onsdag den 9. oktober 2019

Kinas spioner på universiteter

Kinas spioner på U.S. universiteter

I en kommentar fra maj måned i år med titlen: “United States, undervurder ikke Kinas evne til at gøre gengæld,” havde Wu Yuehe, en journalist ved the People’s Daily, dette at sige:
“Vi råder the U.S. til ikke at undervurdere den kinesiske sides evne til at beskytte sine udviklingsrettigheder og interesser. Så sig ikke, vi ikke advarede Jer!”
Nogle uger senere mistede to kinesiske professorer ved Emory University deres arbejde. Li Xiaojiang og Li Shishua, der udførte forskning i genetik, kunne ikke redegøre for de midler de modtog fra nogle diffuse institutioner i Kina,
To spørgsmål:
[1] Hvorfor var to videnskabsforskere ansat af et amerikansk universitet, og samtidig modtog  de ydelser fra Kina?
[2] Hvorfor var de to så tøvende med at afsløre, hvem der gav dem ydelser?
Svaret på begge spørgsmål er lige så enkle, som de er bekymrende. FBI direktør Christopher Wray fortalte her fornylig senatorer, at Kina er i færd med en samlet indsats for at stjæle sig vej til økonomisk dominans. Mens jeg skriver dette er der mere end 1000 undersøgelser undervejs vedrørende tyveri af intellektuel ejendom. Hver eneste af disse efterforskninger fører tilbage til Kina.
Kineserne har været beskæftiget med denne form for nederdrægtig aktivitet i årevis og amerikanske institutioner synes at være deres foretrukne mål. I august 2015 sendte en elektroingeniør i Chicago en mail med titlen “Midtern test questions” til en kinesisk embedsmand. To år senere blev mailen gennemgået af FBI i  Southern District of Ohio. Agenterne mistænkte at den studerende var plantet, en efterretningsofficer, der blev sendt til USA af en eneste grund: At indhøste teknisk information og dele den med myndighederne i Kina.
Efterforskerne var altså opmærksomme, men gjorde ikke mere ved det. I 2018 blev mailens ophavsmand dog anholdt i Chicago for angiveligt at operere i USA som en illegal agent for Folkerepublikken Kina.
Denne anholdelse burde være sket langt tid før. I 2013 ankom Ji til USA på et F1 Visa, med det formål at studere elektro ingeniørvirksomhed ved  the Illinois Institute of Technology i Chicago. I 2016, ifølge Justitsministeriets rapport: “Meldte Ji sig til the U.S. Army Reserves som en E4 specialist under the Military Accessions Vital to the National Interest (MAVNI) programmet, der autoriserer U.S. væbnede styrker at rekruttere visse lovlige udlændinge hvis evner anses som vitale for nationens interesse.”
Interessant er det, som rapporten dokumenterer, så benægtede Ji i sin ansøgning om deltagelse i MAVNI programmet, at have haft kontakt med en udenlandsk regering inden for de sidste syv år,hvilket vi nu ved er en direkte løgn.
Kina indsamler værdifulde forskningsresultater fra U.S. universiteter ved at benytte ikke konventionelle indsamlere, herunder professorer, videnskabsforskere og studerende. Ifølge en frisk artikel af Spectator’s Cole Carnick, the National Institutes of Health, er det et regeringskontor der står bag midler til offentlig sundhedsforskning ved U.S. universiteter.
Artiklen beskrev, at den kinesiske regering har udviklet systematiske programmer for at skaffe sig indflydelse og kapitalisere på U.S. udført forskning, og med kinesiske elever der udveksler vigtig forskning med Kinas efterretningsvæsen.

ifølge en Wall Street Journal 
rapport havde kinesiske hackere fokus på maritim teknologi på adskillige universiteter, herunder the University of Hawaii, the University of Washington, Penn State, og endog MIT.
Forståeligt nok har FBI embedsmænd rådgivet universiteter over hele landet, og bedt dem vurdere igangværende forskning der omfatter kinesere og som kunne have tilknytning til militæret i Kina.
Udover at infiltrere videnskabelig forskning forsøger kineserne aktivt at få indflydelse på debatter på campus om Kina gennem studenter organisationer. Som en rapport fra 2018 ved Hoover institution bemærkede, modtager  the Chinese Students and Scholars Association (CSSA), den officielle organisation for kinesiske studerende i udlandet og lærere registreret på de fleste colleges, universiteter og institutioner uden for Kina, direktiver fra den kinesiske regering og udvikler stadig tættere relationer med Kinas konsulater.
Dybt bekymrende er det, og som rapporten bemærker, at når begivenheder på campus har fokus på Tibet, Taiwan, Hong Kong eller Uighurerne, kontakter repræsentanter for CSSA det pågældende universitet for at få lagt låg på enhver debat der kunne kritisere Kina. 
For to år siden sendte the University of California San Diego en invitation til Dalai Lama. Ikke overraskende modtog universitetet hurtigt anmodninger fra CSSA og Kinas konsulat i Los Angeles, om at sløjfe invitationen.Tak, for at universitetet nægtede at følge opfordringen. Kinesiske embedsmænd, som var helt ligeglade, forbød så fremtidige støttemidler til kinesiske studerende ved UCSD.
Som Jeanine Frost engang skrev,
“Der er kun en metode til at bekæmpe det, og det der med Gentleman bekæmpelse fører ingen steder hen - udover død, og det hurtigt. Benyt ethvert beskidt trick, ethvert lavt slag, spark når de ligger ned, og måske kan du så være den der går derfra.”
Kinesiske embedsmænd, der helt klart er fans af Frosts forslag er forberedt på en beskidt kamp. De er forberedt på at lyve, stjæle og snyde - og det gør de allerede.
Det er Kina, ikke Rusland der er den eksistentielle trussel for the United States.
Hvis ikke Amerika erkender denne kendsgerning kan det blive en katastrofe.
John Glynn is a professor of psychology at American University of Bahrain. Follow him on Twitter: @John_A_Glynn.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails