torsdag den 17. april 2014

Verens mest isolerede folk

Verdens mest isolerede folk   


Den Bengalske Bugt er den del af Det Indiske Ocean der befinder sig mellem Indiens kyst og kysten ved Myanmar og Bangladesh. Den østlige del af Den Bengalske Bugt kendetegnes ved en række små øer der hedder Andamanerne, hvoraf de fleste er under indisk kontrol. North Sentinel Island, en lille stump land, er del af Andamanere. North Sentinel Island befinder sig mod vest for de større øer i øgruppen, som det kan ses på kortet (den røde del). Klik eventuelt her for at zoome ind.

Man formoder der bor mellem 50 til 400 mennesker på North Sentinel Island. Disse mennesker kaldes sentinelesere, og er måske de mest isolerede i verden og man mener de stammer fra pre-neolit-tiden - teknisk og bogstaveligt i Stenalderen. I det store og hele har sentineleserne været uden kontakt med folk udefra i århundreder og ikke årtusinder - delvist fordi de ikke byder besøgende velkommen.

I 1967 begyndte de indiske myndigheder deres første alvorlige forsøg på at komme i kontakt ved at efterlade kokosnødder som gaver på øens strande. Selvom der var en vis fremgang i løbet af de næste årtier så var denne, i bedste fald, minimal. Syv år senere forsøgte antropologen Trilokinath Pandit og et filmhold at lokke øboerne til venlig imødekommenhed med gaver, såsom frugt, en gris, noget legetøj og pander. Resultatet var ikke positivt, en filmoperatør blev skudt i låret med en pil. I 1990’erne gav Indien ikke længere tilladelser til disse antropologiske foretagender, idet man nævnte de risici man har oplevet ved at kontakte andre isolerede stammer, ligesom frygten for at komme med sygdomme fra hovedlandet der kunne smitte øboerne, der ville være meget lidt forberedt på fremmede sygdomme.

De senere hændelser, understreger ganske tydeligt at denne beslutning om ikke at kontakte passer øboerne særdeles fint. I 2006, var et par fiskere i gang med ulovligt fiskeri nord for øen. Øboere med bue og pil dræbte fiskerne. Da en helikopter kom for at få fat i ligene, blev denne også mødt med en regn af pile, og trak sig tilbage.

Videoen er med andre beboere fra de øvrige øer. Beboerne på North Sentinel Island er stadig ikke i kontakt med andre.

Hvad ved vi så om sentineleserne? Forståeligt nok meget lidt. De bor i hytter og er jægere, samlere, benytter spyd, buer og pile og harpuner. De taler et sprog der er helt deres eget, og som ingen forstår. Øboerne synes at benytte kranier af grise som udsmykning, og benytter farven rød i såvel klædedragt og det man mener er dekoration.

Og det er så alt det vi måske nogensinde får at vide. Da Indien nærmest har opgivet alt håb om yderligere kontakt, betragtes disse mennesker som autonome, og er vel det mest isolerede folk i verden. Det er vel kun et spørgsmål om tid før de og deres kultur er fortid, en historisk fodnote. På den anden side er sentineleserne hårdføre - nogle anslår at de har boet på øen i 60000 år, og under alle omstændigheder har de overlevet Tsunamien i 2004 der sandsynligvis ramte øen.

Bonus fact: Lige syd for Newfoundland, Canada, er en gruppe på 8 små øer, der er kendt som Saint Pierre og Miquelon. Der bor cirka 7000 der, og nej de er ikke de oprindelige. De er heller ikke canadiere. De er franske mstatsborger, den tilbageværende rest at de der engang var del af New France (de nordamerikanske kolonier) der stadig er under fransk kontrol. Selvom øerne benytter den canadiske dollar er den officielle valuta dog Euro.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails