søndag den 26. maj 2019

Myg opklarer forbrydelse

Myg opklarer forbrydelse 
Hvis din bil bliver stjålet vil politiet i de fleste lande gøre en indsats for at finde den - og så er sagen afsluttet. Når det drejer sig om at finde, hvem der stjal den så er chancerne for at politiet har nok ressourcer eller tid nok til en grundig efterforskning meget begrænset. Jo, hvis man pågriber tyven på fersk gerning kørende i bilen, og hvis politiet formoder bilen har været benyttet til anden forbrydelse. Men normalt skal du ikke forvente, at politiet finkæmmer din bil for at finde spor efter hvem tyven kunne være.
Men det gælder ikke myndighederne i Seinäjoki, Finland. En sag fra 2008 er beviset.  
Seinäjoki ligger cirka fire timers kørsel fra Helsinki inde i landeti (Her er et kort) I kommunen bor lidt over 60000 mennesker. I 2008 fandt politiet en bil der stod parkeret ved byens togstation. Det viste sig at bilen var blevet stjålet adskillige uger forinden i byen Lapua, cirka 39 minutters kørsel borte. Politiet fandt naturligvis bilens rette ejer, men før de lod ham få den igen, kiggede de i bilen for at finde spor efter tyven.
De fandt så at sige intet - men de fandt en myg,
Billedresultat for mosquitoes bites cartoon
Myggen havde ifølge BBC, "fornylig suget blod" Og den eneste person der kunne have været i bilen på det tidspunkt var tyven og mulige medgerningsmænd. Blodet indeholder DNA, og også det blod en myg suger til sig. Derfor lod Seinäjoki politiet blodet DNA teste og i deres database fandt de et match.
Man offentliggjorde ikke straks navnet på den mistænkte, der var jo ikke faldet dom. Ifølge the Telegraph, "insisterede den mistænkte, at han ikke havde stjålet bilen, han sagde han var blevet taget op som blaffer og fået et lift af manden der kørte bilen.” Men myndighederne var overbevist om man havde fundet tyven.
Sakari Palomaeki, politikommissær for sagen nævner det er første gang finsk politik har burgt et insekt til at løse en forbrydelse.

Bonus fakta: Hvis du bliver stukket af en myg er det næsten altid en hun. Myg æder normalt nektar, som fleste andre insekter. Men for at formere sig, for st lave æg, kræves der ressourcer som nektar ikke indeholder. Det før de ved at stikke og suge blod. Ifølge Scientific American, "er det kun hunmyg der stikker, for at få protein til deres æg."

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails