søndag den 1. september 2019

Den Blå Vulkan

Den blå vulkan

Vulkaner går i udbrud. Når det sker udspyer de ofte aske i luften mens rødglødende lave glider ned af siden. (Du har sikkert set billedet af det - men hvis ikke så er der her masser af dem.)
Og så er der lige Kawah Ijen, en vulkan i Indonesien. Den var sidst i udbrud sommeren 1999. Der glider stadig lava ud af den. Om dagen ser det ganske normalt ud, men om natten ser det sådan ud:  

Blå lava!
Nuvel ikke helt, men tæt på.
Billedet blev taget af Olivier Grunewald, en fransk fotograf. I 2010, foretog Grunewald en af sine mange natlige ture til Kawah Ijen, i håb om at få fotos af en af naturens helt usædvanlige fænomener. Turene var farlige og brug af gasmaske var nødvendigt - - Kawah Ijen udspyer giftige gasser ret ofte. Faktisk er det en af disse emissioner der forårsager det besynderlige på billedet.
Som National Geographic forklarede, "strømmer gasser ud af revner i vulkanen under højt tryk og høje temperatur - op til 600 grader celsius.Når de kommer i kontakt med ilten antændes de og sender flammer op til 5 meter høje op i luften.”  
Disse gasser indeholder store mængder af svovl, og når svovlgasser antændes afgiver de et blåligt skær der ikke kan ses om dagen, men om natten kan ses mod den mørke baggrund og himmel.
Den antændte gas opløses ikke i atmosfæren, ihvertfald ikke altid. Ifølge Smithsonian magazine, "er der så meget svovl, som Grunewald fremhæver at til tider flyder den ned af klippesiden mens den brænder, og derfor ser det ud til at lavaen er blå.”
Den store mængde svovl har endnu en påvirkning af området - helt utroligt æstetisk. Minearbejdere drager  ifølge Boston Globe, til vulkanen for at indsamle mineralet når det er afkølet og derpå sælge til til virksomheder i nabolaget. Dermed kan de tjene så meget som 1 dollar pr. 50 kilo. På en god dag svarer det til 5 dollars, hvilket svarer til gennemsnitslønnen i området.
Flere af Grunewald's fotos af Kawah Ijen kan ses her,og hans korte dokumentarfilm om fotoekspeditionen kan ses på  YouTube, her.

Bonus Fakta: I mange film - for eksempel Ringenes Herre - synker mennesker (eller hvad Gollum nu er) ned i lava meget hurtigt og brænder derpå helt væk. I virkeligheden sker det ikke. Lava er meget, meget tykkere den vand og for den sags skyld tættere end du eller jeg. Som Wired påpeger så vil enhver der falder i lava flyde på overfladen - men naturligvis forsvinde i den over 1000 grader varme.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails