fredag den 31. august 2018

Burde pave Frans træde tilbage?

Burde Pave Frans træde tilbage

R. Emmett Tyrell Jr.

Tidligt i 1980’erne kom jeg kortvarigt i berøring med de bureaukratiske  intriger i Den Romersk Katolske Kirke i Amerika. Der var en ‘helgenagtig’ præst ved Indiana University, fader James Higgins der blev forvist fra universitetets Newman Center til et sogn cirka 30 kilometer fra campus.
Ærkebiskoppen for Indianapolis udskiftede ham med to, i ekstrem grad letvægtere. Gudstjenester havde intet med den katolske doktrin af gøre, og meget mere med deres Yoga klasser, personlige forhold på besynderlig vis og i et tilfælde - spændingen ved at stå på en klippeafsats og overveje om han skulle springe eller ej. Jeg belsuttede at jeg ville køre de 30 kilometer hver søndag i stedet for at vente på at idioten skulle springe.
Jo mere jeg fik kendskab til fader Higgins dilemma des mere opdagede jeg de først tegn på den kæmpe krise Kirken står midt i nu.
Sexskandalerne og de årtier lange forsøg på at dække over dem er nu med til at give Kirken den mest alvorlige krise som Kirken har stået i siden det Protestantiske oprør og brud for århundreder siden.
‘Knægtene’ der erstattede fader Higgins blev plantet af en fedladen luksuselskende ærkebiskop, hvis interesser var verdslige fremfor åndelige og sådan set ikke særlig sofitiskerede.
Jeg er er ikke sikker på hvor på campus ‘knægtene’ ville være passende, men de passede helt sikkert ikke  til the Newman Center og få år senere forlod de begge stedet for vel at finde sig selv - og forhåbentlig ikke på en klippeafsats.
For nogle år siden mødte jeg den pavelige Nuncio (ambassadør) Vatikanets ambassadør til the United States ved en af præsident Ronald Reagans statsmiddage og bad om at måtte besøge ham. I hans store palæ lige overfor hvor vicepræsidenten nu bor fortalte jeg Pio Laghi om hvad der nu var blevet en mindre skandale i Indiana, forvisningen af fader Higgins og ærkebispens rolle i det.

Nuncio fosikrede mig om at han var godt informeret om det og om en igangværende skandale om seksuel afvigelse på et nærliggende præsteseminar.  
De fede ærkebiskops dage var talte, sagde han. Nuvel ærkebiskoppens dage havde muligvis været talte, men det omskiftelige hierarki er fortsat i svingninger. Faktisk er der kendetegn på at nu er svingningen helt ude af kontrol og det er næsten sikkert at Kirkens hierarki kommer til at stå til ansvar overfor de som har sat svingningen i gang - lægfolket - menigheden.
Lægfolket i Den Katolske Kirke der arbejder med ortodokse og hellige religøse doktriner vil foranledige en - fra top til bund - udrensning i det som mere og mere ligner et møgbeskidt, et tilsmudset hierarki.
Enhver præst eller biskop der har deltaget i seksuel afvigende handlinger burde få sparket og retsforfølges efter loven når denne er brudt. Enhver præst eller biskop der har været med til at dække over det burde fjernes.
Kardinal Theodore McCarrick af Washington, der står overfor en lavine at anklager om at forføre studerende på præsteseminar er blevet den første U.S. kardinal i amerikansk historie der har trukket sig på grund af misbrug.
Der er utvivlsomt flere der deltog i sådan utilstedelig opførsel og søgte at dække over det.
En Grand Jury fra Pennsylvania rapporterede i detaljer om utallige tilfælde af voldtægt og misbrug af hovedsageligt drenge og nogle piger. Den dokumenterede tilfælde med præster der benyttede hellige genstande i deres seksuelle handlinger. Et individ nævnt i rapporten var mcCarricks efterfølger i Washington, Kardinal Donald Wuerl. Hans opsigelse har ligget på Pavens skrivebord i et stykke tid. Nu bør Paven acceptere den.
  Billedresultat for pope francis to resign 
Dog er der et problem med Paven. Han er selv under mistanke for at have beskyttet kendte ‘rovdyr’ på det seksuelle område. Ærkebiskop Carlo Maria Vigano, selv en pavelig Nuncio, har på ødelæggende vis afsløret at Frans var udmærket klar over McCarricks ry som et ‘rovdyr’ og hjalp dog med til at McCarrick sidste handling var som en rejsende pavelig udsending.
Viganò’s 11-sider lange afslørende brev omfatter også Wuerls som værende med til at dække over McCarrick. Kritikere af Viganò har fremført at der ikke er støtte for hans anklager, men Monsignore Jean-Francois Lantheaume, tidligere rådgiver ved ambassaden, er trådt frem og han siger Viganò “fortæller hele sandheden, jeg er et vidne.”
Hvis han siger sandheden bør Paven behandles som enhver anden prælat der har hjulpet med til at dække over kriminelle handlinger hos de involverede sex ‘rovdyr’ og naturligvis de som har udført vanhelligelsen - Han hurde trække sig som Pave. 
En stadig større andel af lægfolket synes at være enig. Og lægfolket er der hvor kirkerne får deres midler. Det har været en lang sej kamp og den begyndte med en uretfærdigt behandlet præst i Bloomington, Indiana. Fader Higgins forsøgte at advare os.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails