lørdag den 21. marts 2015

Tisse traditioner føre lange rejser

Markere sit territorium

Den 12. april 1961 blev Vostok 1 fra Sovjetunionen sendt op i rummet i kredsløb. Ombord var Yuri Gagarin - kosmonaut. En time og 48 minutter senere var flyvningen historisk - det var den første bemandede rumflyvning i historien. Gagarin skulle for evigt være kendt som det første menneske i rummet, et titel hvormed der følger en betragtelig mængde ære. Dusinvis af kosmonauter og astronauter er fulgt i Gagarins fodspor, i visse tilfælde rent bogstaveligt.


Det vil sige de tissede, hvor han tissede.

Den 12. april 1961 blev Gagarin kørt til affyringsrampen med en transport bus. Da han ankom var han tissetrængende, før han skulle afsted til der hvor ingen før havde været.
Og selvom Vostok 1 og affyringsrampen havde en masse spændende ting og sager, havde man ikke det vi kender fra hjemmet - der var ingen toiletter. Som TIME kunne fortælle, lynede han ned (eller hvordan man nu åbner en rumdragt) og lettede sig selv ved baghjulet af bussen. Selvom dette intet har at gøre med Vostok 1’s succesflyvning - videnskabeligt set, selvfølgelig - regnede fremtidige kosmonauter ud at de heller ikke måtte risikere noget. At tisse ved baghjulet af transportbussen før man drog ud i rummet blev en Sovjet og senere en russisk tradition.

Siden Gagarins flyvning har hver eneste mandlig kosmonaut fulgt mønstret. Man kan se nogle af dem herunder via Blastr, og bare rolig man ser ikke noget man ikke kan vise et barn. Selv mange kvindelige kosmonauter har fulgt traditionen, ved at tage en kop urin med sig og hælde den på bemeldte dæk.
En rummand gik imidlertid mod en fortsættelse af traditionen. Den 14. marts 1995 gik U.S. astronaut Norman Thagard ombord på det russiske Soyuz TM-21 for at komme til Mir. Thagard, nægtede ifølge  en  ABC News reportage, at tisse offentligt: “Det var ved højlys dag. Jeg kunne fra bussen se pølen, og var ikke sikker på at ikke nogen med en telelinse ville kunne tage billeder af mig.”

I stedet benyttede han space toilettet.

Bonus Fakta:  Den første amerikaner i rummet, Alan Shepard, udførte ikke en Gagarin før han drog afsted. Det skulle han nok have gjort. Shepards flyvning blev nemlig forsinket i adskillige timer - sikkerhedstjek og deslignende - og forsinkelsen resulterede i en herre der bare skulle men ikke kunne. Derfor måtte han tisse i sin rumdragt.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails