onsdag den 7. august 2019

Tapen der blev forhånet


Et eller andet sted i dit hjem er der muligvis en skuffe med alle slags besynderlige ting og sager. Kuglepenne, måske frimærker, småpenge og vigtigst (her i denne sammenhæng Scotch tape. Denne gennemsigtige klæbestrimmel har vi haft siden 1930’erne - og den har klæbet (undskyld) sig til os siden.
 vises
Men det er ikke opkaldt efter sin opfinder. Den er opkaldt efter en slags anti-skotsk indstilling.
i 1925 arbejde en mand ved navn Richard Gurley Drew, som ikke havde fuldført sin eksamen, i St. Paul for virksomheden med navnet Minnesota Mining and Manufacturing. På det tidspunkt havde virksomheden som nu er kendt som 3M sin fokus på fremstilling af sandpapir, og Drew var forskningsassistent der arbejdede med at forbedre virksomhedens primære produkt. Trods hans mangel på succes med at bestå en eksamen var han opsat på at udvikle nye produkter.
Som the National Inventors Hall of Fame forklarer, mens han var ved at pakke en kasse med sandpapir til levering “bemærkede han at malerne havde svært ved at maskere dele på biler, fordi malingen skrællede af når tapen blev fjernet.” Derfor gik han i færd med at finde på en løsning. Det blev en trykfølsom klæbestrimmel - med et noget mere mildt klæbemiddel, som let kunne trækkes af. Det blev så til en rulle tape og maskeringstapen var født.
Knap og nap.
Det fungerede ikke som Drew havde håbet - ikke lige med det samme. Hans produkt ifølge en MIT report, "havde klæbemiddel langs kanterne og ikke i midten,” og resultatet var at det ikke klæbede nok.
En af automalerne der afprøvede hans nye produkt var ikke tilfreds, og en lod det gå ud over Drew. Rapporten er en smule tvetydig om hvad han sagde.  The New York Times lader ham spørge “Hvorfor så Scotch med klæbemiddel?”, mens MIT siden citerer ham for at proklamere, “Tag denne tape tilbage til dine skotske chefer og bed dem komme mere klæbemiddel på!” Hermed fremstod ordet -- Scotch.
Det var ikke venligt ment. Som the TV Tropes wiki bemærker, "Skotter fremstilles ofte ganske stereotypt som værende nærige, direkte gniere med deres penge og ejendele.”
Det er ingen overraskelse for de som har set Duck Tales i 1980’erne for du vil sikkert huske de finansielle vaner hos hovedpersonen, en skotsk milliardær Pekin Duck ved navn Scrooge McDuck. (Forbes, i 2013, vurderede hans nettoværdi til et stykke over $65 milliarder, og han var ikke kendt for at dele.
Generaliseringer, stereotyper, er som regel mere sludder end videnskab, og Drew følte sig ikke fornærmet, trådt på - han blev inspireret og benyttede forhånelsen i sit produkt. Oprindeligt blev 3M’s tapeserie markedsført under the "Scotch" varemærket, herunder maskeringstapen- Da Drew opfandt cellofantapen i 1930’erne blev det inkluderet under Scotch paraplyen.  
I dag markedsfører 3M stadig alle deres tape produkter under “Scotch” varemærket, men udtrykket er blevet et navn der ofte anvendes på også andre producenters produkter. 3M er imod denne brug af navnet, men folk fra Skotland burde faktisk være de som kunne have det svært med navnet.
Bonus fakta: "Scot-free," betyder "uden lidelse, straf eller skade,” og er ikke anti-skotsk forhånelse. “Scot i dette tilfælde er højst sandsynlig en henvisning til det gamle norske ord for en skat man skulle betale til kongen.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails