lørdag den 15. juni 2019

Diskrimination og uligheder II

Diskrimination og uligheder II

Min forrige klumme diskuterede Dr. Thomas Sowell's nyeste bog Discrimination and Disparities, der er en udvidet og revideret udgave af en tidligere udgave. I denne anbefaling vil jeg fokusere på et af de bedste kapitler med titlen “Sociale visoner og menneskelig konsekvenser.”
Sowell udfordrer den tilsyneladende uovervindelige fejlslutning, “at gruppe resultater i menneskelig formåen kunne synes at være lige, eller i det mindste sammenlignelige eller tilfældige, hvis der ikke, på den ene side var nogen forudfattede interventioner, eller på den anden side genetiske forskelle.” Men usammenlignelige statistikker over påvirkning er ‘på mode’ blandt akademikerne,hos advokater og domstole som bevis på diskrimination. 
Sowell giver eksempler på sorte der udgør helt op til 70% af NFL og AFL spillere i professionel fodbold. Sorte er i den grad overrepræsenteret blandt stjernespillerne, men næsten ikke eksisterende blandt field goal kickers og punters. Måske er den eneste grund til at der ikke lægges sager an mod teamejerne den, at det er de samme personer der ansætter running backs og goal kickers. Man kan så spekulere over om nogen har overvejet den mulighed, at de professionelle sorte spillere ikke ønsker at være punters og field goal kickers?
Forskellige sociale klasser opfostrer deres børn på hver deres måde. Studier har påvist at børn hvis forældre var meget opmærksomme, talte mere med dem, brugte flere ord per time klarede sig bedre end børn hvis forældre er på velfærdsydelser. Studier viser at ‘professionelle’ forældre brugte “mange flere ord og varierede ord ...flere sammensatte sætninger, flere datids- og fremtidssætninger ...Andelen af bekræftende ord i forhold til negative ord var Seks til En hos forældre der havde arbejde og uddannelse.” Som kontrast benyttede familier på velfærdsydelser ord der var nedsættende i forholdet 66%: Ord som “Lad være,” “Stop!”, “Hold op!”, og “Hold kæft!”
Sowell spørger sarkastisk om vi så skal tro at børn der opfostres på så forskellige måder, mange år før de skal i arbejde hos en arbejdsgiver, før de skal ansøge om at gå på college, eller rodes ud i kriminalitet har samme egenskaber, muligheder, orientering og begrænsninger?
Forkæmpere for socialt retfærdighed ignorerer de mange forskelle der har yderst lidt med diskrimination af gøre, men til gengæld har en enorm påvirkning af resultaterne. Alder er en af faktorerne. Median aldersforskelle mellem grupper, undertiden på et årti eller to vil have en enorm virkning på resultaterne af de grupper man observerede. Medianalderen for amerikanske jøder er lidt over 50 år og for Latinos 28. Alene på medianalderen vil man være overrasket over signifikante forskelle i indkomst for grupperne og andre forskelle relateret til alder.
Sowell siger at en enkel, ikke slående forskel kan udgøre en kæmpe historisk forskel i hvad mennesket kan udrette. I 1840’erne oplevede Irland en kartoffel hungersnød. Kartofler var den vigtigste føde for irerne. Hungersnøden førte til at en million døde og 2 millioner flygtede. Den samme variant af kartoffel blev dyrket både i Irland og USA - hvor høsten ikke slog fejl. Årsagen til hungersnøden i Irland kan spores til en gødning der blev benyttet på begge sider af Atlanten. Forskellen var at gødningen indeholdt en fungus, svamp, der stortrivedes i det mildere og mere fugtige klima i Irland, men ikke i det varmere, mere tørre klima i Idaho og andre kartoffeldyrkende områder i USA. Den lille forskel var årsag til en massiv menneskelig tragedie.
En forskning udført at afgangselever på  National Merit Scholarship fandt frem til at førstefødte børn bestod eksamener langt oftere end deres yngre søskende. I USA og andre lande, som Storbritannien og Tyskland var de førstefødtes IK højere end deres yngre søskende. Sowell spørger om den ulighed mon ikke eksisterer blandt mennesker med de samme forældre, opvokset i de samme husholdninger, så hvorfor skulle man forvente anderledes resultater andre steder?
Moralsk set neutrale faktorer, såsom høst der slår fejl, fødselsrækkefølge, geografiske forhold, og demografiske eller kulturelle forskelle er blandt de årsager til at økonomiske og sociale præstationerb der ikke passer på “eksperternes” forudfattede holdninger. 
Konklusionen i Sowell's nye bog, Discrimination and Disparities, er at den indholder en rigdom af data og analyser der gør tankegangen hos politikere, akademikere, juraeksperter og dommere til barnagtigt sludder.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails