lørdag den 7. marts 2020

Hvorfor er nogle toiletsæder U formede

Hvorfor er nogle toiletsæder U formede?
Måske er du på toilettet når du læser dette. Helt i orden. Ifølge en undersøgelse fra 2012 (af tvivlsom værdi, men pyt være med det) så indrømmede 75% af amerikanerne at de benytter deres mobiltelefon når de sidder på tønden. Og hvis vi nu er fuldstændig ærlige så lyver de sidste 25% nok. Som bogen nævner, så skal alle af med noget på toilettet. Og de fleste skriver så en SMS samtidig.
Nu når du er på toilettet så se lige på toiletsædet der besættes. Der er en rimelig god chance for at det er formet som et 0 - ovalt der dækker hele kummen. Der kan også være en rimelig god chance for at det er formet som et U altså med en åbning foran - lige mellem dine ben, hvor der altså ikke er noget sæde. Se på billedet.

De U formede findes ofte på offentlige toiletter - på restauranter, biografer mv. Tolietterne, om de har U formede sæder eller 0 formede fungerer på samme måde- Så hvorfor to typer sæder?
Den korte version. Det er ‘sikrere’ for kvinder når de skal tørre sig. 
Toiletter og rørføring var før 1920’erne det rene kaos. Masser af forskellige love og hver med deres egen retningslinje. Resultatet var at en blikkenslager fra et område ofte ikke ville kunne arbejde på et system i et andet område, og således ikke kunne udføre reparationer. Det lækkede og dryppede og masser af andre problemer var almindelige og når man er i feltet med rør og kloakker så er det ikke kun noget der er ubelejligt - det er også et spørgsmål om hygiejne og sundhed. 
Det ændrede sig i 1923. En gruppe af bygningsinspektører med vand som speciale fra Los Angeles indførte en række standarder, der, det håbede de, ville blive til lov. Med tiden blev denne gruppe af inspektører til the "International Association of Plumbing and Mechanical Officials," or IAPMO. Et af de vigtigste initiativer var at indføre the Uniform Plumbing Code (UPC), et sæt regler for blikkenslagere alle vegne. UPC havde oprindeligt fokus på rørføring og des lignende, men beskæftiger sig nu med alt relateret til VVS - herunder toiletsæder.
At toiletsædet kunne være U formet stammer fra 1955, men man forklarer ikke hvorfor. (Per Readers' Digest, fastslås, at “alle sæder på toiletkummer til offentlig brug skal være at ‘åben front typen.”
Så gik Slate i færd med at undersøge det i 2013. De spurgte Lynne Simnick, på daværende tidspunkt direktør for regelsætning ved IAPMO, om at kaste lys over dette ‘hul’ på toiletsæderne. Ifølge Simnick, "det åbne sæde for at tillade kvinder kunne tørre sig foran efter brug af toilettet” uden at kunne komme i kontakt med et sæde der kunne være uhygiejnisk.” Forkanten på toilettet kan være ganske ulækker - når toiletter skyller ud kan vand sprøjte på det, der kan være dryp fra urin osv. og hvornår blev der sidste gjort rent. U sædet giver således en person lidt mere plads mellem personen og bakterierne. Således kan kvinder tørre sig uden at komme i kontakt med ulækkerhederne.
Da UPC ikke er ved lov, er der rimelig god chance for at du finder 0 formede sæder på offentlige toiletter her og der. De findes ofte uden for USA på offentlige toiletter.
Bonus fakta: Hvis du læser dette mens du er på ‘tønden’ så pas på din telefon at den ikke bliver våd, der er jo masser af vand nedenunder dig. Og før du nu hævder det vil aldrig ske for dig at du skulle tabe din telefon ned i toilettet så husk lige på at ifølge en undersøgelse i 2011, har næsten 20% af smartphone ejerne tabt deres ‘elskede’ indretning i toilettet.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails