torsdag den 9. januar 2020

Læren om belønning af dyr og problemet med Iran

Læren om belønning af dyr og problemet med Iran

CHARLIE MARTIN 

Det er en gammel vittighed at ingeniører mener at man ikke gøre tingene simple og effektive når man kan gøre dem komplekse og vidunderlige.
Joken er ældre, fordi den anerkender, dog sat på spidsen, en sandhed om ingeniører og faktisk om alle intellektuelle tiltag: Det er ulig meget lettere at se klog ud med en løsning der er alt for kompliceret at forstå for de mennesker der ikke er i den gruppe. 

Det stik modsatte retning er Richard Feynman's teknik til at sætte sig ind i et emne, og som undertiden kan opsummeres som”hvis du ikke kan forklare noget til en interesseret i 6. klasse, så forstår du det ikke selv.” 
Nu har vi så en ny spænding om Iran, igangsat af drabet på Qasem Soleimani. Lidt påmindelser: Soleimani var ansvarlig for de iranske forsøg på at overtage Irak, hvilket kostede tusinder livet, og for at bruge taktiken med vejsidebomber i Irak, der har slået flere end 600 amerikanere ihjel og lemlæstet tusinder. Og Soleimani var underlagt FN sanktioner og var - i teorien - forbudt at rejse uden for Iran. Han holdt dog helt klart møder med Abu Mahdi al-Muhandis, kommandør for  Hashd al-Shaabi, oprørs militsen der har slået tusinder af irakere ihjel.

Soleimani var aktiv og medskyldig i dette teater, så dette var ikke et drab.
Der kunne bruges tusinder og atter tusinder ord til at forklare hvorfor Soleimani var et skidt karl og værd at fjerne.
Jeg mener der er noget mere at lære her. Noget som BF Skinner viste med duer, og rotter, men det gælder også mennesker. Når du belønner en opførsel får du mere af den.
 Billedresultat for bf skinner teori
Når vi ser tilbage på de sidste ti år har vi oplevet Obama administrationen ignorere Irans provokationer for at opnå en “atomaftale,” der er sendt milliarder af dollars i kontanter - selvsamme Soleimani blev fritaget for tidligere sanktioner, noget John Kerry forsøgte at forklare ved at sige det såmænd ikke var denne Soleimani, men en anden mand med det samme navn (forresten en lodret løgn), og så ignorere de frække krænkelser af aftalen de var så stolte over at indgå samtidig med Iran fortsatte med at angribe Iraks regering og slå civile ihjel. 
Når man belønner en opførsel får man mere af den. Og vi har: Siden Obama aftalen set Iran har øget sit militær budget ved at bruge de penge Obama aftalen gav dem - til støtte til terrorisme, der er blevet mere omfattende. 
Naturligvis er det sådan det må gå og kan forventes. Vi bliver ved med at belønne Irans regering, de bliver ved med at gøre det der giver dem belønninger.
En masse modsvar, til nu, har været sanktioner. Det lyder så flot og glimrende. Opret sanktioner over for et land og dets folk kommer til at lide og folket vil presse regeringen til ændre kurs. Desværre hjælper det ikke meget med et autoritært teokrati der er villig til at nedskyde 1500 demonstrerende."Hallo I kan få vort folk til at lide, men vi slår det ihjel! Hvad siger i så!"
Som Skinner fandt ud af, negativ tilskyndelse er ikke så effektivt som positiv tilskyndelse. For at det skal fungere skal negativ tilskyndelse være negativ - det skal gøre ondt, eller i det mindste være ubehageligt.
Trump synes at forstå denne enkle sandhed, der så let kan forklares til en elev i 6. klasse. Hold inde med at belønne det du ikke ønsker. Det bevises med Soleimani. Vor politik bør være at lamme Iran i stedet for at belønne dem for dårlig opførsel, en forandring der er værd at tage imod. 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails