tirsdag den 28. april 2020

Et tregn på håb i coronapademien - sommerens komme

Nu her hvor vejret bliver varmere, er der håb om bedring. Jovist, ironisk nok kunne ‘nøglen’ til menneskehedens frelse (ikke dom) være med baggrund i global opvarmning.

 I H.G. Wells’ klassiske roman, Klodernes Kamp! er menneskeheden i færd med at bekæmpe en uovervindelig krig mod teknisk avancerede aliens.
Få The War of the Worlds af H. G. Wells som Paperback bog på ...
Hele menneskehedens forsvarsværker og foranstaltninger kunne ikke dæmme op for de hærgende hære, der meget hurtigt erobrer vor klode og efterlader de overlevende i skjulesteder, hvor de forsøger at overleve. I sidste ende reddede Naturen menneskeheden ved at inficere de invaderende aliens med mikrober der var nye for deres immunsystemer. 
Den nuværende Coronavirus kunne se ud som om en “Sort Svane” - en katastrofe. Jeg er så gammel at jeg har oplevet, og overlevet tre måske fire af sådanne paniksituationer.
1999 Y2K panikken, September 11 panikken, og 2008 panikken ved det finansielle sammenbrud. Saml Jer nu kære unge venner om noget helt og aldeles uhæmmet optimistisk om denne nuværende krise.
Der er tegn på at Naturen vil redde menneskeheden fra denne virus. Hovedårsagen? Coronavirus klarer sig ikke særlig godt i varmt vejr. 
Udenfor Kina er nogle af de mest inficerede zoner f.eks. Iran, Italien, Frankrig, Spanien, og andre lande. I Teheran, epicentret for Irans mest inficerede område er gennemsnitstemperaturen (marts hvor artiklen er skrevet) 16 grader, koldest 6 grader. Sydkorea i epicentret Daegu er temperaturen i marts cirka 9 grader. Bergamo i Italien hvor det hele brød løs har en temperatur i marts på cirka 9 grader. I the United States, f.eks Seattle mellem gennemsnitstemperaturen i marts måned 8 grader.
Sæt det i kontrast til lande nær Kina der ikke rigtig er blevet ramt. Indien har temperaturer i marts på mellem 32 -27 grader. Vietnams største by Ho Chi Minh City har 32 grader. Bangkok, Thailand 33 grader. De opgivne steder har forholdsvis få tilfælde af coronasyge.  
Varmere steder har også færre døde. Naturligvis er der undtagelser.
Men nu sommeren kommer nærmere og det bliver varmere kan vi - alene af den grund -  føle os mere som optimister. Solen opvarmer alting og kan være med til at hæmme den frygtelige pandemi. Færre mennesker får således virus, og færre dør af den.
 
Er det så muligt at stimulere disse effekter ved at skrue op for varmen indendøre? Ved at være iført varmere klæder? Ved at udøve motion med stor energi? På nuværende tidspunkt ikke slået fast. Men en sommerbetinget nedgang i virus udbredelse kunne give os vigtig til at forske og udvikle endnu mere effektive modforanstaltninger. 
Med hensyn til den økonomiske virkning af denne virus, er der også grund til optimisme. Forsynings afbrydelsen af kinesisk producerede ting synes ikke at ville sprede sig til varmere områder Mexico, Indien, Filippinerne og Vietnam. Kinas ageren vil få en langvarig effekt ved at verden nu skal til at reducere sin sårbarhed og finde andre forsyningskæder frem for Kina. På lang sigt er det helt fint. 
Nu og her ser det ikke ud til Kina er kommet sig endnu, og opererer på cirka halv kraft. Mange mennesker forudså de dystre udsigter ved at at lægemidler kunne være en mangel,fordi så mange af dem fremstilles i Kina. Men resultatet er, at siden rekordåret 2016-17 hvor der kom svigt i forsyningerne “har indenlandske virksomheder delt deres leverancer op og mere bort fra Kina. Som følge heraf er importen faldet med det halve fra 866 millioner dollars i 2014 til 408 millioner i 2018.”
Konklusion: Verden er ikke ved at gå under. Coronavirus og reaktionerne på pandemien vil give større afbrydelser på rigtig mange felter. Men med det varmere vejr, kan vi håbe på en lindring.
Så ganske ironisk, kan nøglen til menneskehedens frelse bero på global opvarmning.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails