onsdag den 11. oktober 2017

50 år uden Che Guevara

50 år uden Che

Che Guevara, den dér fyr på mange T-shirts ved demonstrationer arrangeret af venstrefløjen blev fanget og henrettet for 50 år siden i denne måned:
Ernesto Guevara de la Serna, bedre kendt som "Che" Guevara, blev henrettet af bolivianske hærenheder på denne dag i 1967.
Født i Argentina, Guevara var professionel revolutionær, der var med i revolutionen i Guatemala i 1950’erne. Det var her han blev en glødende tilhænger af Marxismen. Efter at regeringen i Guatemala blev væltet ved at U.S. støttet kup i 1954 rejste Guevara til Mexico hvor han sluttede sig til den cubanske revolutionære Fidel Castro.
I 1956, landede Castro, Guevara, og en lille gruppe tilhængere på Cuba med den hensigt at styrte regeringen. Da de første forsøg mislykkedes sluttede Che sig til Castro, og de som havde overlevet og boede i Cubas vildmarker, for at udføre guerillakrig.
I 1959, faldt den cubanske regering og Castro overtog magten, Guevara fik ansvaret for finanserne og økonomisk planlægning for revolutionsregeringen.
I 1960 udgav han Guerilla Warfare, hvor han argumenterede for at væbnet kamp var nødvendig for at sætte masserne fri for kapitalistisk udnyttelse.
Omkring 1965, forsvandt han delvist fra det offentlige liv på Cuba, man ved stadig ikke helt præcist hvorfor. Han dukkede så op igen i 1966 i Bolivia, hvor han forsøgte at indlede en revolution..
I oktober 1967 blev han fanget og henrettet af bolivianske tropper.
Efterfølgende er Che dukket op på t-shirts. Han blev det ultimative anti U.S. symbol, som enhver venstrefløjsgruppe søger til når dets medlemmer ikke bryder sig om U.S.


Jeg burde føje til at en student ved et universitet engang fortalte mig at han troede det var et billede af en rockstjerne - f.eks. Jim Morrison.


Ironisk nok blev han fanget fordi kampagnen i Bolivia var fuldstændig håbløs. Den fejlede af to grunde, som Humberto Fontova forklarede i sin bog.


For det første er Bolivia ikke Cuba. Med andre ord, Castro og Che fortalte aldrig cubanerne at der var en kommunistisk regering lige om hjørnet.


For det andet så hoppede bolivianerne aldrig med på forestillingen om en hvid fyr fra Argentina der skulle ‘frelse’ dem.


Slutresultatet var at det var landsbybeboerne som Che forsøgte at ‘befri’ der angav ham. (En helt vidunderlig beskrivelse om hvordan det skete kan læses i den dagbog han efterlod sig, og ikke den stærkt redigerede udgave som Fidel Castro kom med. Che var dybt frustreret, han vidste han fejlede. Han havde ingen mad eller brændstof, og forsyninger fra Cuba kom aldrig som de var blevet lovet.)
Kampagnen i Bolivia var en katastrofe.


Che var en morder og en mand der sagde forfærdelige ting om sorte og mexicanere. Det er yderst vanskeligt at begribe, hvordan nogen liberal i Vesten dog skulle finde på at have hans billede på en t-shirt.


Vi hilser de studerende der afholdt "No Che Day" over hele landet sidste år. Vi håber at dette kan blive en national mindedag så længe der er et fjols der ifører sig en Che t-shirt.
.
PS: You can listen to my show (Canto Talk) and follow me on Twitter.Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails