onsdag den 12. februar 2020

Den dag det regnede med hvalspæk

Den dag det regnede med hvalspæk
Cirka 4 meter lang og vejer næsten 500 kilo, jo nyfødte kaskelothvaler er enorme. Og dyret vokser med alderen og bliver endnu større - selv de mindste er ofte fem til ti gange så store. Og i 1970 blev det et gigantisk problem for den lille by Florence, Oregon.
Florence befinder sig på Stillehavskysten lige hvor Siuslaw River flyder ud i oceanet. (Her er et kort.) Den 9. november fik man en ubuden gæst: en 14 meter lang, 8 tons tung død kaskelothval blev ført ind på en af strandene i byen.
Nyheden spredtes hurtigt og liget blev et samtaleemne i byen. En lokal bilforhandler promoverede sit salg ved at kalde sine køretøjer “en hval af en handel med en ny Oldsmobile” (ordspil på “hell of a deal” ) Straks blev hvalen en morbid turistattraktion. Myndighederne frygtede at folk ville klatre rundt på kadaveret og komme til skade, og man ville fjerne hvalen fra stranden. 
Det er lettere sagt end gjort. At begrave dyret ville kræve mange folk, og så ville der stadig være frygt for at nogle ville grave det fri. Hale det ud i havet - i et stykke - var uladsiggørligt. Og heldigvis har vi ikke teleportører eller magi til vor rådigged. Det hele forekom håbløst, men så kom nogen på en enkel fremragende, dog potentiel ide: Spræng kadaveret i luften, med dynamit.
I løbet af et par dag var planen sat i værk. Som NPR senere genfortalte, "efter at have rådgivet sig med eksperter i the Navy og andre steder besluttede Thornton at den bedste metode ville være at detonere - inde i hvalen - nok sprængstof til at den gik i stumper og stykker som derpå kunne fortæres af ådselædere - havmåger, krabber mv.
At regne ud hvor meget dynamit der skulle til var ikke så let, og myndighederne overvurderede mængden ganske massivt - måske op til 40 gange.  
Så i stedet for at den gik i stumper og stykker kom det til at regne med hvalspæk
Hvalbidder og strand røg 50 meter op i luften. Ifølge the Oregon Encyclopedia, "fløj stumper af dyret i alle retninger og tilskuerne begyndte at skrige og søge dækning når de så de store stykker hval have retning mod dem.” (En grumset video af eksplosionen, optaget af de lokale medier kan ses her, men skrigeriet er ikke med for nyhedsfolkene måtte også søge dækning)
Spækstykker fløj så langt bort som 300 meter fra ‘sprængningsstedet’ og så at sige alle der kom for at se den historiske eksplosion blev dækket af hvalspæk. 
Heldigvis kom ingen alvorligt til skade, men nogle få fik mindre skader. Ifølge Offbeat Oregon, fik en forretningsmand ved navn Walt Umenhofer smadret sin bil da et stort stykke hval røg gennem taget. Umenhofer havde kun haft bilen et par dage - netop købt den tidligere under salgsfremstødet ““en hval af en handel med en ny Oldsmobile”
Bonus fakta: Hvad sker der, hvis en død hval kommer op på kysten? Efter ovenstående hændelse, ja så sprænger Oregon dem ikke længere i luften. Der skyllede endnu en hval op på strandene i Florence i 2009. Statens politik er at begrave kadaveret og hvis sandet ikke er dybt nok føres kadaveret til en andet sted for at blive begravet.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails