mandag den 2. juli 2018

Et fængsel med plads til 2Plads til to

Kortet er af Den Engelske Kanal mellem England og Frankrig. Hvis man ser omhyggeligt efter kan man se ordet “Sark” i midten af kortet. Sark er en lille ø - cirka 5 kvadratkilometer og der bor cirka 600 mennesker. Den er er del af the Bailiwick of Guernsey, et selvstyrende område af the United Kingdom.

Og så har man nogle pudsige love - der muligvis skyldes at øen indtil 2008 var en feudal stat. I år 2008 fik man et Parlament. I visse henseender er Sark som at skue tilbage i tiden, en tid som Vestens verden for længe siden har passeret.
Det hjælper med til at forklare dette hus:

Det er fængslet på Sark. Med plads til kun to indsatte, og dermed verdens mindste. Men det benyttes yderst sjældent - og det er der nogle grunde til.

For det første har Sark ikke haft nogen stor politistyrke - i rigtig lang tid. For eksempel, da Dame Sibyl Hathaway døde i 1974, som var chef for øens feudalregering, bemærkede the New York Times at “sikkerheden på øen er lagt ud til to politibetjente, og fængslet har plads til to indsatte.”

Her fornylig er politistyrken nede på 0 - der er kun frivillige konstabler, men altså ingen fuldtids professionelle betjente.

For det andet er der bare ikke megen kriminalitet på Sark. Som det isolerede sted det er kender de fleste indbyggere hinanden. I 2006 omtalte the Independent to-mands fængslet og en af de få gange det er blevet benyttet.

For enden af The Avenue er der et fængsel med to celler, der mere er egnet til ‘opbevare’ turister uden husly i en nats tid end egnet til kriminelle. Det står tomt.
Der var indbrud hos Sarks eneste juveler, Rang, sidste sommer, det kom der ikke noget ud af for den berusede tyv da den frivillige betjent kunne følge en række spor - ikke mindst rækken af smykker der gik direkte til hans hotel
l.
Og ifølge Sark's officielle hjemmeside, er fængslet sådan set ikke et fængsel men et forvaringssted der benyttes i dag når der er et behov “mest til tilbageholdese af berusede sæsonarbejdere, eller lejlighedsvis som detention for lidt for lystige besøgende.” (Der er åbenbart ikke meget andet at lave på Sark end at drikke).

Når det er sagt er den mest berømte bruger af fængslet en sag, hvor den
frivillige betjent “anholdt” en mand for at “ sælge meget mærkeligt undertøj” og en anden “for at være iført anti-social hovedbeklædning og sko.”-- og så samlede man deres kautionsbeløb ind fra de forbipasserende mens de to “storforbrydere” marcherede til fængslet. Hele sceneriet var arrangeret for at skaffe penge til øen og man nåede op på cirka £500 til  the Methodist chapel.

Bonus fakta: Overhovedet for regeringen på Sark kaldes Seigneur (hvis en mand) eller Dame (hvis en kvinde). Da Sark er et arvet monarki skal man som regel være født til jobbet. Men i 1844, var der en undtagelse. Seigneuren kom i økonomisk uføre og med tilladelse af Den Britiske Krone solgte han titlen. Da hans søn ikke kunne få tingene til at gå op økonomisk og misligholdt lånet indtog långivers datter stillingen og blev så den næste  Dame of Sark.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails