fredag den 15. maj 2020

Hvorfor har Sverige masser af coronadødsfald på plejehjem i forhold til Norge - Finland?

Sverige har masser af dødsfald på plejehjem i forhold til Norge eller Finland, hvorfor?

Daniel Greenfield
Debat om den svenske model i bekæmpelsen af corona har været centreret om lande burde bekæmpe corona med at lukke alt ned eller antage den mere frie tilgang.

Denne debat er lige så irrelevant i forhold til det aktuelle antal døde af corona som dengang indbyggerne i Konstantinopel heftigt debatterede om engle have et køn samtidig med de muslimske erobringstropper var ved at bryde byens mure ned.
At forhindre at teenagere kan gå på stranden, som mange amerikanske stater og lande i Europa har valgt, har meget lidt indvirkning på om sygdommen slår mennesker på plejehjem/ældrehjem ihjel.
Sverige har højere dødstal af virus end Norge eller Finland, og det er ikke fordi barerne er åbne. 90% af de døde i Sverige var over 70 og halvdelen af dem boede på plejehjem.
Sverige har således en langt højere rate af døde på plejehjem end Norge og Finland, og nedlukningsentusiaster har virkelig kæmpet for at kunne forklare, hvorfor det at holde barer åbne skulle kunne slå ældre beboere på plejehjem ihjel.
Der er dog en vigtig forskel mellem svenske, norske og finske plejehjem.

For et årti siden var 13% af de som arbejder på plejehjemmene indvandrere. I Norge blot 5% i Finland 1%. Nu for tiden er 28% af de arbejdende på plejehjem i Sverige udlændinge, men i Stockholm hvor rigtig mange døde af corona er hele 55% af plejehjemsarbejderne indvandrere.
 
Stockholm har været udgangspunktet for udbruddet med flere døde end resten af landet tilsammen. Og halvdelen af dødsfaldene skete på plejehjem og det er meget bekymrende.
I et interview, lod Johan Giesecke, Sveriges tidligere epidemiologiske leder og tilknyttet the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), det tidligere ellers ‘unævnelige’ slippe ud.
Giesecke indrømmede at Sverige har svigtet i at beskytte de ældre, og bemærkede at “mange af de som arbejder i plejesektoren er fra andre lande, de er flygtninge eller asylansøgere.” 
Giesecke lod som en forklaring være at mange af dem ikke forstår svensk særlig godt, og måske ikke har været klar over de forholdsregler de skulle tage for at hindre spredning af coronavirus.
Han betonede også at Sverige har langt større plejecentre/hjem end Norge. Selvom han ikke sagde det var tilfældet så vil på en større facilitet en enkelt medarbejder kunne sprede den farlige virus til langt flere beboere.
Anders Tegnell, nuværende chefepidemiolog, (Sveriges Fauci), en kult person hvis ansigt dukker op alle vegne fra smartphone covers til tatoveringer og kasketter, afviste formodningen om at immigranter, der har et langt højere antal coronasmittede kunne være årsagen - han kaldte det “den rene spekulation.”  
Han insisterede også på at, “vi skal nok lade være med at pege fingre.”
Sverige har et højere antal døde end Norge eller Finland, men landet har også en langt større immigrantbefolkning. Finland har en langt mindre immigrantbefolkning hvilket kan være en grund til at pandemien aldrig fik godt fat. Ikke kun har Sverige en ret stor procentdel af immigranter der synes mere sårbare overfor virussen.

I begyndelsen af april anslog medicinske eksperter at somaliere repræsenterede cirka 40% af coronadødstilfælde i Stockholm, og 18% for Sverige som et hele. Det kan skyldes at Stockholms første 15 coronadøde heraf 6 af disse somaliere. Derpå følger irakere, syrere og afghanere med en stor overrepræsentation blandt coronaramte og døde.

Stockholm’s immigrant forstæder var nogle af de hårdest ramte af pandemien. I Rinkeby-Kista, hvor næsten hele kvarteret er beboet af immigranter var antallet af smittede dobbelt så højt som i resten af Stockholm. I Rinkeby bor somaliere, irakere, pakistanere og marokkanere. Området har været hjemstedet for islamiske optøjer, hadfyldte moskeer og hemmelige islamiske terroristgrupper. 
I begyndelsen af april afslørede Norges Offentlige Sundheds Institut at  immigranter udgjorde 1 ud af 5 tilfælde af smitteramte. En uge senere var det 1 ud af 4.  i. Somaliere udgjorde 6% af bekræftede syge. Og i Helsinki, Finland. står somaliere for 17% af de smittede.
Coronavirus er et nyt fænomen og vi kender ikke alle svarene på, hvorfor nogle grupper synes mere sårbare end andre. Forskere har foreslået varierende forklaringer for sårbarheden hos somaliere - gående fra etnisk betinget neutropeni til lave niveauer af D vitamin, det man bor for tæt sammen, hjem med flere generationer sammen, at der ryges heftigt og elendige sprogkundskaber.
Det er vanskeligt at vide om nogen eller alle disse ting kan være potentielt relevante.
I en  undersøgelse ved International Center for Violent Extremism lagde nogle somaliere skylden på at man nægter at tage sundhedsanbefalinger og advarlser alvorligt. En svarer fra Stockholm hævdede at samfundet havde lyttet til “forkert information med ekstremistiske ideer fra religøse lærde.”

“Når det drejer sig om immigrant samfund har vi fået god kommunikation med dem,” har Tegnell sagt.Men kommunikation er ikke det samme som at man er enig.
Sveriges afslappede holdning til at holde social afstand afhang af landet fælleskabsværdier. Men immigration har undermineret disse værdier der går ud på at de fleste tager hensyn og omsorg for andres velfærd og sundhed. En immigrantbefolkning der ikke ser sig selv som en del at et større nationale samfund kunne måske ikke bekymre sig nok til at tage de nødvendige skridt for at undgå at smitte mennesker på restuaranter og plejehjem.
En anden somalier der bor i Sverige fortæller at “en tidligere kollega ringede til mig, han havde en forkølelse og influenza og Covid -19 symptomer. Han blev bedt om at holde sig hjemme, men alligevel gik han på restuaranter i Bellevue, Göteborg for at slappe af og være sammen med andre. Min ven sagde der var stadig var masser af somaliere der.”
"Mange sagde at denne sygdom er til for at slå ikke muslimer ihjel, så derfor kan den ikke ramme muslimer,” sagde en tredje somalier der bor i Sverige. “Jeg har set shows fra Somali National TV, hvor en journalist spurgte folk der legede og var sammen på Lido stranden i Mogadishu om de var klar over coronavirus. mange af dem svarede, ‘Vi er muslimer! Den sygdom vil kun slå ikke troende ihjel.’”
Islamiske gejstlige har virkelig spredt det budskab at pandemien er for at slå ikke muslimer ihjel.
"Tak for Corona" er en egyptisk imam blevet fanget på en video da han bad om at “Allah beskyt den islamiske nation mod coronavirus, og brug den til at udslette de vantro.” 
Der er ikke noget definitivt svar på den nøjagtige årsag til udbruddet blandt muslimske immigranter. Men svenske myndigheder vidste meget tidligt, at virus var mere fremherskende blandt visse immigrantgrupper, og man gjorde intet for at beskytte de ældre svenskere på plejehjem og være obs på immigrantarbejdende der. 
Ethvert skridt i den retning ville være at betragte som islamofobisk
.
Sverige, som andre europæiske lande, vælger den politiske korrekthed frem for at redde deres befolkningers liv. Og de ældre, der har bygget samfundet op betaler prisen.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails