torsdag den 17. oktober 2019

Hvorfor male øjne på kvægs bagdele?

Hvorfor male øjne på kvægs bagdele

Billedet herunder taget af en assistent ved the Botswana Predator Conservation Trust ved navn Ben Yexley, er helt tydeligt bagdelen af en ko.


Pletterne på hver side af halen ligner øjne. Og det er også meningen. “Øjnene” forekommer naturligvis ikke på den pågældende ko. Det er malet på.
Og det er ikke kun for sjov. Faktisk gør man det for at beskytte kvæget mod rovdyr.
For nogle år siden bemærkede Neil Jordan fra the Conservation nemlig noget usædvanligt. Jordan “betragtede en løve der jagtede en impala i 30 minutter men så pludselig opgav da antilopen vendte sig om og så på rovdyret.” Jordan undrede sig, flygtede løven fordi der var øjenkontakt? Og kunne man så benytte dette til at redde områdets kvæg?
I 2016, udførte Jordan og hans hold et eksperiment. En kvægavler i byen Maun i Botswana gik med til at der blev malet øjne på bagdelen af cirka en tredjedel af hans hjord - omkring 65 køer. Næste gang løverne angreb - og det skete åbenbart regelmæssigt - opgjorde man resultatet. Ifølge the Sydney Morning Herald (SMH), "blev der slået tre ikke malede køer ihjel, alle de malede køer overlevede og kunne græsse videre næste dag.” Eksperimentet synes at fungere. Måske det blot var tilfældigt, dog kan øjne på bagdelen af køer tilsyneladende afskrække løver fra at angribe.
Forskerholdet udfører stadig flere forsøg. Som Jordan fortalte hans universitets presse afdeling at det første eksperiment, som han kaldt “iCow” er “for lille til at afgøre om det fungerer som ventet, eller blot en tilfældighed.”  Og selvom bagdelsøjnene overbeviser løver om at de skal finde på noget andet er det uklart, hvad rovdyrene vil gøre hvis hele hjorden får malet øjne på bagdelen. Hvis det fungerer kunne det blive rigtig godt for de afrikanske landmænd. da maling er billigere end en ko - meget billigere. Ifølge SMH “koster det at miste en ko fem gange så meget som at male øjne på 60 stykker kvæg.”
Bonus fakta: Udtrykket “lad det regne” har et par definitioner)som at kaste pengesedler ud over et publikum, ofte for at vise man er velhavende. De andre definitoner har også med penge at gøre. Hvis du nu virkelig kunne ønske at “lade det regne” så skal du bruge Botswanas valuta - Pula. Det er fordi det ikke regner særlig meget i Botswana - faktisk så lidt at ordet for “regn" og "velsignelse" er det samme på Botswanas sprog setswana. netop pula.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails