torsdag den 19. september 2019

Hvad Houthierne har gang i - forløber for en krig?

Hvad har Houtierne gang i?

Weekendens angreb på saudiske olieraffinaderier kan måske vise sig at være et ægte vendepunkt i historien., for de repræsenterer for første gang at en verdensmagt, Iran, gennem sine agenter i Yemen kan ramme en anden verdens magt med et stort antal droner på koordineret vis.

Jovist er der benyttet droner i krig i de sidste tyve år, men anvendelserne har været ved enkelte droner mod enkelte specifikke mål.
Husk angrebet på Guernica i 1937:
De tyske bombemaskiner dukkede op over skyerne ved Guernica sent om eftermiddagen ... og forvandlede straks den søvnige spanske markedsby til et evigtvarende symbol på en krigsforbrydelse. Uden de var klar over det blev indbyggerne i Guernica benyttet af deres angribere som forsøg i et eksperiment beregnet på at afgøre hvor meget der skal til at bombe en by til udslettelse.
Hidtil var bomber, med få undtagelser, kastet fra fly mod enkelte fjendepositioner eller genstande, men i Guernica, skulle bomberne udslette en by, demoralisere en befolkning, og på længere sigt hæmme fjendens krigsindsatser.
Jeg mener det er meget sandsynligt at Hezb'allah, fra Libanon, og Hamas, fra Gaza, vil ramme Israel med massevis, eller sværme af lavtflyvende droner i en koordineret indsats. Iran kunne øge sine angreb på skibstrafikken i Gulfen, Indien og Pakistan kunne udføre deres egen “ "Battle of Coral Sea" over Kashmir uden at nogen af dem ser hinanden eller skyder på hinanden. Og implikationerne mellem Kina-Taiwan, og Nord- og Sydkorea konflikterne er også oplagte.
For mig er det langt mere bekymrende, på den korte bane, det der sker i især Yemen og på Den Arabiske Halvø, som et hele.
Saudi Arabien er svag. Landet har vist det er for militært svagt til på effektiv vis at besejre Houthierne, selv med hjælp fra Emiraterne. Nu har man ingen chance mod Houthierne nu da Emiraterne har mistet interessen i den kamp.
YouTube screen grab.
Og Saudi Arabien er svag eller "wet" i den britiske forstand - man er ‘udlevet’:
Når rige amerikanerne ...møder saudiere er det sædvanligvis kun stenrige saudiere, der fremstår Vestlige og holder af Vesten. Dette medfører en forkert opfattelse af, hvad landet faktisk er. Det ord der bedst beskriver den kongelige saudiske familie er “udlevet.” Al deres sværddansen og halshugning af vantro kan ikke ændre den kendsgerning, at deres økonomi udelukkende er baseret på de hastigt stadig mindre naturressourcer. Deres samfund forfalder indefra.....Ved at undertrykker fremfor at ‘kultivere’ talenter hos borgerne har saudiaraberne smidt muligheden for at ruste sig til fremtiden bort.
Ydermere får Houthierne stadig mere kontrol over hele Yemen, men især området med ruinerne af den engang så velstående og magtfulde by Mokka ved Det Røde Hav. Derfra kan Houthierne kontrollere det vigtige Bab el-Mandeb Stræde. I en overbevisende samtale forklarer Jonathan Spyer den trussel klart. Og denne forklaring blev optaget før angrebet på raffinaderierne, så vi må formode at truslen nu er potentielt endnu større.
Elana DeLozier, særlig belæst og ekspert på området giver en fyldestgørende, dog kortfattet, beretning om hele situationen i Yemen. Læsere der er interesseret i at forstå hvad der sker i hele Arabien kan profitere af at bruge nogle minutter på at lytte til såvel Mr. Spyer som Ms. DeLozier, måske under morgenkaffen.
Vi har således Houthierne med ‘blod på tanden’ og styrket ved angrebet, men vi har også et aggressivt Iran, der nægter at være involveret, og så de øgede spændinger i regionen:
Angrebet berører den globale energiforsyningslinje ...satte gang i de regionale spændinger da Iran benægtede U.S. påstande som ....”maksimale løgne,” og ..gentog at landets styrker kunne ramme U.S. militærbaser i hele Mellemøsten....Handlinger fra begge sider kunne bryde ud i en spirende krig der har ulmet under overfladen i Den Persiske Gulf i de seneste måneder. Iran fremfører sine egne trusler....”Desuagtet hvad de er, kræves der kun en gnist og vi rammer deres fartøjer, deres luftbaser deres tropper”...og Senator Lindsey Graham ..foreslog gengældelsesangreb rettet mod Iran.
Endnu værre er det at resultatet af de nuværende forhold i området, forstærket af angrebet på raffinaderierne, og hvordan Saudi Arabien påvirkes og andre steder, så vil det at man ønsker sig A-våben uden tvivl forstærkes. Hvis altså ikke Saudi Arabien allerede besidder A-våben. Ved det mener jeg at hvis du tror Saudi Arabien ikke allerede har forhandlet en sådan aftale med Pakistan som betaling for at man har betalt for Pakistans program, så har jeg en oase med palmer jeg kan sælge dig.
Under alle omstændigheder, hvis saudierne går efter at få en bombe, så vil Erdoğan's Tyrkiet, Sisi's Egypten og endog Abdullah's Jordan sandsynligvis følge med eller i det mindste ønske at følge med. .
Så angrebet med dronerne har ført os endnu tættere på en konflikt hvor a-våben måske benyttes.
*CNN mener at dronerne måske er sendt fra Irak, men Houthierne holder fast ved de kommer fra dem.
The author is retired, his profile may be found on LinkedIn, and he usually responds to emails sent to bilschan@hotmail.com.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails