torsdag den 5. september 2019

Grønland, Kina, USA, oprindelige folk og kolonisering

Grønland, Kina, kolonisering og oprindelige folk

For få år tilbage holdt min hustru og jeg ferie på Island. I en butik i Reykjavik, der solgte ture til turister og udflugter i øvrigt var der en stor plakat der ‘brølede Greenland! jeg kunne ikke undgå at se den. Den viste nogle få farverige huse på en klippefyldt kyst, og sådan set intet andet. Vi spurgte assistenten om hun kunne anbefale den annocerede tur med båd. Hun så sig forsgtig om for at sikre ingen var inden for hørevidde og sagde derpå, “Nej ikke medmindre I holder af at være i fiskerbyer uden noget at lave.”
Det var ikke noget for os og vi lod turen lgge og valgte i stedet at tage med snowmobile over en nærliggende gletscher. Jeg har sådan set ikke tænkt på Grønland siden, indtil præsident Trump her for nylig udtrykte interesse i at købe øen af Danmark. Jeffrey Epstien ’selvmordet’ a-la Clinton fik opmærksomheden væk fra forslaget da klogeågerne nu fyldte æteren med kommentarer om den hændelse..
Men overlad det til The New Republic at udgive denne perle af skribent, og jeg vil lige minde dig hvert eneste vågent øjeblik om at jeg er Indfødt-Amerikaner - Nick Martin. Han er noget loren over udsigten til “koloniseringsmagter” udstrækker deres tentakler over Grønland for at få ekspederet/ “udslette de oprindelige folk og det land de har varetægt over.” Det oprindelige folk er de lokale Inuitter, der bosatte sig på øen for 700 år siden, og som “forstår landet de bebor, og betragter det ikke som en mulighed for at fylde deres lommer, men som et sted der skal beskyttes og bevares.”  
Før nogen nu prikker Kevin Costner på skulderen for at få ham til at skrive Prances with Polar Bears, så lad os lige slå koldt vand i blodet og tænke over det fornuftsmæssigt. Amerika skal ikke kolonisere Grønland. Amerika skal ikke invadere Grønland. Og helt sikker skal Amerika ikke “udslette” Inuit fra Grønland. Der er næppe tvivl om at enhver handel om land kræver en godkendelse gennem en folkeafstemning. Enhver handling vedrørende Grønland fra the United States regeringen ville blive gennemgået omhyggeligt mindst tre gange af enhver ‘dråbe’ fra sumpen af svæklinge der kalder sig selv menneskerettigheds organisationer..
Over 80% af Grønlands 2.2 million kvadratkilometer er dækket af is. Af det tilbageværende land, klamrer et flertal af den lille befolkning sig sammen på den sydvestlige kyst i seksten små byer, herunder hovedstaden Nuuk, og så i isolerede bosættelser. Teoretisk set kunne den onde hvide mand “kolonisere” over 99% af landet uden at det oprindelige folk nogensinde ville vide han var der. 
Al læse Martins artikler da skulle man tro at det at hævne de fejl der blev begået mod oprindelige folk er den eneste vej til at få jorden til at dreje modsat. Martin hævder at stamme fra Saponi stammen i North Carolina, det er derfor forståeligt at tidligere tids elendige behandling af Indfødte amerikaner er den ged han vælger af malke. Annalerne om hans egen stamme er dog med til at vise hvor kompleks historien kan behandles når nidkærhed går forud for realiteter.
Martin slår fast at i det 17. århundrede så pludselig befandt Saponi “sig i området i og rundt om Dan River i Virginia, tæt på det som skulle blive grænsen til North Carolina.” Javel så. De ‘befandt sig pludselig’ i Virginia? En morgen vågnede de altså, og vupti, da de havde gnedet søvnen ud af øjnene, var der et ocean i forhaverne? 
En mere ærlig tilgang til krøniken om deres historie ville være at nævne af Saponi oprindeligt boede i Ohio River Valley, men blev tvunget ud Irokeserne invaderede landet og de måtte flygte mod øst. De var dog ikke alene. Under Irokesernes storhedstid blev Huroner, Shawnee, Tionontate, Erie, Conestoga og Susquehannock stammer også fordrevet af Irokeserne fra disse stammers landområder. Og så lige det at de også systematisk blev torteret, holdt som slaver og ædt af dem. Alt dette skete før Blegansigt kom for at flå dem op fra den frugtbare slette på hans Jernhest.
Irokeserne var så langt fra de eneste oprindelige folk, stamme der beskæftigede sig med en så nederdrægtig opførsel. Krig mellem stammerne var helt almindelig i præ-Colombia Amerika, med alle de medfølgende masseovergreb.
