torsdag den 8. august 2019

Hairy Houdini

Den behårede flugtkonge - Hairy Houdini
Den 15. juni 1985 fandt man Ken Allen - 13 eller 14 år gammel - vandrende omkring i San Diego Zoo - alen. Det lykkedes personalet i Zooat få bragt Allen hjem, dog kun midlertidigt. To gange yderligere den sommer, den 29. juni og igen den 13. august var Alle på spadseretur for at se lidt på dyrene - altid alene. Zoo personalet var forståeligt nok bekymrede.
Ikk så meget på grund af Allens alder. Allen var ikke en skoleelev der blot pjækkede. Han var ZOO’s Borneo orangutang - en der blev ved med at bryde ud af sit “flugsikre” habitat.
Man havde meget vanskeligt ved at finde ud af, hvordan Allen slap ud. Efter første ‘udflugt’ gennemgik personalet meget grundet hans habitat for at se om der var flugtmuligheder, og da man ikke fandt noget blev Allen sat under overvågning.
Billedresultat for orangutan ken allen
Primaten var absolut ikke dum. Han holdt helt tydeligt øje med hvem der så på ham - og regnede ud når dyrepasserne var forklædt som turister - og så blev Allen i sin indhegning.

Men når lejligheden bød sig slap han ud i friheden. Hver gang blev han returneret til sin indhegning. Ifølge ZOO (per TIME), “Syntes Allen aldrig at have noget imod at blive ført tilbage - han nød åbenbart udfordringen ved at finde en ny udvej.”
Til sidst hyrede ZOO et hold klatreeksperter - det kostede så 40000 dollars - for at gennemgå hver en kvadratcentimer af indhegnings murene, for at se om der var nogen steder Allen kunne få tåfæste, eller fat med hænderne.
Allen slap ikke ud af indhegningen efter sommeren 1985. I år 2000 blev han aflivet da han fik diagnosen cancer.
Bonus fakta: Ken Allen’s udflugter var til ingen fare for nogen, men de kunne have været farlige. Orangutans fra Borneo er kendt for at voldtage kvinder. I 1996 blev skuespilleren Julia Roberts næsten et offer. Hun kom til Borneo for at filme In the Wild, en dokumentar om disse aber i deres hjemland. Som Salon fortalte, “en han blev forelsket i hende og tog fat i hende da hun gik på en sti. Heldigvis var et filmhold til steder. Dog krævedes der fem mand til at befri hende fra abens jerngreb.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails