lørdag den 31. maj 2014

Svinets hævn - vilde og farlige

Øf, grynt - Pas På! 
Der er 4 millioner af dem - de lever frit i USA for tiden. Samlet ifølge the New York Times, er de årsag til skader for rundt regnet 800 millioner dollars om året. Det er ikke de almindelige skadedyr i ordets sande betydning - de er ikke rotter eller termitter, eller anden form af skabning der normalt falder en i tanke som ødelæggende plageånder.

De er svin - vilde tamsvin. De er ude af kontrol.

Vilde tamsvin kan se ganske uskadelige ude - lidt ligesom behårede kusiner af den utroligt venlige gris fra Charlotte’s Web. Men det er bare så langt fra sandheden. Deres umættelige appetit kombineret med deres villighed til at æde næsten hvad som helst, og uanset hvor de er, kan kun være en pestilens. De ødelægger afgrøder på marken, de ødelægger andre vilde dyres leveområder, æder andre dyrs fødekilder.

Ifølge the New York State Department of Environmental Conservation, kan de endog “æde reder og æg fra fugle der lægger æg på jorden og slanger.” De er helt og aldeles uden ‘hæmninger’ synes ikke at have frygt, og reproducerer sig hurtigt. Som the Times opsummerer, er vilde tamsvin “i stand til at bryde ud (eller ind) i indhegninger...de kan få pickup trucks til at køre af vejen. De lever at ungkvæg og skovens dyr. De har sygdomme med sig. De er svangre i fire måneder og får et kuld på cirka 6 stk.” The New York State DEC er enig ved at fastslå at “et vildt tamsvin kan reproducere sig selv 3 gange på et år.”

At jage dem er heller ingen nem opgave. De har meget skarpe stødtænder og kan være utroligt hurtige, især når de såres, bliver trængt i et hjørne eller på anden vis føler sig truet. I juli 2011, forsøgte en mand fra Texas at fange fem svin i en fælde på sin ranch, men det ene af svinene spiddede ham. Han måtte syes med over 100 sting. En anden texaner, en svinejæger, fortalte Environmental Graffiti at vilde tamsvin er “den fattige mands grizzly bjørn. Hvis du skyder et svin, så vær sikker på du rammer præcist første gang, for hvis det ikke sker, så vil svinet forsøge at slå dig ihjel.”

På grund af vildsvinets tilpasningsevne og den økonomiske skade de forårsager har nogle lokalsamfund indført en nultolerance og vil have dem udryddet lokalt. Missouri, for eksempel er gået til det ekstreme:

“Jægere i marken der er ude efter andet vildt opmuntres til at skyde de vilde svin når de ser dem. I Missouri kan de vilde svin dræbes hele året uden begrænsninger. I løbet af året kræves der ingen licens eller tilladelse og enhver metode er tilladt. Landejere, og lejere af land, hvor der er vilde svin, kan benytte enhver metode til at dræbe svinene.”

Bonus fakta:  Et typisk vildt sving vejer mellem 50 til 100 kilo, og hvis man ikke regner halen med halen kan længden være cirka 200 centimeter. Men i 2004 blev et vildt svin dræbt på en farm i Georgia det var 2,6 meter langt og vejede cirka 400 kilo. Den skabning - en hybrid mellem et vildsvin og et tamsvin kan ses her - og fik navnet Hogzilla. Den var så stor at nyhedsmedierne først mente der måtte være fup med i sagen.
File:Hogzilla.jpg

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails