mandag den 12. februar 2018

Træfældning i Nordkorea koster liv

Træfældning i Nordkorea koster liv

Nordkorea og Sydkorea er mildt sagt ikke de bedste venner. Koreakrigen sluttede med en våbenhvile — ikke en fredsaftale - der ifølge dokumentet har som mål at skabe et ophold i kamphandlinger “indtil en endelig fredelig løsning er opnået.” Til dato er man ikke nået frem til en sådan aftale, og de to parter er ofte i voldelig konflikt. Siden krigens afslutning har der været forsøg på overtagelse fra begge sider - bomber, skyderier og forsøg på kup - det hele er med i nationernes kollektive historie. Og på grund af denne blev der i 1976 sendt 813 mænd ud på en specialmission. Fælde et træ.
Billedet er et kort af the Joint Security Area (JSA), som er del af den demilitariserede zone (DMZ) der skiller Nord- og Sydkorea. Den er kun en del af DMZ hvor de to parter mødes, og kaldes ofte the “Truce Village” på grund af dens betydning.

Kortet skildrer i store træk JSA området som det så ud i 1976. Mod bunden, til venstre er et område med en cirkel kaldet the Bridge of No Return — dette var den eneste formelle vej til at krydse fra Nordkorea ind i JSA og derpå ind i Sydkorea. Du vil se en blå prik nær the Bridge of No Return; for der var der dengang et 30 meter højt poppeltræ.
Træet var problematisk for the United Nations Command i området. The Bridge of No Return skulle overvåges døgnet rundt, og soldater var derfor altid på plads ved et kontrolpunkt på JSA siden af træet.
Det kontrolpunkt, CP3, på kortet var et farligt sted at opholde sig, da nordkoreanske tropper lejlighedsvis ville forsøge at fange de mænd der var stationeret der og føre dem over på den anden side af broen. Delvist for at imødegå dette bemandede UN en observationspost, der holdt øje med CP3 - sædvanligvis. Problemet var dog træet, der hindrede frit udsyn mellem OP5 og CP3 og der for havde brug for en beskæring.
Den 18 august 1978, blev en gruppe på fem mand - nogle amerikanere, nogle sydkoreanere - eskorteret til stedet for at beskære.
I begyndelse så den nordkoreanske vagt til uden at være bekymret, men det ændrede sig 15 minutter efter beskæringsarbejdet var indledt. Løjtnanten fra Nordkorea der ledte styrken på deres side af DMZ krævede, at det sydkoreanske hold øjeblikkeligt holdt inde - han hævdede af Nordkoreas leder Kim il-Sung personligt havde plantet træet.
Men beskæringsholdet tog ingen notits af nordkoreanernes advarsler - før det var for sent. Nordkoreanske soldater kom over broen bevæbnet med brækjern. Arbejderne flygtede og lod deres økser ligge. Nordkoreanerne tog økserne og til sidst blev to amerikanere økset ihjel. Træet blev stående.
Nordkoreas aggression var forståeligt nok helt uacceptabelt, men daværende præsident Gerald Ford ønskede at begrænse muligheden af at sende regionen ud i åben krig. Løsningen: Få det træ fældet - med en massiv magtdemonstration. Ikke alene ville det demonstrere amerikanernes militære overlegenhed, men det ville fjerne forhindringen (træet) en gang for alle.
Operationen omfattede 27 helikoptere, en håndfuld bomber, nogle dusin militære køretøjer, en hangarskib der på ude ved kysten, 64 sydkoreanske soldater grundigt trænet i martial arts (og med rifler) og tres andre militærpersoner bevæbnet med pistoler - altsammen for at støtte to ottemands ingeniørhold udstyret med kædesave, ifølge Wikipedia.
42 minutter senere og træet var fældet, og nordkoreanerne vovede ikke at gøre noget - selvom næsten 200 af deres egne soldater, bevæbnet med maskingeværer så på hele tiden.
Bonus fakta: Både Nord-som Sydkorea har konstant bevæbnede vagter ved JSA. Sydkoreanerne skal have lært enten Tae Kwon Do eller Judo, om ikke begge, og det skal benyttes under udøvelsen af deres pligter. Hvordan? Wikipedia forklarer: Vagterne “står med en modificeret Tae Kwon Do holdning - med faste ansigtsudtryk, knyttede næver og solbriller, altsammen for at intimidere nordkoreanerne.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails