lørdag den 22. februar 2020

Søen der med vilje blev farvet sort

Søen der blev farvet sort med vilje
Hvis du har en Instagram konto og du var nær søen på billedet herunder ville du helt sikkert have taget et foto og delt det med dine venner.

Den ser så idyllisk ud - den grønne bakke til venstre, klinten til højre, og en søoverflade med lokkende blåt vand der bare venter på du hopper i.
Men det ville være en meget, meget dårlig ide. Altså det at svømme - for vandet er giftigt, trods det blå skær. 
Billedet er fra Harpur Hill, en lille landsby i Derbyshire, England. Søen er ikke naturligt forekommende, men snarere et historisk uheld. I årevis var der en grusgrav der, men da den ikke brugtes længere tog naturen over. Grundvandet stig i det åbne hul, og regnvand hjalp til at fylde det. Så i 2005 fik grusgraven i Harpur Hill et nyt navn - the Blue Lagoon.
Men ulig det azurblå vand i Caribien eller Middelhavet er flotte blå farve ikke en invitation til en svømmetur. Det er snarere en advarsel. Lagunens lokkende blå skær stammer fra et kautisk restprodukt ved det kalciumoxid der blev blottet i bunden af grusgraven, og at svømme i det er ikke godt.
PH-niveauet i vandet er ifølge Slate (hvorfra billedet stammer) hele 11,3, hvilket igen betyder at det mere er som at svømme i blegevand (ph 12,3) eller i ammoniak (11,5) end vand (7.0). Læg dertil at lagunen er stærkt forurenet - der er alle mulige former for rædsler under vandets overflade, fra gamle biler til døde dyr og menneskers affald.
Alligevel selvom skilte beder folk holde sig væk - selv de der specifikt gør opmærksom på fare  - så har det ikke fungeret. Folk drog stadig derhen for at få en dukkert, blot for at få kløende øjne irriteret hud og det der er værre. I 2009, mistede en knægt endog livet efter at have svømmet i søen. Derfor ændrede myndighederne i 2013 situationen, som det kan ses herunder, for at hindre at folk sprang i det blå vand.  
Netop: Man farvede søens vand sort.
Ideen var ganske enkel - få vandet til at se farligt ud, som det jo er. Som en lokal forretningskvinde fortalte BBC, var planen effektiv. De besøgende “tror ikke længere de er på ferie på Bahamast, de ved de befinder sig i Harpur Hill." Og gradvist holdt man sig væk fra vandet.  Atlas Obscura rapporterede at "ifølge de lokale, nærmer de skuffede besøgende i weekend sig ikke søen når de ser den farvede lagune.”
Det sorte blæk mistede sin kraft i 2015 og lagunen gik midlertidigt tilbage til sin “naturlige” farve. De lokale myndigheder har siden kommet ny sort blæk i andet. Hvis besøgende nu kommer til søen forstår de forhåbentligt budskabet: Hold Jer væk fra vandet.
Bonus fakta: Der findes en anden kunstig Blue Lagoon -- en man faktisk kan svømme i. I 1976, åbnedes et geotermisk kraftværk på Island, og kraftværket samlede det meget varme overskudsvand i nærliggende damme så vandet kunne køle af og genbruges. Nogle få år efter, som Wikipedia oplyser: "bemærkede en psoriasis patient der badede i vandet at det lindrede hans symptomer.” En efterfølgende forskning viste det ikke var tilfældigt, derfor ændrede kraftværket dammene til svømmebassiner. Den er nu kendt som den Blå Lagune, og der var i 2017, 1,3 millioner besøgende og blevet en ganske god ekstra indtægt for kraftværket.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails