mandag den 19. maj 2014

Redde ansigt i Rummet - Rusland fører

Redde ansigt i RummetSom et barn der holder et eftertragtet stykke legetøj over sin lillebrors hoved driller Rusland USA via rumpolitik. I dette tilfælde er legetøjet International Space Station (ISS) der holdes hele 250 kilometer over Onkel Sams hoved.

TIrsdag kunne London's Telegraph fortælle: “Rusland er ved at nægte USA fremtidig brug af International Space Station fra 2020 og vil også indstille brugen af sine raketter til opsendelse af US militære satellitter, da man vil slå tilbage mod de amerikanske sanktioner indført på grund af krisen i Ukraine.” 

Dette er det nyeste på listen over sanktioner som den russiske vicepremierminister Dmitry Rogozin har givet meddelelse om.

I sidste måned skrev jeg om, hvordan United States har en ‘betændt’ sag om rum afhængighed. Vi lader russiske fartøjer transportere amerikanske astronauter til ISS ligesom russiske systemer benyttes til at opsende vore militære satellitter, da Præsident Obama nedlagde Space Shuttle program i 2011. U.S. betaler russerne  $60 million per person for en tur til International Space Station, der traditionelt set er blevet bemandet med en amerikansk og en russisk besætning. http://synopsis-olsen.blogspot.dk/2014/05/rumprogrammer-afhngige-af-rusland.html

Dette er som en episode fra Stargate SG-1 hvor russerne har den eneste fungerende Stargate og således har alle forhandlingsfordel. Imidlertid er det vigtigt at bemærke at virksomheder i den private sektor som SpaceX og NanoRacks er ved at være klar til at udvide deres muligheder og til at sende mennesker såvel som forsyninger ud i rummet. Den internationale ‘ballade’ kan have den gunstige sideeffekt at der kommer rigtig gang i den private sektors rumkapløb.

Denne Kold Krigs lignende spænding minder os om at vi har langt mere at miste ved sanktioner over for Rusland end Rusland selv. I en forklaring  sidste måned til
Senate Science and Space subcommittee, advarede Susan Eisenhower, præsident for  Eisenhower Group, lovgiverne:

En ophævelse af samarbejdet mellem U.S. og Rusland vil betyde en styrkelse af de politiske høge, og kompromittere sikkerheden og tilliden hos astronauter der er afhængige af hinanden for at overleve. Hun gjorde også klart at videnskabsforskerne i den russiske rumindustri er progressive tænkere, og at samarbejdet om rumprogramme har haft en positiv indvirkning på at ændre på det russiske militærs opbygning.

Ydermere efterlader Præsident Obamas usikre, lunkne udenrigspolitik ikke plads til barskere forholdsregler eller udtalelser. Nu da verden kender til hans slinger med de ‘røde linjer’ er vi liges å frygtindgydende overfor Rusland som Federated States of Micronesia.

Tag din proteinpille og på med hjelmen: Dette er ved at blive en extraterrestrial genklang af Den Kolde Krig, eller i dette tilfælde  en -455 degrees Fahrenheit Krig.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails