fredag den 19. april 2019

Hvordan kunne man så hurtigt afvise, at branden i Notre Dame kunne være påsat?

Hvordan kunne man så hurtigt afvise, at branden i Notre Dame kunne være påsat? 

Jeg følger jeg i den grad må rose de resolutte personer der efterforskede den ødelæggende brand af Note Dame Katedralen.
Flammerne i det gotiske mesterværk fra det 12. århundrede var dårligt nok kvalt, så meddelte myndigheder at de har udelukket bevidst ildspåsættelse som årsagen til flammehavet. (Nogle rapporter dulmede dog deres bud på det ved at tilføje “til nu;”de fleste var mere skråsikre.)
Det var et ekstraordinært eksempel på, for ikke at sige forbløffende, retsvidenskabelig forudsigelse. 
En håndværker ser på et stillads placeret på Notre Dame Katedralen i Paris, den 17. april 2019. (AP Photo/Francois Mori)
Ikke kun slikkede flammerne op ad tømmeret på katedralen da konklusionen blev lanceret, men overvej lige konteksten. Branden brød ud mandag i Den Hellige Uge, et højdepunkt i den kristne religiøse kalender.

For katolikker er Notre Dame et symbol på det der er tilbage af en religion i et land der i årtier har været befængt med sin forkærlighed for “laïcité,” aggressiv sekularisme. For Frankrig som et hele er Notre Dame stedet hvor cirka 13 millioner turister kommer hvert år, ‘bevæbnet’ med nævefulde af dollars, euros, og yen.
Under alle omstændigheder var denne holocaust ved Notre Dame ikke på nogen måde unik. I sidste måned brød en brand ud i Saint-Sulpice, den næststørste kirke i Paris. I løbet af en dag eller to, afgjorde myndighederne at denne brand helt bevidst var påsat. Det kunne man ikke læse om i The New York Times. Det som skete ved Saint-Sulpice var ikke kun en af mange ødelæggende tilfælde af vandalisme mod kristne kirker i Frankrig.
I løbet af den sidste måned, har der faktisk været mindst tolv rapporterede handlinger om vandalisme mod franske kirker: Statuer smadres eller halshugges, altre vanhelliges. der smøres lort på kirkemure i form af kors og dekoreres som nadversymboler.
Frankrig, som så mange lande i Vesteuropa, er indsvøbt i en nervøs tavshed om de ting der gjorde deres samfund tilgængelige for militant islam. Som mange amerikanere er de rædselsslagne over at kunne blive anklaget for “islamofobi.” Dog kunne Indenrigsministeriet rapportere om at der i 2018 var 541 anti-semitiske gerninger, 100 anti-muslimske ditto og 1063 anti-kristne.
Auric Goldfinger, i the Ian Fleming (Bond) romanen) nævnte knastørt for at “Engang er et uheld, to gange tilfældigt. Den tredje gang er det en fjendtlig handling.”
De franske efterforskere har helt klart ekstraordinære kompetencer i retsvidenskabelig forskning at de således kan dispensere fra induktiv hjælp til efterforskningen.
Her har de ikke een, ikke to, eller tre tilfælde af voldelig ødelæggelse i den sidste måned, herunder den påsatte brand i den næststørste kirke i Paris. Så går der ild i Notre Dame - og hvilken brand - mandag i Den Hellige Uge.

Endnu før branden var slukket udelukkede myndighederne ildspåsættelsesmuligheden.
Har verden mon nogensinde oplevet en lignende mere potent demonstration af super overlegen efterforskningskunnen? 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails