fredag den 21. december 2018

Hvor mange børn i Amerika dræbes ved skydevåben?

Hvor mange amerikanske børn dræbes ved skydevåben?

Hver dag bliver 19 børn skudt i Amerika ifølge en undersøgelse. Næsten 1300 unge under 18 dør hvert år af skudsår og næsten 6000 kommer på hospitalet for behandling for skudsår. Så hvorfor blev disse børn og unge så skudt, og hvordan kan den viden hjælpe os til at forhindre disse dødsfald?
I kølvandet på skyderiet ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, og de efterfølgende  demonstrationer fra de studerende der går ind vor våbenkontrol er nationens opmærksomhed tunet ind på massemyrderier på skoler. Masseskyderier har været i øgning og ofrene er blevet flere som the Guardian fortalte i 2016.På trods af det er det sjældent det sker i Amerika sammenlignet med andre former for dødbringende vold.
Det er vigtigt at forstå alle aspekter, årsagerne til skader som følge af skydevåben blandt børn, og de forskellige tiltag der er blevet gjort for at reducere dem.
Statistikker lader formode, at når det drejer sig om skydevåben, selvmord og hverdags vold—såsom uoverensstemmelser, skænderier,  kampe mellem voksne og teenagere, eller skud affyret under kriminelle handlinger - det er det der dræber de fleste børn. Og børn af forskellige racer berøres forskelligt.
Amerikanske indianere og hvide teenagere har en overvægt i antallet af de som slår sig selv ihjel med skydevåben: Flere end 400 13-17 årige af disse racer begår selvmord med et skydevåben hvert år ifølge en 2017 undersøgelse udgivet i tidsskriftet Pediatrics. Samtidig er det sorte børn der lider mest under vold med skydevåben, de udgør hele 35% af ofrene i the United States, selvom kun cirka 13% af amerikanerne er sorte. Uligheden i hvor ofte sorte børn dræbes med skydevåben kan skyldes den kendsgerning, at de er langt mere udsat for at blive ofre for manddrab med skydevåben. Cirka 400 sorte børn under 18 menes at blive dræbt i skudvekslinger hvert år. Faktisk er sandsynligheden for at dø ved skydevåben hos sorte 10 gange højere end for hvide og asia-amerikanere.
Den mest almindelige årsag til drab blandt børn som analyseret i undersøgelsen ved  Pediatrics, er ikke ligefrem overraskende. I detaljerede data fra 17 stater der strækker sig over årene 2003-2013, fandt forskerne at, selvmord var i top, derpå fulgte død som følge af skænderier, anden kriminalitet, og bande-realterede aktiviteter. I disse data opgørelser vises at mindre end 1% af børn der døde som følge af skydevåben blev skudt i skolen. 
A student takes part in a protest against gun violence at Marjory Stoneman Douglas High School on March 14th, 2018, in Parkland, Florida.
A student takes part in a protest against gun violence at Marjory Stoneman Douglas High School on March 14th, 2018, in Parkland, Florida.(Photo: Joe Raedle/Getty Images)
Hvad betyder alt dette for forslag til våbenkontrol? I kølvandet på tragedierne, som skoleskyderierne, følger ofte opfordringer til forskellige lovgivningsmæssige tiltag. Nogle går ud på udvidet baggrundsundersøgelser/kontroller af de som vil købe skydevåben og forventes at reducere vold med skydevåben over en bred kam, fordi det hjælper med til at holde våben væk fra at falde i kriminelles hænder. Sådanne baggrundsundersøgelser/kontroller vil hjælpe med til at dæmme op for hverdagens vold med skydevåben selvom de dog ikke ville kunne forhindre de individuelle masseskyderirer, hvor gerningsmanden har tilegnet sig skydevåben på ulovlig vis, som  the Guardian påpegede i 2016 undersøgelsen af vold med brug af våben i Amerika.
I tilgift vil tiltag for at gøre det umuligt for personer der kæmper med psykiske udfordringer eller selvmordstanker at erhverve sig et skydevåben være gunstigt. 

Der er ganske gode beviser for at hævde, at jo flere der ejer et skydevåben des flere selvmord med disse. Psykologer  mener at selvmordsforsøg sædvanligvis er impulsivt betinget. og personer benytter hvad der nu er nærmest tilgængeligt.  Derfor vil det hjælpe at sikre at personer ikke kan få adgang til skydevåben - der netop er mere dødbringende end andre metoder - når de er i en personlig krise. 
I den seneste tid har endog den skingre Natioanl Rifle Association der er imod våbenkontrol  støttet forslaget om tiltag til “restriktioner for vold med våben,” hvilket tillader familiemedlemmer og lovens håndhævere at indgive en anmodning til en domstol for at få fjernet en persons skydevåben hvis denne indikerer at være en trussel mod sig selv eller andre. Sådanne love ville især ramme mulige masseskyderier og også selvmord.

Men nogle andre vigtige løsningsforslag har intet med våbenkontrol at føre. At reducere tilfældigt indtræffende vold - de fleste manddrab er på grund af skænderier, andre forbrydelser og bande-relaterede aktiviteter - ville udgøre en stor forskel for mange af de børn der lider mest under død her i landet med relation til skydevåben.

Adskillige programmer er blevet foreslået for at reducere drabsrater i byerne, som ProPublica's Lois Beckett kunne fortælle i 2015. De kræver ikke at loven ændres, kun penge og hårdt arbejde hos de involverede i samfundet, men som ProPublica fastslår mangler der midler og politisk interesse.
Beckett antydede senere i en artikel for the Guardian at problemet var Amerikas intense fokus på masseskyderier. der ganske naturligt skal give opmærksomhed, men hvor omstændighederne for disse ikke afspejler de største risici Amerikas står overfor.
For at kunne gøre noget ved Amerikas problem med død som følge af skydevåben kunne det se ud til at lovgiverne har brug for først og fremmest af få sig et overordnet billede af situationen. 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails