fredag den 15. juli 2016

Cater underminerede Shahens styre i Iran

Hvordan Carter underminerede Shahens Iran
Indtil sent i det 20. århundrede havde den ærværdige civilisation i Iran faktisk altid eksisteret under en monarkisk regering. Dette var den lange tradition hos det iranske folk, strækkende sig så langt tilbage som Kyros den Store. Alt det ændredes i 1979, da efter tusinder af år med monarki, kongen af Iran (kaldet Shahen) blev styrtet og en magtfuld islamisk gejstlig kaldet Ruhollah Khomeini blev indsat i en ny stilling som Ayatollah (den øverste leder.)

Så meget er bevist historie. Det som ikke har været så klart siden Den Islamiske Revolution er imidlertid, hvad den daværende US præsident Jimmy Carters specifikt følte og handlede vedrørende magtskiftet. Carter var ikke en særlig god ven af Shahen - trods den kendsgerning, at det iranske kongedømme helt sikkert havde været venligt indstillet og samarbejdsvillig med US, og dets interesser gennem hele det 20. århundrede.

Carter kritiserede åbent Shahen for overdrevne og markante “menneskerettigheds krænkelser,” fordi Shahen undertiden benyttede barske metoder for at holde orden i sit land.  Det er altid blevet diskuteret om US præsidenten gav CIA ordre til at underminere Shahen for at bane vej for Revolutionen og at Ayatollah kunne komme til. Carter og hans administration har altid benægtet dette og siger man støttede monarkiet i Iran.
jimmy-carter-shah of iran

Nye oplysninger gør at denne fortælling kan betvivles. Rigtig mange nye deklassificerede US dokumenter er tilgængelige, og de er blevet analyseret af BBC, og inkluderer diplomatiske telegrammer, politiske memos, og mødereferater, hemmelige samtaler mellem præsident Carter og den kommende Ayatollah som man ikke før har kendt til.

Det ser ud til at Khomeini forsøgte at forsikre US præsidenten om, at der intet var at frygte ved et teokratisk Iran. I budskaber svor han, at han og hans støtter ikke havde “særlig animositet” mod United States, og han sagde at hans nye religiøse Republik ville være “humanistisk” og til gavn for “fred og fordragelighed”, for menneskeheden.

Naturligvis er den historie Khomeini fortalte sin tilhængere - og som er historie for moderne iranere i dag - meget anderledes. Lærebøger i Iran fortæller om den heroiske Ayatollahs standhaftige modstand og sejr mod en amerikansk “Stor Satan” (som Ayatollahen med tiden kaldte US), fast besluttet på at beskytte Shahen. Kun den øverste leders uundgåelige sejr mod det onde Vesten fortælles, intet om hvad der foregik bag gardinerne.

I virkeligheden var situationen ret så fjendtlig mellem den amerikanske regering og den islamiske opkomling. Blot få dage efter Shahen flygtede fra sit land i kaos - Iran var dengang hærget af politiske protester, arbejdsnedlæggelser og andre ustabiliteter - siger de nye dokumenter at Carter hviskede Khomeini i øret at man ikke var imod at se det iranske monarki styrtet og en teokratisk regering indsat i stedet. Han har endog hjulpet med til at fremme den spirende revolution ved at dele amerikanske efterretninger der indikerede at militæret kunne overtales til at støtte et kup.

Khomeini havde ladet som om at han var venlig indstillet overfor den siddende US administration. I mere end et årti tidligere, i 1963, var han kortvarigt blevet arresteret for at holde en kritisk tale mod Shahen. Khomeini havde sendt en besked til John F. Kennedy - hvis pres mod Shahen sådan set var ansvarlig for de reformer som Khomeini kom i problemer med at betvivle - forsikrende ham om at han var venlig stemt for amerikanske interesser og endda gik ind for fortsat amerikansk tilstedeværelse i Iran som en sikkerhed mod fremmed indflydelse. Khomeini vidste udmærket hvad han gjorde: Det var det helt rigtige tidspunkt at sende en sådan besked, da Kennedys administration frygtede en alliance mellem Iran og US’s rival Sovjetunionen.

Man behøver vel næppe at nævne at Ayatollahens tale om venlighed mod United States var masser af tomme løfter. Siden han kom til magten i 1979 har Khomeini fået for et Islamisk teokrati med en benhård holdning mod USA og præsenteret USA som en fjende - ikke kun af Iran, men af godheden selv.

Det er stærkt alarmerende at reflektere over i nutiden, hvor let præsident Carter synes at være manipuleret af den øverste leders florvundne ord. Det er endnu mere oprørende, at trods dette forræderi af det islamiske regime, synes nogle amerikanske embedsmænd ivrige efter at forhandle med Iran selv i dag. Nuværende US præsident Barack Obamas seneste katastrofale aftale med Iran om kernekraftudvikling og nedrustning - skønt man helt mangler ‘tænderne’ til at opnå noget som helst - er et prima eksempel.

Ydermere er det interessant og vigtigt at bemærke at Demokratiske administrationer synes mindre bekymret over fremme af demokratiet i Iran. I Carters tilfælde endte manglen på støtte til Shahen i sidste ende med det mareridt som Iran oplever nu under et teokratisk regime.

Samtidig udtrykte den republikanske kandidat præsident, Ronald Reagan, kritik af Carters holdning og han kaldte Shahen en “stålsat allieret” af USA - hvilket han var.

Fremkomsten af Islamismen i Iran har været en sand katastrofe for det land, uden overdrivelse. Man kan undre sig over om Carter kunne have forudset det fulde omfang af skade som Ayatollahen udløste på nationen. En ting er imidlertid vigtig at huske for tilhængere af Carter doktrinen, der som det er så velkendt var yderst bekymret over “menneskerettigheds krænkelserne” der fandt sted under Shahen; de rædsler der er blevet praktiseret af det islamiske regime sidenhen har været, langt, langt værre.

Slater Bakhtavar is an attorney, journalist, author and political commentator. He is author of “Iran: The Green Movement”. He has appeared on hundreds of network radio shows, including G Gordon Liddy, Crosstalk America, Les in the Morning, NPR,  Jim Bohannon Show and VOA.
Dr. Michael D. Evans is an award-winning journalist who has served as a confidant to multiple Prime Ministers of Israel and leaders in the Middle East for more than two decades. He has spoken in thousands of churches and appeared on hundreds of network television and radio shows, including Good Morning America, Crossfire, and Nightline, including multiple appearances on the 700 Club. He appears frequently on Fox News, CNN World News, NBC, ABC, and CBS, and his insightful articles and perspectives on Israel and the Middle East have appeared in The Wall Street Journal, USA Today, Washington Times, Jerusalem Post, and newspapers worldwide.


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails