onsdag den 15. april 2020

Fedme og coronavirus - en farlig kombination

Fedme og coronavirus

Det er intet privat ved at være overvægtig, og meget mindre at være direkte fed. Faktisk har kulturen accepteret fedme. De smukke intentioner om at forbyde det at forhåne de fede har resulteret i utilsigtede konsekvenser. Coronavirus har afsløret at liv mistes på måder man i første omgang ikke forventede.
En af lektionerne ved coronavirus er, at vi har lært at det at være overvægtig er en stor hindring for at komme sig. Det identificeres som et underliggende element ifølge professionelle læger. Mennesker har brug for en uhindret strøm af ilt til lungerne og organerne når deres immunsystem udfordres. Ingen øsnker at være i en respirator eller få ekstra ilt. Under normale forhold kræver det at have en sund iltgennemstrømning i de forskellige stadier af en sygdom, at vi bevæger os. Den vægt vi bærer rundt på i vor måske overvægtige tilstand bliver så kritisk. Hvis vi er slankere jo bedre bevæger vi so. Ekstra kilo tynger os ned - bogstaveligt talt. Den livsvigtige ilt gennem vor blodsystem er hæmmet. 
Når vi er trætte bliver vi normalt noget træge i det. De ekstra ‘lækkerier’ vi har spist i årevis kommer nu frem i deres grumhed. Vor vægt, eller overvægt, bliver fjenden og ikke den trøst der kan skabes ved en livsstil der omfatter det at spise forkert og for meget.
Nogle mennesker er fra naturen svært bygget. Det kan ske af myriader af grunde. De er dog undtagelsen ikke normen.
Vi behøver ingen statistikker over fedme tilstanden. Vi kan se det meget tydeligt, at vi er en nation af overspisende individer. Fejlene ved vor livsstil er virkelig kommet til syne. Coronavirus har fået lægerne til at se på hvordan overvægt bidrager til dødstallet i forhold til de som kommer sig af sygdommen. Diabetes der ofte følger med at være overvægtig nævnes som værende fremherskende blandt de som har mistet livet. Nogle læger har slået fast at fedme, der ofte fører netop til diabetes nu viser sig statistisk som bidragende til at man kan dø af coronavirus.   
En rapport udgivet af the National Center for Biotechnology Information slår fast: "Fedme påvirker lungernes funktion og hæmmer indtagelsen af ilt, og åndedrættet.” Skønt en gruppe læger nåede til denne konklusion - jamen så er det almindelig sund tankegang. Fedme er noget negativt når det drejer sig om menneskelegemets velbefindende. Ekstra vægt øger presset på organer og led. Sådan er det. En kendsgerning.
Fald ikke for reklamer der udstiller fedme som værende helt OK i deres indsats for at demonstrere at de er så kulturelt korrekte i modstanden mod at udskamme fedme. Vi ved nu at det kulturelle skifte mod at forherlige usunde kropstyper er forkert. At være medskyldig i “sygdommen” hjælper ingen. At være overvægtig er ikke diskriminerende for alle racer rammes af det. Det høje kalorieindtag er universelt og den skyldige.
De af os der har skullet tabe sig i vægt - til de som stadig kæmper vægtslaget, ved der er en vej. Den findes hos dig selv. De af os der bare gafler løs og lader kalorierne sætte sig, hvor andre holder sig tilbage, ja da er selvbeherskelse, fast beslutsomhed om at være sundere vejen. Det kræver et bevidst personligt ansvar at spise ordentlig mad.
Vi er ikke alle bygges ens. Vi optager ikke maden på samme måde. Men vi ved alle at det at spise for meget er et dårligt valg, og vi ved helt sikkert hvad dette dårlige valg vil gøre ved de fleste af os. Vær venlig og opmuntrende over for de som har brug for at vinde dette slag kaldet fedme. Ingen af os er perfekte, men vi kan stræbe efter at være sundere. 
Den viden som denne virus har givet de professionelle læger vil føre til statistikker der vil åbenbare rigtig meget mere om det vi allerede ved. Uanset om det er i blodet eller vor krop, så er for meget fedt noget skidt. Det er på tide at kulturen retter sig selv og bliver fortaler for en sundere livsstil. Det er på tide at tænke på overvægt, ikke som et skønhedsideal, men som et symbol på dårligt helbred. Hver eneste af os er det værd.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails