onsdag den 16. juli 2008

Sæt prop i, og problemet er klaret

Begræns køernes 'prutteri' så er klimaproblemet klaret

Argentinske videnskabsmænd har taget en ny metode i brug for at studere den globale opvarmning - de har spændt plasticbeholdere til ryggen på kvæg for at indsamle deres opstød og prutter.

Undersøgerne siger, at køernes langsomme fordøjelsessystem gør dem til producenter at metangas, en farlig drivhusgas, som får langt mindre offentlig opmærksomhed end CO2 i bestræbelserne på at bekæmpe den globale opvarmning.

cows

Videnskabsfolkene ved National Institute of Agricultural Technology i Castelar, Argentina skal nu nærmere undersøge gasudledningen fra kvæget.

Videnskabsfolk rundt omkring på jorden studerer mængden af metangas der 'udstødes' fra kvæg og argentinske undersøgere har fundet på en helt speciel måde for at indsamle og analysere det.

De anbragte røde plasticbeholdere til køernes rygge og forbandt dem med et rør til deres maver for at indsamle gassen. "Da vi fik de første resultater blev vi overraskede. 30% af Argentinas (drivhusgas)udledninger kan komme fra køerne," sagde Guillermo Berra, en undersøger ved instituttet.

Som en af verdens førende kødproducenter har Argentina mere end 55 millioner stykker kvæg der græsser på Pampasen.

Guillermo Berra

Guillermo Berra var overrasket over at se, at en ko kunne udlede helt op til 1000 liter gas om dagen. Berra sagde at undersøgerne "aldrig kunne forestille sig" at en ko der vejer 550 kg ville kunne 'producere' fra 800 - 1000 liter gasser om dagen.

Mindst 10 køer er med i undersøgelsen, sagde Berra, herunder nogle af en kvægbesætning, hvor deres 'bøvs' indsamles i gule balloner der hænger i loftet. Drivhusgasser får skylden som hovedårsagen til den globale opvarmning. Undersøgerne siger, at metangas er 23 gange mere kraftig end CO2 i evnen til at binde varmen i atmosfæren og det kommer fra dyrenes ekskrementer, affald, kulminer og i lækkende naturgasledninger.

Videnskabsfolkene arbejder på at udvikle nye 'diæter' til køerne der vil kunne gøre det nemmere for dem at fordøje maden, så de ikke skal have korn og til plantevækster som kløver og lucerne.

"Vi har nu udført et foreløbeligt studium og fundet ud af, at ved at bruge tanniner så kan man formindske metanudledningen med 25%," sagde Silvia Valtorta fra National Council of Scientific and Technical Investigations.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1033656/Reducing-cow-burping-key-tackling-climate-change.html

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Jeg er holdt med at indtage blomkål, hvidkål og andre gasfremkaldende stoffer af hensyn til miljøet ligesom jeg kun trækker vejret et minimum af gange. Med træning kan du komme net på ca. 40 gange i timen. Ganske vidst bliver man lidt svimmel, men hvad gør man ikke for miljøets skyld og så føler man sig så frelst oveni. Skønt.

Related Posts with Thumbnails