torsdag den 27. september 2018

Kaos i Det Hvide Hus kan føre gode ting med sig

Præsidentielt kaos medfører gode ting

Det Ovale Værelse er i total kaos. Donald Trump, er omskiftelig, springer fra emne til emne, ændrer holdning hvert andet øjeblik. Han taler hele tiden. Han lytter ikke. Han er påståelig. Han tager ofte fejl. Han er kun interesseret i dagens emne, aldrig morgendagens. Han mangler agtpågivenhed. Det hele giver en præsident der er mentalt udfordret - direkte gal. Eller det siger nogen. De siger det er livsvigtig for nationens fremtid at Donald Trump befries fra sit embede - eller i det mindst kommer under en form for kontrol.
Alt ovennævnte kan, eller kan måske ikke være rigtigt. Kun de som på daglig basis arbejder tæt på præsidenten kender virkeligheden og offentligt siger de kun positive ting om manden. 
.
Uanset hvad sandheden er er kendsgerningen at Donald Trump, indtil nu, måske er den mest arbejdsomme præsident i amerikansk historie. Kun Teddy Roosevelt er en konkurrent, og der var masser af kaos omkring ham. Hvordan kan Trumps påståede kaotiske ‘galskab’ give så positive resultater? 
Den enkle forklaring: Donald Trump kan meget vel være et geni!  Grin ikke. Han kan meget vel være et. Han joker om det, hvilket lader os formode at han indser at han faktisk er et geni (se the Dunning-Kruger effect).
Hans karriere lader helt sikkert formode at han har et stort kreativt talent - og modig.
Måske er præsident Trump den slags geni, der stortrives med kaos. Hvis det er sådan, jamen så har vi en forklaring. I min profession, fysik, har der været adskillige fremragende berømtheder med netop det karaktertræk. Dermed ikke sagt at Trump mangler selvdisciplin. Han ville ikke være i den stilling han er betroet i dag hvis han mangler disciplin. Hans disciplin er muligvis blot meget anderledes end normen, men den fungerer. 
Kreative mennesker forstår kaos. De forstår den især, hvis de har samarbejdet med andre talentfulde mennesker om et vanskeligt problem. Kreativt kaos er normen i et sådant miljø. Uden det kaos kan produktiviteten gå fløjten.
For mere end 50 år siden fik jeg en eksamen i fysik, og en gruppe opfindere fik øje på mig og jeg blev ansat. Det meste af tiden var arbejdet rutine. Det virkelig morsomme indtraf når tingene gik i hårdknude. Så ville nogle få af os samles og prøve os frem. Vi var under ledelse af gruppens tekniske chef, en super opfinder. Det var i disse sessioner jeg modtog min træning som professionel opfinder. Det mest lærerige ved disse sessioner var deres kaso og deres underholdningsværdi - det var virkelig morsomt. 
Vi blev stillet overfor en problem. Havde ingen anelse om en løsning. Så fulgte en masse usammenhængende snak, ofte højlydt - frem og tilbage. Kaos. Derpå poppede der ud af det blå en magisk løsning frem, der skulle afprøves. Så at sige altid endte det med at disse sessioner gav en opfindelse der kunne søges patent på. Vi indsendte normalt ikke patentansøgning fordi opfindelsen sjældent var relevant for vor virksomhed og det er kanondyrt at få et patent.
Når man tænker over det kreative miljø kan det ikke undre at gruppen producerede en serie af ingeniørmæssige perler.
Senere, efter flere år som underviser, kom jeg til en af luffartsindustriens helt store genier. Igen var det kaos. Jeg var tilbage i det rette element. Mennesker ændrer sig, men det kreative kaos er altid det samme - forudsat talentet er til stede. 
Trump står over for et problem. Regeringen, er af natur absolut ikke kreativ. Når den forsøger at være det ender det uundgåeligt i fejl. Overvej blot de sociale programmer der ikke fungerer.
Regering er god til rutinearbejde. Rutinemæssig tankegang frastødes af den turbulens der er om Donald Trump. Hvilket naturligvis er grunden til at de har rutinemennesker til rutinearbejde. Regering er procesorienteret og regelbundet. Når en rutine en gang er indført gå det udmærket - et stykke tid. Uheldigvis bryder rutiner ned når de presses. Så skal der kreativ tænkning til. Men kreatitivteten er der ofte ikke. 
 Kreative mennesker passer bare ikke ind i en procesorienteret organisation.
Luftfartsindustrien her mange eksempler på, hvordan processer bryder ned. Et program jeg var beskæftiget med på senior niveau led under indviklede processer Program lederen var en pensioneret generalløjtnangt der havde haft stor succes under ledelsen af den første Golfkrig. Han var lynende intelligent og nem at tale med. Men han forstod ikke det kreative kaos der skulle til at for at den slags program kunne få succes. Det han forstod var processen.
Vigtige beslutninger skulle være i overensstemmelse med en detaljeret plan, ikke af hensyn til de tekniske goder. Efter der var brugt mere end en milliard dollars af regeringens penge i programmet - blev det annulleret. Proces havde slået det ihjel.
De personer der stortrives i regeringens bestemmende dele er for det mest yderst intelligente dog konventionelt tænkende. Når de som kommer i ‘tjeneste’ hos en Donald Trump kan fremvise deres ægte potentiale. Eller de kan gøre oprør og gå i færd med undergravende virksomhed. Det ser ud til at være problemet i dag.
Ifølge kronikken 9/5/18 New York Times af en Anonym eksisterer der en konspiration på højeste niveau i Trump administrationen. Denne gruppe blander sig i præsidentens beslutningsproces. Den har gjort det ved skjule dokumenter han skulle underskrive.
Implicit lader denne gruppe også information der skulle gå til præsidenten blive farvet efter deres dagsorden. Er kronikken sand? Eller er den blot et nederdrægtig misinformation fra Sumpen? Hvis det er således er der brug for en grundig hovedrengøring. Under alle omstændigheder vil der blandt hundreder ja tusinder uundgåeligt være nogle der ikke er tilfredse.
Med tiden vil blandingen af personer om præsidenten have udviklet sig til en buffer mellem de produktive konventionelle tænkere og deres meget ukonventionelle men lynende intelligente chef. Trumps stab burde tjene som en effektiv igangsættende enhed der passer til formålet.
Med Donald Trump’s store talenter og med en sådan moden stab rundt om præsidenten kan vi forvente at denne administration går over til at være historiens største.
Graphic credit: Pixabay

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails