lørdag den 7. marts 2015

Rusland - Finland. Bjørnen brummer

Finland er militært og økonomisk ikke noget dynamisk land


                           
I en lederartikel for Globe and Mail avisen i Canada hævder en fremtrædende akademiker at “Finland ikke frygter den brummende russiske bjørn lige ved siden af.”                

Trods landets naboskab med Rusland frygter de fleste finner ikke landet. Med en befolkning på kun 5,5 millioner, har Finland 350000 mand inklusive reservister i hæren og et at de højeste forbrug i militærudgifter i Europa.

“Finland har et af de højeste forbrug i militær udgifter i Europa”? Det er skruphamrende forkert.

Ifølge opgørelsen hos SIPRI Military Expenditure Database, følger her de nuværende militærudgifter per land i Europa (2013 er det seneste år der er tilgængeligt):
Kendsgerningen er at blandt de større lande i Europa har Finland et at de laveste forbrug i militærudgifter. Danmark, Portugal, Schweiz og Belgien bruger langt mere end Finland.

I 2013 var Ruslands militærbudget 2600% større end Finlands. I dollars er Finlands udgifter til militæret nu lavere end for 10 år siden, mens Rusland har mere end fordoblet deres forbrug i samme periode.

I løbet af de sidste 20 år har Rusland brugt 1.05 billion dollars på landets militær. Finland? Sølle 66 milliarder dollars.

Med hensyn til påstanden om at Finland har “en levende, demokratisk og funktionel økonomi,” så var væksten i BNP negativ i Finland i 2012, 2013 og 2014 (Ruslands var langt, langt bedre).

Finlands arbejdsløshedstal og regeringens gæld er langt højere end Ruslands. Målt i BNP per capita så går det tilbage i Finland - ned med næsten 4% i inflations justerede tal siden 2011, 8% lavere end det var i 2008, og sådan set uændret fra 2005.

Rusland har allerede et stærkt militær der overlevede afslutnigen ved Den Kolde Krig og trods enhver påstand om det modsatte har man været beskæftiget med en militær genopbygning siden sent i 1990’erne.

Selvom Rusland helt sikkert er under pres og ikke har det godt er den finske økonomi ikke noget at være stolt af - som bevist den den seneste nedadgående kreditvurdering, hvor man benævnte landet som “et af det nordlige Europas svageste økonomier.”

Hvis Finland ikke frygter den russiske militære bjørn, sår bør det de virkelig begynde nu.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails