fredag den 16. maj 2014

Advarsel! Syfilis er på fremmarch

Syfilis er tilbage advarer sundhedsstyrelse

   
                   
I år 2000 mente man at syfilis sådan set var udryddet i U.S. Men med friske data fra 2005-2013 der netop er kommet, har CDC en chokerende meddelelse: Syfilis er tilbage, med antallet af tilfælde fordoblet siden 2005.

“Efter at have været lige ved at være udryddet i 2000 i United States, er tilfælde med syfilis vendt tilbage,” meddelte Dr. Monica Pattoon og kolleger i denne uges Morbidity and Mortality Report, netop udgivet

Baseret på de nyeste data (april 2014) er det årlige antal af primære og sekundære syfilistilfælde mere end fordoblet fra 8724 til 16663.

Det svarer til en fordobling til 5,3 tilfælde per 100000 personer i 2013, fra 2,1 tilfælde af syfilis per 100000 i år 2000, da syfilis var helt i bund.

A poster from the UK warns of the syphilis comeback there as well. (Photo: wiki media)
En plakat fra UK der advarer om at syfilis er tilbage også der (Photo: wiki media)

Når det drejer sig om køn er tallene ganske tydelige; det er næsten udelukkende mænd der bliver ramt af syfilis.

Andelen af nye syfilistilfælde hos mænd voksede hvert år undersøgelsen varede og i 2013, var hele 91% af alle nye syfilistilfælde hos mænd. Og næsten alle mændene der var ramt identificerede sig selv som biseksuelle eller homoseksuelle.

Der er også store racemæssige og etniske forskelle blandt de ramte syfilistifælde, sagde CDC, med sorte mænd der er fem gange i større risiko for at få sygdommen end hvide mlnd, og sorte kvinder 13 gange højere risiko end hvide kvinder. Hemmelighedskræmmeri om bøsser og biseksuelle er en af de væsentligste hovedårsager til spredningen af sygdommen, advarede CDC.

Syfilis er en sygdom man virkleig skal tage alvorligt. Som nogle måske kan huske var der i 1960-70-80’erne offentlige sundhedsadvarsler om at syfilis kan forårsage demens, blindhed og død,  hvis den ikke opdages eller ikke behandles.

Kvinder er i en særlig risiko, fordi syfilis kan være mild eller svær at spore hos kvinder. Et andet problem er at syfilis’ mest almindelige tidlige symptomer, såsom feber og udslet, let kan forveksles med andre dårligdomme. Irritationen som de fleste mennesker forbinder med syfilis kan være næsten smertefri og man kan mene det kan skyldes en betændt hårsæk, siger CDC i sit oplysningsmateriale.

Kvinder der ikke er klar over de har syfilis og bliver gravide kan i alvorlig grad gøre skade på deres foster; syfilis kan forårsage lav fødselsvægt, for tidlig fødsel og endog at fostret dør.

Vi skal igang igen med at screene for syfilis, i det mindste blandt bøsser og biseksuelle mænd, siger embedsmænd fra CDC. De som har mange partnere bør screenes hver 3. eller 6. måned.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails