søndag den 20. juli 2008

Racespørgsmålet og FDR

New Deal: Racespørgsmålet til egen fordel.

Malcolm A. Kline

Et kapitel i De Sortes Historie som der højst sandsynligt ikke undervises i, eller holdes forelæsninger over i mange skoleklasser, hverken her nu eller nogen anden måned.

Selvom akademikere rutinemæssigt krediterer Præsident Franklin Delano Roosevelt for at have gjort en ende på Den Store Depression, for at have vundet 2. Verdenskrig og derved frelst den vestlige civilisation, så giver den faktiske historie ingen støtte til disse formodninger. Forfatter og videnskabsmand Amity Shlaes afmonterer den første af disse dogmer i sin lærde bog.

Skønt han erkendte og satte navn på ondskaben som Hitler repræsenterede, så grundlagde Roosevelt's fiasko med at forstå kommunismens nederdrægtigheder Den Kolde Krig, med de efterfølgende millioner af ofre for de kommunistiske diktatorer. Dette skal også indarbejdes i forståelsen af hans virke. Ud over det var han en snævertsynet person som kunne få Archie Bunker til at fremstå kultiveret.

Archie brugte aldrig N-ordet (neger)som Mr. Fireside Chat brugte ved mange lejligheder. Bruce Bartlett henviser til denne side af den 4 gange valgte præsident i sin bog "Wrong on Race: The Demokratic Party's Buried Past. (På vildspor med racespørgsmålet: Det Demokratiske Partis skjulte fortid)

For at være rimelig, ulig hans mentor, Woodrow Wilson, fulgte FDR ikke disse tilbøjeligheder, skønt manden med cigarethylsteret, måske har forårsaget mere forsætlig fortræd end ophavsmanden til de 14 punkter gjorde med vilje. Ikke desto mindre, hvis de sorte som græd da hans begravelsestog kørte forbi vidste, hvor meget de blev kørt agterud af hans førte politik, ville de sandsynligvis have grædt af en anden årsag.

"I den udstrækning, at sorte arbejdere overhovedet kunne få jobs i offentlige stillinger, blev det dog kun i lavere job kategorier, end de havde bestridt før "New Deal" , skriver økonomen Bartlett.

Overordnet set klarede de sig ikke bedre økonomisk. "I april 1930, var arbejdsløshedsprocenten 6,3 for mandlige sorte og 6,9 for hvide mandlige" viser Bartlett. "Syv år senere, i 1937, efter i gangsættelsen af de fleste New Deal handlingsplaner, var arbejdsløshedsprocenten for sorte mænd klart højere, end den for de hvide: 19,1 procent for de sorte, 13.9 procent for de hvide."

"Negerne mistede jobs som følge af NRA", sagde dr. Robert C. Weaver, Roosevelt Administrationens førende sorte økonom om New Deal National Recovery Act (NRA). Spøgefugle siger, at NRA betyder "Negroes Ruined Again."

"Minimumløns politikken, sagde han (Weaver), resulterede i masseafskedigelser i visse områder," beretter Bartlett. "En undersøgelse som NRA selv stod for i 1937, fastslår, at minimumsløns kravene for NIRA (National Industrial Recovery Act) gjorde 50000 sorte arbejdsløse alene i 1934."

Oven i alt dette var Roosevelt den første præsident som udnævnte en Klansmand (KKK) som Højesteretsdommer, et skridt Woodrow Wilson aldrig nogensinde ville have overvejet. Endskønt FDR proklamerede ukendskab til dette farverige aspekt af Hugo Black's fortid da han blev udspurgt om det i 1930'erne, så gav dommeren selv en helt anden fremstilling i et memo fra 1968.

"Præsident Roosevelt, da jeg mødtes med ham til frokost, sagde til mig, at der ikke var nogen grund til at gøre mig bekymring over, at jeg havde været medlem af Ku Klux Klan," erindrer Dommer Black. "Han sagde, at nogle af hans bedste venner og støtter fra Georgia, var dybt involverede i den organisation."

Hugo Black

"Han indikerede ikke, på nogen måde hverken i ord eller holdning noget forbehold for, at jeg havde være med i Klanen, han kritiserede mig heller ikke for det", skrev Black. "Rygterne og udtalelserne om det modsatte er forkerte."

Det må siges at være en drejning i udtalelsen om, "at nogle af mine bedste venner er..." fordrejninger af anklagerne om racefordomme. Forvent ikke, at dette kapitel i de Sortes Historie bliver undervist i i nogen klasseværelser på noget tidspunkt, hverken nu eller andre måneder.

http://www.aim.org/aim-column/racially-stacked-new-deal/


2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Rigtig godt det her! Fin, fin artikel, historisk underbygget og sikken den 'kære' FDR får tørt på. Amerikansk historie og politik er altid spændende. Håber der kommer flere af lignende slags.
Mvh
Preben

Olsen sagde ...

Preben!
Ja, amerikansk politik er spændende fordi den indeholder alle aspekter af menneskesindets krinkelkroge, i både negativ og positiv forstand, måske mere udtalt, end her i Europa. Jeg har nogle stykker liggende i samme boldgade blandt andet en, der tør give karakter til de 3 værste og 3 bedste præsidenter. Den er debatskabende. Men jeg forsøger at være lidt varieret i rækkefølgen af artikler, så hav tålmodighed.
Olsen

Related Posts with Thumbnails