Især Aztekerne var brutale, myrdede op til 250000 slaver om året ved rituelle ofringer til deres guder. Men at indrømme, hvordan de oprindelige folk behandlede hinanden langt værre end kolonisatorerne fra Europa nogensinde fandt på ville jo invalidere myterne om behovet for at holde fast i indbildte krænkelser som følge af raceforskelle og identitetspolitik og få den kano til at synke Det går ikke.  
Så er vi tilbage ved Grønland. Det viser sig at nordmændene havde bosat sig i Grønland 300 år før Inuit, og de boede der stadig da Inuit ankom. Efter venstrefløjens tale ville dette betyde at nordmændene var de oprindelige folk og Inuit “kolonisatorerne.
Af ukendte årsager forsvandt den nordiske befolkning et par århundrede derefter. Kunne de koloniserende Inuitter muligvis have haft en rolle i “udslettelsen” af de oprindelige folk? Martin ville muligvis smelte som major Toht in Raiders of the Lost Ark ved det blotte forslag om blonde, blåøjede skandinaver værende “oprindelige” noget sted udover Oslo bys grænser. Men den ustoppelige kraft i historien møder det ubevægelige objekt - fanatiske dogmer, så at satse på at førstnævnte kunne give gevinst og slå igennem er helt udelukket.  
Når det er sagt så er Martins bekymringer over den potentielle udnyttelse af Grønland ikke helt ved siden af. De som ville udnytte ressourcerne uden hensyn til landet, havet kan næsten ikke vente på at portene slås åben. Men den trussel kommer i k k e fra Amerika eller Europa, den kommer fra Kina.
Kina viser stadig større interesse i (og lægger stadig mere pres) på Grønland med det formål at sikre sig langvarige minedriftaftaler. Det mest synlige eksempel på dette er Kvanefjeld Projektet nær byen Narsaq, hvor kineserne har planer om at udvinde uranium. Kineserne forventer at bruge overflade minedrift teknik der betyder, at det omgivende land forgiftes og bliver radioaktivt. Undersøgelser vedrørende uranium stenbrud i Amerikas sydvestlige områder gav en skyhøj lungecancer rate for de Navajo arbejdere der arbejdede med minedriften.
Så hvem satte spotlyset på ændring af Grønlands “nul tolerance” politik vedrørende uranium minedrifit? Var det en amerikansk kavalleriofficer? En menighed af Massachusetts Puritanere?  Niks, det var det demokratisk valgte parlament (Grønlands) der i 2013 var imod det og gjorde det klart for den tidligere “kolonisator” Danmark. Det er altså vanskeligt at dæmonisere virksomheder når de oprindelige folk selv inviterer dem og er udmærket klar over de risici det kan medføre. Og af frygt for at Martin nu skulle bekymre sig for at Grønlands økonomi skulle bryde sammen eller blomstre ved en enkelt virksomhed, så behøver han det ikke. I 2021 har Kina planer om også at åbne området for olie- og gasudvinding. 
Grønlands befolkning synes virkelig splittet i valget af den rigtige kurs. Men man kan ikke høre deres argumenter uden at konkludere at de lyder ligesom, nuvel enhver gruppe mennesker der står over for lignende valg. BBC interviews med grønlændere afslørede, som en overraskelse, at ingen, udover Martin, ikke ønsker, som resten af os - bedre skoler, hospitaler, veje og jobs. (eller blot jobs som en begyndelse.)
Med andre ord er de ikke museums relikvier “oprindelige” stereotyper som Martin sådan set ønsker fastfrosset for evigt for at hans ego kan blomstre og fremme hans politiske dagsorden.  
Mennesker som Martin kan komme med en dom ud fra en gunstig position. I vor verden er bakkerne allerede udgravet til minedrift, srbejderne er blevet begravet og spøgelsebyerne er blevet romantiseret. Vi nyder hvad grønlænderne ikke gør, hvilket er levestandarden der resulterer i den “udnyttelse” Martin forhåner. Personligt mener jeg det er kontraproduktivt for grønlænderne at tillade kinesisk indblanding. Men var jeg vokset op på Grønland kunne jeg meget vel være kommet frem til andre konklusioner.
Uanset hvad så er en amerikansk “invasion” af Grønland for at “udslette” det oprindelige folk lige så usandsynligt som det er melodramatisk.Truslen mod Grønland kommer ikke fra amerikanske kapitalister, men fra kinesiske kommunister. Tibetanerne, Kazakherne, Uighurerne kan bevidne Kina afskyelige behandling af oprindelige folk, hvis blot Martin ville være interesseret i at lytte. Det er han nok ikke. 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails