mandag den 2. marts 2009

At tælle islamister?


Hvordan tæller man Islamister?


Daniel Pipes

Uddelingen fornylig af cirka 28 millioner kopier i USA af dokumentarfilmen fra 2005 'Obsession' har medført en ophedet debat om indholdet. En fremtrædende grund til kritik var min påstand i filmen om, at "10-15% af muslimer over hele kloden støtter militant Islam."

Muslim Public Affairs Council erklærede, at denne opgørelse var både "yderst ubegrundet" og "fuldstændig uden bevis." Masoud Kheirabadi en professor ved Portland State University og forfatter til børnebøger om Islam meddelte avisen Oregonian, at der ikke var grundlag for min opgørelse. Daniel Ruth der skriver i Tampa Tribune spurgte tvivlende om, hvordan jeg dog kom frem til dette tal? "Fik han det fra en afstemning" Det ville være rart at vide! Hvad betyder 'støtte' til radikal Islam egentlig? Pipes giver ingen svar."

Faktisk så har Pipes givet svarene. Han indsamlede og offentliggjorde eksemplarer af "Hvor mange Islamister?" et weblog tiltag der påbegyndtes i maj 2005. Først dog en forklaring på, hvad jeg mente med at muslimerne 'støtter militant Islam": dette er islamister, enkeltindivider der søger at indføre en total verdensomspændende tilpasning til Islamisk Lov, Shari'a. I særlig grad forsøger de med at opbygge en islamisk stat i Tyrkiet, at erstatte Israel med en Islamisk stat og erstatte US forfatningen med Koranen.

Som med alle andre anslåede opgørelser er der imidlertid adskillige faktorer der har indflydelse på den anslåede procentdel af Islamister.

  • Hvor megen lidenskab: Gallup udspurgte over 50000 muslimer i 10 lande og fandt ud af, at hvis man definerer radikale som de der udførte 11.09. angrebene som "fuldstændigt retfærdigt," da kommer tallet op på 7% af den samlede spørgegruppe. Men hvis man inkluderer muslimer der betragter angrebene som "overvejende retfærdige" da springer tallet op på 13.5%. Tilføjer man dem som mener angrebene var "rimeligt retfærdige" eksploderer tallet af radikale til 36.6% Hvilket tal skal benyttes?

  • De adspurgtes intentioner: Afholdte valg giver ikke et fingerpeg om islamiske følelser, for Islamistiske partier vinder fejlagtigt også støtte fra ikke-islamister. Således vandt Tyrkiets Retfærdighed og Udviklings Parti (AKP) 47% ved valget i 2007, 34% ved valget i 2002, og dets forgænger Fromhedspartiet 15% ved valget i 1999. Den Islamiske Bevægelses nordlige fraktion vandt 75% af stemmerne i den israelsk arabiske by Umm el-Fahm ved valget i 2003, mens Hamas, den palæstinensiske terrororganisation vandt 44% ved valget i det palæstinensiske selvstyreområde i 2006. Hvilket tal skal man gå ud fra?
  • Hvad skal måles: Mange spørgeundersøgelser måler holdninger fremfor tilknytning til islamisk lov. Gallup påpeger støtte til 11.09. PEW Global Attitudes Project vurderer støtten til selvmordbombninger. Nawaf Obaid, en sikkerhedspecialist fra Saudiarabien, fokuserer på pro Osama synspunkter. Tysklands hjemlige sikkerhedstjeneste, Verfassungsschutz, holder øje med medlemskaber i islamistiske organisationer. Margaret Nydell fra Georgetown University, tæller "islamister der benytter sig af vold" med.

  • Uforklarlige variationer i resultaterne: En undersøgelse af University of Jordan afslører at store majoriteter af jordanere, palæstinensere og ægyptere ønsker at Sharia skal være den eneste kilde til islamisk lov - men kun en tredjedel af syrerne. Indonesiske undersøgelser og valgresultater førte R. William Liddle og Saiful Majuni, i 2003, til at konkludere at antallet af islamister "ikke er mere end 15% af den samlede muslimske befolkning i Indonesien." Som en kontrast viste en undersøgelse fra 2008 af 8000 indonesiske muslimer af Roy Morgan Research at 40% af indoneserne så positivt på haddafstraffelser for kriminelle handlinger (såsom afhugning af hænder for tyveri) og 52% gik ind for en slags islamisk lovkodeks.

Når man tager disse komplikationer i betragtning er det ikke overraskende at vurderinger kan være meget forskellige. På den anden side har Hisham Kabbani, fra Islamic Supreme Council of America sagt, at 5 -10% af amerikanske muslimer er ekstremister og Daniel Yankelovich, en professionel spørgeundersøger vurderer at "antallet af islamister der hader Amerika ... er ca 10% af alle muslimerne." Når man betragter ti britiske undersøgelser og britiske muslimers holdning kan jeg konkludere at "mere en halvdelen af Storbritanniens muslimer ønsker islamisk lov og 5% støtter vold for at opnå det."

The Islamic Supreme Council of America's Hisham Kabbani says 5-10 percent of American Muslims are extremists.

Disse for og imod og selvmodsigende andele og procenter fører ikke til noget helt klart specifikt antal af islamistiske muslimer. Ud fra mængderne af misk mask tal, vurderede jeg tre dage efter 11.09. at omkring 10-15% af muslimerne er overbeviste islamister. Efterfølgende vidnesbyrd har bekræftet den vurdering og antydet, om ikke andet, at det faktiske antal kan være meget højere.

Hvis man ser negativt på det svarer 10-15% islamister til omkring 150 millioner ud af ca. 1 milliard muslimer - langt mere end fascister og kommunister der nogensinde har levet. Positivt antyder det at de fleste muslimer kan formåes at blive vendt mod den islamistiske totalitarisme.


Mr. Pipes (www.DanielPipes.org) is director of the Middle East Forum and Taube distinguished visiting fellow at the Hoover Institution of Stanford University.


Andre artikler af Daniel Pipes ved klik

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Statistik er farlig. Denne opgørelse er sprængfarlig - vigtig!

Related Posts with Thumbnails