tirsdag den 19. marts 2019

En bank til hvidvaskning med myndighedernes godkendelse

Når man er glad for banken ikke er troværdig
I efteråret 2010 var skaberen af hit videospillet Minecraft, Markus Persson i en økonomisk knibe. PÅ det tidspunkt købte fans det populære spil gennem PayPal -- og PayPal er ikke skabt til at enorme summer af penge skal passere deres platform. Så da Persson ville trække de $750,000 der stod på hans konto sagde PayPal nej, - de skulle først have bekræftet at han ikke var i færd med noget ulovligt. Men der er masser af situationer hvor indestående tilbageholdes. I det store og hele holder banker et vågent øje med kriminelle der benytter dem som en måde at få deres ‘betændte’ fortjenester forvandlet til noget troskyldigt. I sådanne tilfælde bliver myndighederne kontaktet.
Og så var der RHM Trust, der gjorde præcis det modsatte.
RHM Trust var en bank på den lille ø Antigua i caribien. Antigua er et britisk territorium og hjemsted for cirka 15000 mennesker, men øens bankvæsen er robust grundet øens meget favorabel skattelove og er således et storartet sted for de meget rige at ‘parkere’ kontanter.

Og myndighederne på øen stiller meget få spørgsmål til hvorfra pengene stammer, hvilket er delvis grunden til at RHM Trust besluttede at lave bank i 1992.
Narkobaroner fra Colombia svømmede i kontanter og der skulle findes en måde at få vasket dem hvide - det er vanskeligt at vaske millioner af dollars hver uge - og folkene bag RHM Trust øjene en mulighed for profit. Ved at oprette en bank på Antigua mente man at kunne lindre disse narkokartellers besværlighededer med at hviddvaske narkopengene.
I 1994 var RHM Trust etableret, og modtog indskud fra disse kriminelle klienter. Det var som NPR fortalte , en lidt indviklet proces: “de store colombianske karteller ville sende en fax, hvori man nævnte at de havde kontanter i New York City eller et andet sted. Nogen skulle så sørge for at kontanterne blev hentet og indsat på en konto. Hvidvasknings ‘branchen’ var overraskende stor og sofistikeret med skjulte penge i de normale internationale handelstransaktioner, som f.eks. betaling for reservedele til traktorer.”

Samlet modtog banken indskud på flere end 40 millioner dollars (svarende til 68,5 millioner i nutidspenge) sammen med tre malerier (et af Picasso). Hvis RHM Trust havde aktieejere ville de anse den skruppelløse bank for en finansiel succes.
Men banken havde ingen investorer. Faktisk var den ikke en ægte bank. Det var en Narko snyde Enhed en Drug Enforcement Agency sting operation.
Operation Dinero, udstillede hidtil ukendte detaljer om den internatioanle narkohandels underverden. Det var omfattende - og succesrigt. Som the New York Times, kunne fortælle så “begyndte undercover narkoagenter at fremhæve bankens services til kriminelle kontakter i Colombia og andre steder. Så gennem transaktioner der omfattede lån, checks, pengeoverførsler og valutaveksling sagde embedsmænd at de nu kunne spore pengene fra Colombia og så til handlere som kilderne siger blev benyttet rundt om i the United States, Europa og Sydamerika."
Samlet, ifølge the DEA, resulterede Operation Dinero "i 88 anholdelser, pågribelsen af næsten 9 tons kokain, og at et godt stykke over 50 millioner dollars i kontanter blev konfiskeret sammen med andre værdier.” Og måske vigtigst, som NPR yderliger bemærkede blev det vanskeligere for narkohandlende at operere i fremtiden det - “gjorde narkoforhandlerne bevist om at de at benytte banker til hvidvaskning ikke var en god ide,” og gjorde at de havde færre muligheder.
Bonus fakta: I stedet for at oprette en fupbank burde regeringen i stedet blot have indgivet et sagsanlæg mod en ægte bank? I 2012, ifølge Rolling Stone, indrømmede den internationale bankgigant HSBC “hvidvaskning for milliarder af dollars for colombianske og mexikanske narkokarteller.”
Billedresultat for hsbc bank
Metoderne var ifølge tidsskriftet “dristige” citerende en regeringsembedsmand, “narkohandlerne kom undertiden til afdelinger af HSBS i Mexico og ‘satte hundreder af tusinder af dollars i kontanter ind på en enkelt dag, på en enkelt konto, benyttende bokse der præcist passede på dimensionerne ved kassediskene.” HSBC fik bøder på lige under 2 milliarder dollars for forehavendet, hvilket lyder som ret stort beløb, men banken har råd til det. I 2012 havde HSBC en nettoindkomst på mere en 13.4 milliarder dollars..

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails