søndag den 10. maj 2020

Politisering af behandling af en sygdom er ikke noget nyt

Politisering af behandling for en sygdom er ikke noget nyt

Det var i 1793 og George Washington var præsident. Philadelphia var hovedstaden i U.S. Dr. Benjamin Rush, en læge i Philadelphia og tidligere chefkirurg i Washingtons hær, var de facto chefen for Sundhedsministeriet i det nye land.
Da der udbrød en Gul Feber epidemi i Philadelphia, flygtede Præsident George Washington til Virginia. Dr. Rush blev tilbage og arbejdede hårdt på en karantæne og behandling af de syge. Men hans behandling, ifølge Ron Chernow’s biografi om Alexander Hamilton, gjorde muligvis mere skade end gavn:
I behandlingen af Gul Feber adopterede Dr. Rush en holdning der nu virker ret så barbarisk. Han benyttede aftapning af blod og udrensede ‘ofret’ en proces der var frygtelig af gennemgå. Han tømte patientens mave og tarme fire eller fem gange om dagen, ved en frygtelig blanding af brækmidler og tarmskylninger, før han drænede patienten for op til en halv liter blod for at få sænket pulsen. Så fik patienten igen et mildt brækmiddel. Denne ‘hærgen’ skete to til tre gange dagligt. (side 449).
Skatteminister Alexander Hamilton blev i Philadelphia området, og begge blev ramt af Gul Feber. Men i stedet for at lade sig underkaste Dr. Rushs standard behandling, fandt de frem til en gammel ven fra Caribien, Dr. Edward Stevens, der hurtigt kurerede dem begge ved at benytte Kinin, en behandling han havde lært i Skotland og på St. Croix. Igen ifølge Chernow:
Stevens havde behandlet syge af Gul Feber på øerne og afstod fra det amerikanske dogme om blodaftapning og udrensninger, som han mente kun svækkede patienter. Han argumenterede for at der var “væsker, stimulerende og tonics” der kunne styrke patienterne. Stevens anvendte udtræk af kinin kaldet “Peruviansk bark” sammen med godt lagret Madeira (en drik der indeholder cirka 1 mg zink per liter]. (p. 449)
Trods alle de bedste bestræbelser fra lægerne Rush og Stevens døde cirka 10% af befolkningen i Philadelphia af Gul Feber. Lande der er hårdest ramt af COVID-19 i dag: Belgien (0.7%), Spanien (0.5%) og Italien (0.5%).
Politisering af Kinin i 1793
Den 11. september 1793, efter at han og hustruen var kommet sig af Gul Feber skrev Alexander Hamilton et brev til the College of Physicians i Philadelphia hvor han hyldede Stevens’s behandling:
Hans metode til behandling af sygdommen adskiller sig væsentligt fra den som generelt praktiseredes ---- Og jeg er overbevist om, at der hvor den anvendes så reduceres sygdommen til en ganske almindelig mindre alvorlig lidelse.
Benjamin Rush læste Hamilton’s brev og forsøgte med kininbehandlingen på sine patienter i adskillige dage, men gav op da han ikke kunne anerkende Stevens resultater. Ifølge Chernow:
Rush gav Stevens’s metoder en fair chance i adskillige dage, ved at smide spandevis af koldt vand på patienterne og indsprøjte kinin i deres tarme, men han kunne ikke genskabe Stevens resultater og gik tilbage til blodtapning og udrensninger. (s. 450).
Benjamin Rush og Udenrigsminister Thomas Jefferson var del af en politisk fraktion der med tiden blev til the Democratic-Republican Party, de var således imod alt der blev anbefalet af Skatteminister Hamilton, lederen af en fraktion der med tiden blev til Federalist Party. Chernow skriver:
En yderst beklagelig lægelig uoverensstemmelse mellem den “Republikanske” metode og “Federalist” alternativet ved Stevens. Rush var ubøjelig med de politiske undertoner i kontroversen. “Colonel Hamilton’s remedier er nu lige så upopulære i vor by som hans funding system [Federal take-over of state debts from the Revolutionary War] er i Virginia og North Carolina,” erklærede han. (p. 450)
Jefferson and Hamilton
Uheldigvis for Dr. Rush, blev resultatet af hans modstand mod kinin, at han mistede sin lægepraksis. Chernow skriver:
Selvom Benjamin Rush beskyldte Alexander Hamilton for Gul Feber dødstilfældene, så endte det med at offentligheden kastede skylden på Rush. Efter endnu en Gul Feber epidemi i 1797 og mere rigeligt med blodtapninger mistede Rush så mange patienter at Præsident Adams reddede ham ved at udnævne ham til chef for the U.S. Mint. (p. 451)
Ligheden mellem det middel der blev benyttet af Dr. Stevens i 1793 og det middel der benyttes af Dr. Vladimir Zelenko i 2020, da COVID-19 hærgede i et New York Hasidic samfund er bemærkelsesværdigt.  Dr. Zelenko’s hydroxychloroquine (HCQ) i 2020 er en avanceret syntetisk form for den kinin som Dr. Stevens brugte. Dr. Stevens fik kendskab til det og lærte af det i Caribien. Dr. Zelenko lærte om det gennem søgning på Internettet om behandlinger der benyttes i Sydkorea og Frankrig.
Begge midler er zinc-ionophores, hvilket betyder de åbner cellevæggene således at zink kan få adgang. Når det først er inde, kan zink knytte sig til virustråde, og således hæmme disses udvikling og give kroppens immunsystem en chance for at følge med.  Dr. Zelenko’s anbefalede cocktail kræver kun 5 dages behandling:
·      Hydroxychloroquine. 400mg første dag, og 200mg om dagen de næste fire dage
·      Zinc. 220mg en gang dagligt i 5 dage.
·      Zithromax (for at hindre bakteriel lungebetændelse) 500mg dagligt i 5 dage.
Politiseringen af HCQ i 2020
Søndag den 5. april foreslog præsident Trump ved sin daglige pressehøring at HCQ måske kunne være i stand til at arbejde mod COVID-19. Han sagde:
Vi købte en enorm mængde af .... hydroxychloroquine, som jeg tænker er, du ved et storartet middel mod malaria. Det har virket helt utroligt, det er et kraftigt middel mod malaria. Og der er tegn på at det virker mod (COVID-19) der er nogle meget stærke indikationer på det.....
Reaktionen fra Democrats var  lige så voldsomme som reaktionen fra Democratic-Republicans da Alexander Hamilton gik ind for Kinin som behandling for Gul Feber. Democrat medlem af Repræsentanternes Hus Karen Whitsett fandt ud af det på den barske måde da hun snart efter anbefalede HCQ da det havde helbredt hende for COVID-19. The Detroit Democrat Party truer hende nu med censur og nægter hende partiets støtte fremover.
Ligesom Benjamin Rush gjorde med kinin for 217 år siden kaster dagens U.S. sundhedsbureaukrati nu iskoldt vand på HCQ. The National Institutes of Health (NIH) sponsorerede et studium, hvor the Veterans Administration administrerede HCQ til zinc-manglende patienter, uden på lignende vis at administrere zink.  Deres test af HCQ var ikke særlig fair, og så føjede man mere dårlige og syge patienter til HCQ grupen og sundere patienter til kontrolgruppen. Som man kunne forvente klarede HCQ gruppen sig faktisk dårligere end kontrolgruppen. 
Lige for tiden anbefaler U.S. sundheds bureaukratiet ikke nogen behandling mod COVID-19, så Dr. Zelenko’s cocktail kunne være bedste valg for læger når symptomerne først viser sig.
Forskning af Benjamin Rush og the NIH viser at der er to ‘behandlinger’ som læger burde undgå at anvende: (1) injicere Kinin i tarmene og samtidig nedsænke patienten i koldt vand og (2) give HCQ til zinkmanglende patienter uden at give dem zink tilskud samtidig

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails