lørdag den 1. juni 2019

Fupguldminen der fik alle til at investere

Fupguldminen der fik en storslået succes
Priserne går op og ned. Her for nylig ramte prisen for en ounce guld ca. $1,250. Og selvom der er andre værdifulde metaller der sælges for en højere pris, er guld nummer et når det drejer sig om investering i metaller.
Da man fandt guld i Californien igangsatte det en eksplosionsagtig ekspansion i området. Amerikansk valuta havde baggrund i guld, sådan delvist, helt frem til 1917. Vindere i De olympiske Lege modtager guldmedaljer, og talemåden “guld standarden” benyttes til at beskrive noget i super kvalitet. Guld er noget helt specielt.
Guld er også årsagen til, i 1993, at en virksomhed man ikke sådan kan glemme ved navn, Bre-X, købte et større landomåde i Indonesien, på øen Borneo.

Billedresultat for bre-x goldmine
En geolog ved navn John Felderhof, der tidligere havde fundet guld og kobber forekomster i den del af verden, mente der også var guld i dette landområde.
Mange mineselskaber udforskede hans påstand, de gik alle ned, indtil Bre-X trådte frem. Som canadisk mineselskab med en meget meget lille kapital, var Bre-X næppe en stor aktør på feltet, og derfor synes satsningen at give mening - her var chancen.  
To år senere var de glade for at lægge penge i investeringen. Mineselskabets direktør, Michael de Guzman, vendte tilbage med den første rapport fra hans hånd: Han anslog at minen indeholdt mindst to millioner troy ounces af guld. Prøverne han fremviste til uafhængige laboratorier støttede hans påstand. 
Nu var Bre-X ikke længere et selskab med få penge. Virksomhedens aktier røg helt op i stratosfæren, og i 1997, var virksomheden milliarder af dollars værd - alt sammen på grund af denne ene guldmine. 
Så blev Indonesiens regering opmærksom, og man havde betænkeligheder - kunne et lille mineselskab virkelig udnytte de enorme mængder guld i området?
Myndighederne krævede således at Bre-X havde en partner, og naturligvis sikrede man sig at denne partner var regeringen, som således kunne få deres andel af ‘byttet.’
Så gik det den anden vej for Bre-X. Formuen svandt ind. I februar 1997, ankom regeringens mineselskab, Freeport-McMoran til området for at være behjælpelig med sin ekspertise. Man fandt ikke noget guld - overhovedet. 
Freeport-McMoRan udbad sig en forklaring af de Guzman, som indvilligede i at give en sådan. Det kom han aldrig til. The Calgary Herald Fort  rapporterede at den “41 årige geolog var noget betændt, da han havde fire hustruer og familier, og ingen af dem kendte til de andre,” og hans problemer var ikke kun på det ægteskabelige felt. Og igen ifølge the Herald stod de Guzman “overfor barske spørgsmål om, hvordan et større uafhængigt mineselskab dog kunne finde guld på et fjerntliggende sted og som skulle indeholde verdens største gulddepoter.”
Han gik ombord på en helikopter for at rejse til stedet i marts måned, men ankom aldrig. Han sprang ud af helikopteren (eller faldt ud, ingen ved det) og døde sandsynligvis. Hans lig er aldrig blevet fundet - det er nok blevet smadret i mange stykker så man ikke kan identificere det - kun med tandsættet.
Billedresultat for bre-x goldmine
Dødsårsagen var, mente man, selvmord delvist, fordi de Guzman havde rigtig meget mere at skjule end blot hans polygami. Ifølge Slate, er årsagen til at Freeport-McMoRan ikke kunne finde minen, at det var fup og svindel fra de Guzmans side. 
Det viste sig at de Guzman havde “forfinet” sine klippestykker med guldstøv, først og fremmest fra hans egen vielsesring, og senere med for 61000 dollars guld udvundet lokalt.
Naturligvis havde andre geologer, hyret af investorer, set nærmere på de Guzmans prøver og stillet spørgsmål ved at klippestykker var blevet knust og derfor kunne man ikke verificere prøverne, og at guldfragmenterne synes at have en ikke naturlig form.
Dog lykkedes det de Guzman at tale sig ud af tvivlsspørgsmålene, og Bre-X fortsatte med at vækste på ren og skær spekulation.
Bre-X's aktier styrtdykkede kort tid herefter og aktieejerne mistede milliarder af dollars. Virksomhedens grundlægger flygtede til the Bahamas og undgik kun en retssag, fordi han kort tid efter døde. (der var intet mistænkeligt ved hans død.)
Felderhof blev senere anklaget for insider handel, men anklagerne kunne ikke få sagen til at holde, og i sidste ende blev ingen fra Bre-X anklaget eller kom i fængsel.
Bonus fakta: Forladte guldminer kan være livsfarlige. I 2006, i Californien blev en mand dræbt da et underjordisk jordhul opslugte hans dagligstue. Ifølge NBC, er der dusinvis af miner i Sierra Nevada og sandsynligvis er mange huse bygget ovenpå forladte miner - men ikke er sikre på hvor disse gamle miner befinder sig. Ifølge NBC “eksiterer der ingen kort over disse miner, og der har åbenabrt ikke være nogen reel indsats for at forsegle gamle minegange i området.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails