mandag den 27. januar 2020

Iran viser opløsningstendenser efter Soleimanis død

Iran i opløsning efter Soleimanis død

Da præsident Trump gav ordre til militæret om at ramme Qassem Soleimani, et lovligt militært mål, ansvarlig for hundreder af amerikaneres død, gik Democrats amok i forargelse, hvor vovede Trump at udfordre iranerne ved at slå til mod nogen så nær på Ayatollah Khamenei?  Democrats var sikre på Trump havde indledt 3. Verdenskrig.
Republicans havde mere tro på at angrebet ville, i det mindste, fjerne en farlig person fra Irans fyrre år lange krig mod Amerika, og i bedste fald få regimet til at falde. Det sidste var baseret på den kendsgerning, at Irans regime er skrøbeligt nu da Trump har opsagt Obamas frygtelige aftale og genindført sanktioner. Økonomien i landet er elendig, og det iranske folk protesterer over hele landet. Efter 40 år med et undertrykkende teokrati, har det persiske folk, vant til skønhed og livsglæde, fået nok af Islams barske puritanisme. 
Michael Ledeen, en erfaren udenrigspolitisk observatør mener the the Republicans har fat på noget korrekt, fordi der foregår bemærkelsesværdige ting i Iran — alle gode, dersom man ønsker at se de dystre regime kollapse:
 
Fjernelsen af Quassem Soleimani har givet overraskende følger. Det viser sig at the United States fik efterretninger om Soleimani's bevægelser fra forskellige kilder, nogle indenfor hans Irans Revolutionsgardes Quds Styrke, andre fra Israel dygtige efterretningsvæsen. 
Operationen mod Soleimani og hans slæng var så godt organiseret at ledende terrorister i Irak løb i dækning og gemte sig:
U.S. embedsmænd har opfanget rygter og modtaget information om at terrorist ledere i Irak er flygtet fra regionen, og er gået i skjul af frygt for at United States efterretningsoplysninger skal gøre det muligt at ramme dem efter det succesrige droneangreb der slog Quds lederen Qassem Soleimani, ihjel..
Uden tvivl indgår nogle terroristledere aftaler med U.S. efterretningsvæsenet og begivenhederne lader formode at i det mindste noget af den information har nået de demonstrerende i Irak.
Oveni i de eskalerende protester er Irans Islamiske Revolutions Garde, base for Quds Stryken der var Soleimanis special enhed, i alvorlig opløsning, med det helt klare mål at fjerne de som er loyale mod Soleimani.
Soleimani, trods det han var direkte ond, var også en knalddygtig general. Dette betyder at det vakuum hans død skaber tvinger Iran til at trække sig frem for at skubbe yderligere på i Mellemøsten. Denne tilbagetrækning betyder meget, da det iranske folk, ifølge Banafsheh Zand og Harold Rhode, to eksperter om Iran, er følsomme over for tendenser. Hvis folket oplever at mullaherne svækkes, vil de går hårdere til værks mod regimet:
Både Zand og Rhode anser slaget mod Soleimani som et potentielt vendepunkt for Iran, men begge insisterer på at de demonstrerende i Iran har brug for utilsløret støtte fra Trump administrationen for at få endnu mere momentum. Rhode advarede om at regimet vil forsøge at fastholde magten uanset omkostningerne og bare ikke vil bøje sig for internationale økonomisk og diplomatisk pres, uanset styrken. Det samme gælder Irak og Libanon.
"Soleimani blev forrådt af kolleger i IRGC. De slår hinanden ihjel," sagde Zand.
Rhode ser tendensen i blomst allerede, som det var tilfældet med den video der gik viralt og viste demonstrerende vandre omkring, snarere end på amerikanske og israelske flag der lå på jorden. Imidlertid siger han at, mens den iranske regering er svækket, så har Amerika stadig en betydende rolle:
"Det er vigtigt at Trump administrationen forbliver klar og stærk og nu ikke viser nogen svaghed over for Iran og svarer på enhver aggression med overvældende styrke,” sagde Rohde. samtidig med han bemærker at de hæmmende internationale sanktioner administreret af the U.S. koster Iran meget dyrt, og for det islamiske regimes stabilitet
For føje yderligere troværdighed til ovennævnte analyse rapporterede Reuters onsdag at i Iran blev en af Soleimanis vigtigste allierede dræbt af oprørere. Snigskytter dræbte en kommandør for Basij militsen som gik ind for en hård linje, og som var allieret med Qassem Soleimani, den øverste kommandør for Revolutionsgarden der blev dræbt af en U.S. drone i Irak fortalte det offcielle nyhedsbureau IRNA - onsdag.
Basij er under kommando af Garden, den mest magtfulde og svært bevæbnede sikkerhedsstyrke i Den Islamiske Republik.
Da Trump omhyggeligt og tålmodigt ventede syv måneder på det rigtige øjeblik til at slå til mod Soleimani, kan han have skubbet til den første dominobrik, igangsættende en kaskade af faldende brikker der i sidste ende fører til afslutningen på de gale Mullahers tyranniske og farlige ekspansionistiske regime.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails