fredag den 9. juni 2017

Portugal landet med få muslimer - hvorfor mon?

Portugal og IslamI en video på amerikansk TV efter 9.11. henviste Osama bin Laden til Andalusiens tragedie, som man anser som den største katastrofe i muslimsk historie før Israels genfødsel. Underteksterne glemte meget behændigt at nævne at Andalusien betyder Den Iberiske Halvø, og at muslimer vil have den tilbage.

Lad hele verden vide at vi aldrig skal acceptere at Andalusiens tragedie vil blive gentaget i Palæstinat - Slate
Da jeg så videoen på TV i 2011 blev jeg så rystet at jeg nærmest faldt ned af stolen. Som amatørhistoriker vidste jeg hvad det betød. Hvordan gik det dog til at ingen lagde mærke til forbindelsen.
Vi har tendens til at associere Andalusien med Spanien, fordi Spaniens sydligste provins kaldes Andalusia, som hæder til de invaderendes tidligere tilstedeværelse. I virkeligheden henviser det arabiske ord  Andalus til hele halvøen,ikke kun Spanien, og det var den bin Laden havde i tanke. Undtagen en smal stribe land ved Spaniens nordkyst var hele området blevet erobret.

Det helt naturlige spørgsmål opstår da: Hvad med Portugal?

I 1249 blev de mauriske herskere endeligt besejret i Portugal, cirka 243 år før den sidste af de mauriske herskere blev besejret i Spanien. Spanien blev befriet i gradvise trin, men det var gået i stå da man skulle genindtage Andalusien (Emiratet Granada) Hvorfor?

Emiratet Granada var blevet reduceret til en vasal stat i Spanien, og betalte en betragtelig skat i guld - fra Central Afrika - til de kristne i nord. Til trods for det, havde Granada stor velstand. Det var først efter Portugal åbnede sin oceanruter i det 15. århundrede at Granadas økonomiske lykke faldt.

Indtil da var Ferdinand og Isabella i Spanien tilfreds med at kunne få penge ud af Granada. Nu faldt indtægten, og maurerne blev aggressive. Resten er historie. Men skaden var sket.

Enhver der har studeret det spanske sprog bliver straks klar over de besynderlige ord, der ikke ligner europæiske. En af Spaniens længste floder Guadalquiver (Wadi al kabir), er bevis på arabisk indflydelse. Et ord som borgmester der på portugisisk er prefeito (ligesom præfekt kommer fra Latin praefectus ) står i kontrast til det spanske ord for borgmester alcalde, der kommer fra det arabiske ord for dommer (alqadi).  Spansk var under stor indflydelse af arabisk. Enhver der taler spansk kan straks høre forskellen mellem spansk og portugisisk. Selvom de skrives på samme måde lyder de helt anderledes. De 243 ekstra år med  maurisk indflydelse ændrede virkelig det spanske sprog.
De syv århundreder med arabisk styre i Andalusien skabte arkitektoniske skatte som Giralda i Sevilla, Córdoba’s Store Moske og Alhambra Paladset i Granada. Den islamiske periode i Portugal efterlod kun få monumenter. De andalusiske byer udviklede sig til større centre for islamisk kultur og blev rivaler til Damaskus og Marrakesh, men Portugal var altid i yderkanten af den muslimske verden og man ofrede ikke meget i storslåede byginger der.. - The Islamic heritage in Portugal's past - PRI
Det vi lægger mærke til er, at ved at slippe af med maurisk styre tidligere da minimerede Portugal den arabiske indflydelse, og portugiserne indarbejdede flere franske ord. Resultatet er væsentligt. Når vi tænker på den mauriske invasion af Iberien har vi tendens til at understrege dens påvirkning af Spanien. Med god grund. Araberne efterlod et fodaftryk der i Portugal var mindre, mens Spanien sloges rigtig længe for at slippe af med maurerne.
Relateret billede
Slottet Ermida do Sao Bras i Evora med maurisk præg

Forskellen er til at se helt op til i dag.

Spanien har cirka 4% muslimer, næsten 2 millioner. Portugal til gengæld har rundt regnet cirka 40000 - og det tal stammer fra islamiske kilder, der kan være overdrevne - eller 0,4% af befolkningen.

I reelle tal er Portugals befolkningstal 22% i forhold til Spaniens befolkning, alligevel er groft regnet en halvtredsindstyvende del muslimer. Dette betyder at Portugal er et af de lande i Europa med færrest muslimer.Selv Irland har en større procentdel muslimer. Hvad foregår der?

Hvorfor ser det ud til Islam ignorerer Portugal? Jeg tvivler på muslimer kun har noget imod Fado Music, eller feijoado.

Det er snarere sådan at muslimer følger pengene. Portugal er den fattigste nation i Vesteuropa.  Med det kan ikke forklare forholdet i irland, der er et af de rigeste lande i Vesteuropa, men en relativ lille befolkning af muslimer - skønt det er ved at ændre sig hurtigt.

Ifølge tal fra Irland er antallet af muslimer øget med 29% i Irland fra 2011 til 2016.  Irland er ved at ‘indhente’ resten af Vesteuropa.

Det er heller ikke sådan at Portugals regering er anti-muslim. Portugal ønsker immigranter til at erstatte en befolkning der udvandrer grundet den elendige økonomi. Det kan se ud til at de fleste muslimer nægter at komme til Portugal som denne kommentar viser.
Luís Gouveia, chef for den nationale grænse og immigrations tjeneste SEEF har fortalt Diário de Notícia,s at Portugal kan være klar til at modtage 4,754 flygtninge (som del af EU kvoter) men det ikke er sandsynligt at se flere end 50 før Jul, og det er end da usikkert.
Han forklarede at problemet ikke kun er bureaukratisk.folk nægter ganske enkelt at kommer til Portugal.
“Den langt overvejende del af asylansøgere der kommer til Europa ønsker at komme til Tyskland og Sverige hvor de har familie, eller hvor de kan finde arbejde og få et godt liv. Præferencerne er altid for lande i nord,” sagde Gouveia. “Den Iberiske Halvø er ukendt.”
Han tilføjede at 40 asylansøgere her fornylig blev tilbudt hjemted i Spanien, kun 12 tog imod det. (Spanien har en økonomisk krise) - Refugees don’t want to come to Portugal, 2015
Det kan ikke være på grund af manglende familieforbindelser. Spanien har jo 2 millioner muslimer og burde være destinationen for flere muslimer, der foretrækker Nordeuropa. Igen drejer det sig om økonomi.

Er det så kun det? Nej, ulig Spanien så var Portugals pot-islamiske Katolske Imperium ofte i ikke muslimske regioner i Afrika og Asien. Der var undtagelser, som Portugusisk Guinea. .

Imidlertid fik det post-islamiske Katolske Spanien kontrol over Marokko der leverede tropper til Franco, og Spanien har stadig Ceuta og Melilla på den nordafrikanske kyst. Ceuta er 50% Muslimsk. Spanien gjorde ikke meget for at slippe af med muslimerne som handelspositioner og vassaler. Spanien forstødte muslimer fra Iberien, men brød ikke forbindelserne med dem. . Spanien har haft en fortsat stærk historisk forbindelse med Islam langt mere end Portugal. Dette gælder også England og Frankrig hvor især Frankrig har en masse muslimer af algerisk afstamning.

Naturligvis er historien ikke den eneste årsag. Sverige med masser af muslimer i dag havde et imperium der omfattede Baltikum. Det lutherske Sveriges historiske religiøse modstander var katolikker, ikke muslimer. Penge er en hovedaktør i Sverige.  

Portugal har den lidet misundelseværdige position af at være den fattigste nation i Vesteuropa. Imidlertid kan man misunde landet for at have den mindste muslimske befolkning i Vesteuropa. Penge og goder er helt sikkert en faktor, men ikke den eneste.


Mike Konrad is the pen name of an American who wishes he had availed himself more fully of the opportunity to learn Spanish in high school, lo those many decades ago. He writes on the Arabs of South America at http://latinarabia.com. He also started a small website about small computers at http://minireplacement.com.Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails