mandag den 25. januar 2016

At grine sig syg - en epidemi

Tanganyika’s Latter epidemi


Tanganyika — nu hedder landet Tanzania — et af de ældste kendte beboede steder på planeten, med beviser på menneskelig tilstedeværelse der går millioner af år tilbage. Med en så lang historie er det næsten garanteret at der vil kunne ske noget utroligt mærkeligt der. Den 30. januar 1962 skete det så. På den dag begyndte tre skolepiger i en lille missionsdrevet kostskole i landsbyen Kashasa at le.

Det er der sådan set ikke noget besynderligt ved - det er godt nok svært at finde en skole, hvor der ikke hver eneste dag bliver leet at et eller andet - det gælder både piger og drenge. Og det som dernæst skete i Tanganyika er på lignende vis det som hændte - blot var det langt flere børn der lo.

Og det blev flere og flere og flere. På et tidspunkt var 95 af skolens 159 elever fuldstændig opslugt af at le - uden nogen forklaring. Latteranfaldet var ikke igangsat af en vittighed eller noget sjovt var sket, faktisk intet. Anfaldet spredte sig blot lynhurtigt som en virus. Og det var ikke blot lidt kluklatter her og der. De som var ramt lo i timevis og kunne ikke holde inde igen - for nogle gik der flere dage.

Det spredte sig ifølge forskeren Christian F. Hempelmann, fra Kashasha og til andre landsbyer og varede uden afbrydelse i over et år, og måske helt op til 18 måneder. Over et dusin skoler blev midlertidigt lukket fordi eleverne var distraheret af latteren og ikke kunne lære noget, - næsten 1000 mennesker lo ukontrollabelt og tilsyneladende uden nogen grund til morskaben.

Hempelmann mener at børnene i Tanganyika var under et voldsom stress - mere end det er typisk for studerende - og latter epidemien var en bivirkning af dette i manglen på andre måder at komme af med stressen. Da nogle få piger begyndt at le, blev porten sådan set åbnet for at de andre kunne gøre det samme. Det er dog kun et gæt. Årsagen forbliver et mysterium - der er ingen lægelige eller miljømæssige faktorer man kender til forklaring - helt til i dag. Den måske bedste er - massehysteri - eller “masse psykobetinget sygdom,” et ikke særligt godt forstået fænomen, der desværre kun beskrives ved symptomerne og ikke den bagvedliggende årsag.

Hvad fik epidemien til at bryde ud? Også det er et mysterium. Lige så pludseligt og uforklarligt som det beskytte hørte det op.





Bonus Fakta: Ifølge IMDb, fik Robin Williams, da han blev interviewet i et afsnit af Inside the Actors Studio, publikum til at le så kraftigt, at der måtte tilkaldes en ambulance. En fra publikum lo så voldsomt at han fik brok.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails