søndag den 15. september 2019

Kommer et system med 'Social Kredit' snart til os

Kommer ‘Social Kredit’ til os?

I Kina findes et “Socialt Kreditsystem” der benyttes til at afgøre et individs status i forholdet til Staten. Systemer ligner meget et traditionelt kreditvurdering system, hvor det afgøres om en person kan få kredit til sine køb. Hvert individ tildeles 1000 point, og mister gradvist point for hver social “overtrædelse.” Den sociale pointtildeling afgør hvad du kan få lov til at gøre, og hvad du kan blive straffet for. 
Man begyndte implementeringen i 2014 og forventer den fuldt funktionel i 2020. “Social Kredit” informations skal benyttes, blandt andet, til at give tilladelse til rejser. Billetter til fly og tog, og endog taxiture underlægges kontrol af den sociale kredit.
Den kinesiske regering praler med at det sociale kreditsystem indtil nu har forhindret 2,5 million “miskrediterede enheder” fra at købe flybilletter, og 90000 andre i at købe billetter til højhastuighedstog i juli måned.
The United Kingdom’s YouTube host Paul Joseph Watson klarlagde i sin  “China’s TERRIFYING Social Credit” de dagligdags ting som kinesiske borgere får deres ‘kreditvurdering’ sat ned for, når de er beskæftiget med:
“Dårlig kørsel, rygning i toge, købe for mange videospil, købe for meget junk food, købe for meget alkohol, ringe til en ven med en lav ‘kreditscore’ have en online ven der har en lav ‘kreditscore,’ at dele “fake news”, kritisere regeringen, besøge ikke autoriserede websites, gå med sin hund uden snor, at hunden gør for meget.”
Antallet af mennesker der ikke er i stand til at købe rejsebilletter er stærkt stigende, og i november 2018 var det 6,7 millioner kinesiske borgere.
Mennesker over hele verden, altså ikke kun i Kina, kan betragte lignende tiltag blive indført. PayPal vil lukke konti hos de som ikke er enige i det politiske spektrum, og nogle store banker lukker konti af samme grund. JP Morgan Chase har allerede gjort præcist dette. Undersøgende journalist James O’Keefe og hans Project Veritas team har frigivet en  foruroligende og øjenåbnende video om den bortforklaring som ansatte hos Chase gav den konservative entreprenør i Texas Enrique Tarrio da man lukkede hans konto. I februar 2019 modtog Texas og Trump støtten et brev fra Chase Bank hvor man informerede ham om at “efter omhyggelig overvejelse” kunne den finansielle institution “ikke længere støtte” hans bankkonto. Mr. Tarrio, er  President of the Miami afdelingen af the Proud Boys, og modtog betegnelsen en “højreradikal ekstremist.”
Store banker kan meget vel være ved at indføre Amerikas egen version af det kinesiske sociale kreditsystem, hvor politisk afvigelse identificeres, udstilles, forhånes, straffes og i sidste ende fjernes fra samfundet.
Pudsigt nok blev dette netop udstillet i første episode af den tredje serie af den populære britiske tv-serie “Black Mirror.” I episoden med titlen “Nosedive,” så vi Bryce Dallas Howard gradvist forsvinde ind i galskab da hendes “Social Media Rating” var lavere end hendes tilskueres. Samfundet i denne episode benytter en teknologi, hvor øjen implantater (Zed-eyes), og mobile apparater alle deler deres daglige aktiviteter og bedømmer deres interaktioner med andre på en 1-5 skala, der så igen vedrører personens overordnede vurderingskredit. En persons nuværende ‘karakter’ kan ses af andre og har betragtelig indflydelse på personens socioøkonomiske status i samfundet.
Hvordan kan en serie på TV forudse, hvad der er ved at ske? Svaret, formoder jeg, er at kunsten efterligner livet. Dette koncept er i sandhed ikke nyt, og går så langt tilbage som Aristoteles “Poetics.” Ideen med imitation kommer fra det centrale koncept i ‘Poetics:’ mimesis, hvilket er relationen mellem noget fiktion og den verden vi alle lever i.
På engelsk oversættes, mimesis som: Mimik, imitation, afspejling, kopiering eller ideer om simulation. Dette er således ikke noget fuldstændig urealistisk fra en skør science fiction skribent - det er noget der sådan set findes i vort dagligliv. Vi så alle til mens vore Facebook konti fik færre venneanmodninger, og andre ‘liked’ vore fotos, tweets, ogh Instagram posteringer. Reddit har endog inkluderet muligheden af at ‘nedstemme’ en postering, så hvis den ikke synes at have høj kvalitet af dine Reddit kolleger mister du “karma.”
Forestil dig nu hvis dette system med tvungne likes og ‘ikke likes’ er det som regeringen benytter for at vurdere dit værd som person og dine grundlæggende aktiviteter i livet? Vi er muligvis ikke nået det punkt, hvor vi nægtes at rejse, men vi kan se tilfælde, hvor nogle får negativ omtale på sociale medier for at få dem til at tie, og også bankers kreditvurdering berøres af en person sociale værdi, baseret på deres politiske synspunkter og såkaldte ‘afvigning.’   
Denne ægte scene kan man betragte blive udspillet i Hong Kongs gader. Trods uroen i byen har nogle få tapre personer sat foden hårdt i jorden og interviewet borgere og erfaret hvorfor de demonstrerer, protesterer. Ifølge Alessandra Bocchi, der var i Hong Kong for nogle dage siden har de protesterende 5 krav: Fuld tilbagetrækning af den nu suspenderede udvisningsordre. En uafhængig undersøgelse af politiets brutale fremfærd. At anklager for at være kriminel mod de demonstrerende trækkes tilbage. At regeringens benævnelse af de demonstrende som værende “uromagere” fjernes. Og universel stemmeret til valg af Hong Kongs lederskab, der nu for tiden skal godkendes af Beijing.
De hændelser Ms. Bocchi var vidne til under hendes besøg bevidnede at de protesterende, efter de blev angrebet med tåregas, vandkanoner og gummikugler, slog tåregasgranaterne retur med tennisketschere, at de smed Molotov cocktails og benyttede lasere for at forvirre og undgå ansigtsgenkendelse fra overvågningskameraerne på gaderne. Nogle kameraer blev skåret ned, andre overmalet, og ødelagt da de demonstrerende i Hong Kong ihærdigt ikke ønsker at være underlagt det sociale kreditvurderingssystem.
Hvor lang tid mon der går før vi alle er under “det altid årvågne øjes kontrol”?
Det varer ikke længe før England har CCTV der holder øje med hvert skridt du tager på gaden. The United States søger også at indføre et “socialt kredit” lignende overvågningssystem.
De skal ses på hele livet af hver eneste borger, og vor dagligdags opførsel vil afgøre vor status og værdi i verden.
Lad os seriøst tage advarslen fra Hong Kong til os, ellers havner vi på samme vej - nedad.  

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails