fredag den 23. oktober 2020

Så står vi op - den barske metode

Så står vi op - den barske metode

Kl. 6.00 hver morgen - eller deromkring - noget senere hvis man er heldig, begynder telefoner og vækkeure rundt om i verden at larme og summe. Ofte bliver de mødt med sure miner og et “alt for tidligt!”, men de opfylder deres mission. At vågne kan være vanskeligt, men hvis man altså ønsker at komme i skole eller på job til tiden er vækkeforanstaltninger ret vigtige. 
Vækkeure er en relativ ny opfindelse (telefoner der kan klare opgaven naturligvis endnu nyere). Det første mekaniske vækkeur fik patent sent det 18. århundrede, men det var før Den Industrielle Revolution. Samfundets evne til at masseproducere på mekanisk måde for at vække os kom først til omkring 1920’erne. Arbejderne - og det gælder næsten enhver i en familie - havde brug for at blive vækket hver morgen. Hvordan klarede folk at komme op om morgenen før de fik deres mekaniske hjælpemiddel?
En mulighed: En person med en meget lang kæp. Her er et billede:

Sådan var det i hvert fald i England. Disse mennesker blev kaldt “knocker-ups” eller “knocker-uppers” en navn der beskrev deres handlemåde som de foretog hver morgen. Knocker-up’eren ville stå ved dit vindue, og banke let på det og derpå vente til han var sikker på du var vågen. Derpå videre til næste hus. Hvis ikke du vågnede forsøgte man igen, for disse knocker-up’s blev ofte betalt efter at kunden faktisk vågnede. 
Jobbet gav et par pence om ugen og blev ofte udført af ældre, af kvinder, eller politibetjente uden for tjenesten. Ifølge Wikipedia. bemærker  Mental Floss (i en artikel om seks andre substitutter for vækkeure) at nogle fabrikker ansatte deres egne knockerup’s for at vække fabriksarbejderne. Og i et brev til redaktøren for the Guardian (fra New Zealand) nævnes at nogle mineselskaber ville betale en “knocker” på hvilket tidspunkt han skulle vække hver person med baggrund i en kridtpåtegning på hver dør - nogle af dem er stadig synlige i dag.
Uanset hvad var løsningen en der krævede en del personale og langt fra højteknologisk. Den blev udfaset ret hurtigt - da vækkeure blev produceret billigt, da forsvandt arbejdsbetingelserne for knocker up hurtigt.
Bonus Fakta: Under 2. Verdenskrig standede fabrikker i USA med at producere det de normalt producerede, og i stedet kom de i gang med at fremstille ting til krigsindsatsen. Det skifte inkluderede et midlertidigt stop for produktion af vækkeure, da materialerne og arbejdskraften skulle bruges andre steder. Selvom de fleste restriktioner i krigstiden holdt ved til (og endog efter) krigsafslutningen fik produktion af vækkeure dog en særlig dispensation, november 1944 kom den  igang. Som Wikipedia forklarer, var det på grund af at vækkeurene produceret før krigen var ved at blive for slidte og stadig flere arbejdere blev ikke vækket til tiden - og der kom rod i skifteholdene. 
US regeringen besluttede at der skulle laves nye vækkeure for at løse dette problem. 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails