tirsdag den 14. maj 2019

Thomas Sowell tilbage i topform

Thomas Sowell er tilbage 

“Even the best things come to an end,” skrev Thomas Sowell i en klumme i december, 2016, med overskriften “Farewell.” I en alder af 86 havde den store økonom besluttet at stoppe med at skrive klummer og “bruge mindre tid på at følge politik, og mere tid på at fotografere.” Siden da har Sowell været ret så stille, men de nuværende politiske tendenser har gjort han er på banen igen.
“Socialismen lyder så aldeles udmærket,” fortalte Sowell fornylig til Fox Business. “Det er blot virkeliggørelsen af den der er så katastrofal.” Som tidligere Marxist begyndte Sowell at se forskellen mellem virkeligheden og retorik. “Når man ser mennesker sulte i Venezuela og flygte til nabolandene, og indser at dette er et land der engang havde verdens største oliereserver så erkender man, at de har ruineret et rigtig godt projekt med ideer der lyder så vidunderlige, men bare ikke fungerer.” 
De som spekulerer på, hvem denne mand er kunne få et spor fra NBA’s store Charles Barkley, der i 2000 udtalte, at “den bedste rapper derude er hvid og den bedste golfspiller er sort.” Nu er det sådan at den bedste økonom er sort, og hans navn er Thomas Sowell. Han forlod high school og blev fotograf i the Marines under Korea Krigen. Han var den første i familien der kom på college, og fik en BA fra Harvard, en doktorgrad fra Columbia og en PhD fra the University of Chicago.
Den lærde fra The Hoover Institution har efterprøvet alverdens ideer i bøger som Basic Economics, Economic Facts and Fallacies, and Wealth, Poverty and Politics. Han er også forfatter til The Economics and Politics of Race, Ethnic America, Affirmative Action Around the World, og i 1985 Marxism: Philosophy and EconomicsSowell’s konservative økonomi og kritik af særrettigheder har medført ondsindede angreb fra venstrefløjen.
Klummeskribenten Carl Rowan sammenlignede Sowell med Vidkun Quisling og  NAACP general counsel Thomas Atkins kaldte ham en af de der “negerbutlere” på plantagen. Lani Guinier, udnævnt af Clinton nominee som Assistant Attorney General for Civil Rights, stillede endog spørgsmål ved om Sowell er sort. Økonomen der voksede op i Harlem svarer som regel ikke på samme måde, men han nøjedes med at sige “Jeg har ikke brug for en eller anden halv-hvid kvinde fra Martha’s Vineyard til at fortælle mig om det at være sort.” Sowell blev ved med at skrive eftertænksomme velunderbyggede bøger såsom i 2013 Intellectuals and Race, mere relevant end nogensinde med venstreorienterede der smæder alle rivaler som racister.
Sowell viser, hvordan formodede “progressive” intellektuelle gik ind for racehygiejne af frygt for “inferiøre racer.” For den progressive sociolog Edward Ross, var sorte amerikanere “adskillige millioner af en inferiør race.” Madison Grant, en progressive racist uddanhnet på Yale og Columbia, skrev The Passing of the Great Race, som Hitler kaldte sin “bibel.” Forfatteren Jack London, socialist, fremførte at “de inferiøre racer skal ødelægges, eller en eller anden slags menneskelig udgave af økonomisk slaveri er uundgåeligt.” 
Om sammenhængen mellem hudfarve og intelligens citerer Sowell en muslimsk lærd fra år 1000, der hævdede at europæerne bliver blegere jo længere nordpå man kommer, og at “des længere nordpå des dummere, grove og brutale er de.” 
Efter den nuværende “raceindustris” mening er hvide der klarer sig bedre end sorte blot de uretmæssige nydere af følgerne af tidligere diskrimination. På samme vis med asiater der klarer sig bedre end sorte og med hispanics - der er nydere af “privilegier.” Sowell påviser hvordan diversitetsdogmer i det store og hele ignorerer diskrimination mod asiater og jøder, der opnår store ting trods århundreder med forfølgelse i mange lande.

Samtidig står intellektuelle på venstrefløjen tilbage uden at betale prisen for at være forkert på den, eller for de katastrofale konsekvenser for millioner af andre.” Den dynamik blev udstillet i Sovjetunionen, hvor socialisten Bernie Sanders valgte at fejre sin bryllupsrejse, og Sovjet vasalstaterne i Østeuropa, på Cuba og det hvide Stalinist diktatur. Den amerikanske venstrefløj hyldede dem allesammen og den bliver nu ved at bevare troen mens Venezuelas socialistiske regime udsulter og undertrykker folket, der flygter i millionvis.
Sowell, der bliver 89 i år, ved at socialismen er lig med en garanti for at smadre Amerika. Han er bekymret over den nærmest ubegribelige uvidenhed hos “stjernen i fremgang” Alexandria Ocasio-Cortez og hendes med socialistiske Demokrater. Den store økonom der meget vel er tilbage i kampen, som Humphrey Bogart i Casablanca, men ulig Victor Laszlo, så er Sowell ikke sikker på at vinde denne gang.
Med den helt bevidste uvidenhed, intolerancen og de elendige ideer i fremmarch har Sowell “en stor frygt for, at vi i det lange løb måske ikke klarer den.” På den anden side har han sagt i sin 2016 “Farewell” article, “lad os håbe på at vi kan lære noget af fortiden for en bedre nutid og fremtid.”
Alle burde lære Thomas Sowell at kende, hvis bøger om økonomi, race og særrettigheder burde være en del af pensum på high school og college over hele nationen. Hvis vi skal have en bedre nutid og fremtid, som Sowell forklarede på Fox Business, bør alle “afprøve ideerne kontra kendsgerningerne.”

Lloyd Billingsley is the author of Barack ‘em Up: A Literary Investigation, recently updated, and Hollywood Party: Stalinist Adventures in the American Movie Industry.  Bill of Writes: Dispatches from the Political Correctness Battlefield, is a collection of his journalism.https://www.frontpagemag.com/fpm/273075/return-sowell-man-lloyd-billingsley

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails