lørdag den 29. februar 2020

To sæt DNA hos samme person

To sæt DNA hos samme person

        
Fup og svindel med rugemødre er, selvom de er sjældne ikke helt så ualmindelige. Typisk lover en kvindelig svindler at bære et pars foster til fødslen, men hen ad vejen bliver prisen langt dyrere end man med rimelig kunne forvente.

Men da James Townsend og Lydia Fairchild blev separeret i 2002, mente myndigheder, at de stod overfor en lang mere ondsindet plan - en rugemor der beholdt barnet, for at få flere velfærdsydelser.
Myndighederne tog fejl. Fairchild havde ingen planer om noget i den stil.  Men sandheden var endnu mere bizar.
Efter skilsmissen, hvor Fairchild var gravid med Townsends barn krævede hun hjælp af regeringen i sin hjemstat Washington. Hun hævdede hun havde to børn, begge med Townsend. For at imødegå velfærdssvindel krævede staten DNA fra de nye ansøgere og deres familier - staten ønskede at sikre sig at børnene faktisk var ansøgernes - Fairchild gik med stor velvilje med til DNA prøven.
Men DNA prøven passede ikke. Ifølge testen så var børnene ikke hendes (Fairchilds) egne. .
Fairchild protesterede og kom med fotos fra hendes to svangerskaber, fotos fra fødeklinikken og endog vidneudsagn fra jordemoderen. Men disse, hævdede regeringen var falske, det kunne DNA ikke være. Man konkluderede at Fairchild løj, hvilket igen betød at de to børn i hendes varetægt ikke var hendes - og hendes graviditet - tjah hvem ved?
Så kom der mistanke om snyd som rugemoder. For at bevise det beordrede retten at en observatør skulle være til stede når Fairchild fødte og at en DNA prøve af den nyfødte skulle straks tages.
Igen, passede DNA prøven ikke. Det kunne se ud til at Fairchild, på en eller anden måde stjal æg, og fik dermed børn, det hele i et kompliceret forsøg på at snyde.

Hun stod helt sikkert til flere års fængsel - indtil hendes advokater opdagede historien om en kvinde i Boston området ved navn Karen Keegan.
Ifølge ABC News, havde Keegan brug for en nyretransplantation og hendes familie - herunder hendes børn - gennemgik prøver for at se om nogen af dem kunne være den rigtige donor.
I stedet opdagede lægerne at Keegans DNA var anderledes end hendes børns, en lignende  situation ligesom med Fairchild. Keegans læger konkluderede at hun havde det som kaldes chimerisme  (fra "chimera," delvist løve, delvist slange, delvist ged fra græsk mytologi, som på billedet) en yderst sjælden hændelse for at sige det mildt.
 
ABC News forklarede: “I menneskets biologi, er en chimera en organisme med mindst to genetisk distinkte typer celler - eller med andre ord, noget der skulle have været en tvilling. Men i moderens livmoder, forener de to befrugtede æg sig, og bliver et foster der indeholder to distinkte genetiske koder - to tråde af forskellig DNA.” I Keegans tilfælde, indeholdt en prøve fra skjoldbruskkirtlen den samme DNA som hendes børns, selvom det meste af hende ikke gjorde.
Der er blot nogle få dusin dokumenterede tilfælde af chimerisme hos mennesker, og det viser sig at Fairchild var en af disse. Lægerne tog en prøve fra hendes livmoder der så passede med hendes børns. Hun havde altså to forskellige DNA sæt, og var helt uskyldig i alle de anklager der blev rejst mod hende.
Bonus fakta: En DNA prøve er ikke meget behjælpelig, hvis man skal identificere to identiske tvillinger, fordi de har samme DNA. Hvad kan hjælpe? Deres navler. Navlehuller er ar, bemærker Wikipedia, og er ikke bestemt af genetik.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails