lørdag den 24. februar 2018

Gås som førerhund - usædvanligt venskab

Gås som førerhund

På billedet herunder ser vi en hund og en gås. Hunden hedder Baks. Gåsen hedder Buttons. De er perlevenner.

Det er højst usædvanligt - hunde og gæs er ikke lige den bedste kombination. The National Park Service kunne meddele at de plejede at benytte hunde til at få gæs til at forføje sig når disse holdt ‘møde' på græsplænen på the National Mall, fordi fuglene sked over det hele i store mængder og turisterne trådte i det..
Og i 2006, ifølge the New York Times, lavede en snedker i New York nogle attrapper af træ af “hunde” specielt beregnet på at skræmme gæs væk fra de offentlige parker. Hunde og gæs er altså ikke det perfekte match, og Baks og Buttons venskab er da også besynderligt. Men det bliver endnu mere besynderligt.

De to har været venner siden 2010, da Baks ved en ulykke blev handicappet. Af billedet fremgår at de to har det sjovt sammen.
Hvad skete der med Baks? Ulykken gjorde han blev blind. Og her er det så at Buttons kom ind i historien.
Billedet er fra 2011, og de to bor i Polen med deres ejer en kvinde ved navn Renata Kursa. Ifølge to Discovery.com, fortalte  Kursa at efter ulykken foretog Baks sig så at sige ingenting, han lå mest og surmulede. Men det ændrede sig grundet Buttons interesse. Kursa fortalte at “gradvist fik Buttons ham op og førte ham rundt omkring.” Dette er ikke det eneste eksempl på at hunde og gæs godt kan være sammen — her er et andet — men med Baks og Buttons er det altså gåsen der er ‘førerhund.’.

Rex the German Shepherd and Geraldine the goose have become firm friends
I typiske tilfælde hvor dyr er tjenestedyr for andre dyr er det hunde det drejer sig om. I dette tilfælde er rollerne byttet om. De to ler legekammerater og ifølge Metro UK, har venskabet med fuglen givet Baks “et nyt indhold. Med Discoverys ord “den fireårige gås fører nu sin synshandicappede ven rundt overalt ved at lade sin has være i hans mund, eller ved at skræppe om hvilken vej de skal gå.” Buttons er Baks tålmodige, godmodige og bedste ven.

Men venskabet er ikke kun den ene vej. Baks har også lært Buttons nogle småting - unoder -en af duoens tidsfordriv er sammen at jagte postbude.
Bonus fakta: I 2013, besluttede nogle politiafdelinger på landet i Kina at ansætte nogle ‘vagthunde’ - i stedet for ja hunde benytter de gæs. Ifølge et National Geographic interview med en ansat hos Audubon Society, giver det faktisk god mening. Gæs har en fremragende hørelse og syn og de er meget højlydte når de skræpper. Plus de er af natur territoriale. Hvis nogen kommer ind på det område de “bevogter” så forvent de reagerer og slår alarm.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails