onsdag den 2. april 2014

Inflation skjult i et pund kaffe

Bernie Planck
Imin artikel For Consumers The Real Inflation Rate Means Getting By with 50 Percent Less forklarede jeg, hvordan inflationsraten blev holdt bedragerisk lav ved at fabrikanter “maskerede en øget pris ved at gøre produkterne mindre, færre,. kortere, tyndere, snævrere, lettere eller ved at gøre indpakningerne mere luftige mens udsaglsprisen var den samme som førhen.”


Som svar gjorde læseren læseren Gary Rumain opmærksom på (besøg hans blog på pislamonausea Central)
Der er visse ting du ikke kan skjule. En gallon benzin eller et pund kød eller bananer vil stadig være det samme. Derfor vil en forandring i prisen blive bemærket.
.too much robusto in the coffee
Yuck!
Flickr User: basykes
Selvom om det teknisk set er korrekt så er der intet der forhindrer fabrikanterne i at sænke kvaliteten af det pund af hvad det nu er de sælger - tag f.eks. en kaffehandler der må konstatere, at inflationen har forårsaget at Arabica kaffen er gået op i pris; hæver han salgsprisen for et pund kaffe? Nej, han sænker kvaliteten på kaffen og holder salgsprisen den samme, og således maskeres den ægte inflationsrate:
Reuters rapporterer at mange af Amerikas store mærkevarer stille og roligt har ændret på deres kaffeblandinger. De fleste kaffevirksomheder betragter deres blandinger som hemmeligt, og er meget lidt tilbøjelige til at afsløre hvad der faktisk er i dem, men omstændighederne og de direkte beviser lader formode at de nu erstatter dere dyrere Arabica bønner med de noget lavere i pris Robusta bønner, og således bliver kvaliteten degraderet.
...
Mindst et kafferisteri har indrømmet det. I november måned bekræftede offentligt at man har øget brugen af Robusta med 25% på et år.


Med hensyn til bananer, så produceres de i over 100 lande, og er blandt den mest udbredte fødevare i verden (kilde: Wikipedia]. De indkøbes i så store partier, at de bliver et af de billigste produkter i supermarkedet. Mange supermarkeder sælger dem med tab, og som slagtilbud. Derfor er bananer lige for tiden immun over for prisforhøjelser.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails