torsdag den 26. november 2009

Boycott Burqa Barbie

Boykot Burqa Barbie

Phyllis Chesler

Hvad mon bliver det næste de finder på? En halshugget dukke?

Netop. Jeg taler om den nye Burqa Barbiedukke som nu udstilles i Firenze, Italien for at fejre 50 årsdagen for Barbiedukken. Som min kollega på weaselzippers undrer sig over: Vil Ken nu komme i en udgave med fire burqaklædte dukkekoner? Åh jeg er sådan en ondsindet drillepind. Trods alt er Burqa Barbien på auktion til fordel for Red Barnets Velgørenhedsfond.Jo, netop Red Barnet, hvad behager? Du må jo være gal.

Jeg ville meget gerne redde børnene fra dette som alle de andre Barbie dukker. (Jo, jeg ved godt at Barbie fås i flere udgaver og i enhver hudfarve og trosretning.) Men hvis vi går helt ind til benet så er selv doktor Barbie stadig en hedensk guddom eller frugtbarhedssymbol, og helt og aldeles uden nogen form for lighed med den kvindelige biologi eller med den virkelige verden.

Barbierne er altid helt og komplet anatomisk umulige: Deres fødder er skabt til høje hæle, deres bryster sidder højt, faste og strittende - ligesom Playboy dullerne eller de kirurgisk manipulerede Hollywood stjerner.

Disse dukker var bare så retro - eller det troede jeg i hvert fald. Nuvel, jeg vil tie, det var jo de gode gamle dag med sex, stoffer og rock 'n roll. Nu er Barbie snøret ind, indhyllet i en burqa; nu er hun håbløst retro.


En kvinde, en pige i en chador, chadari, burqa kan ikke se særlig godt. Du kan ikke høre hvad hun siger. Hun kan ikke høre dig. En kvinde i en burqa kan ikke løbe, eller blot gå særlig godt. Hun har tendens til at snuble. Indenunder kan hun bære på en baby, en indkønstaske, og måske et par briller er placeret på hendes næse, og de glider ned. Hvis det er varmt, sveder hun heftigt. Hvis det er solskin berøves hun sollyset og dets vitamin D. Burqaen krænker en kvindes menneskerettigheder. Påfører fare til en kvindes helbred, både mentalt som medicinsk.


Bikinien og burqaen: Hvad i alverden er der sket med kvinders frihed?

Det skal jeg fortælle dig. Mens bikinien (i sær som symbol på pornografi, prostitution og promiskuitet) var nevah (det er altså min bedste Barbra Streisand accent) en symbol på frihed, da tvang landene i Vesten aldrig nogen kvinde til at iføre sig den; heller ikke familierne. Og hvis en kvinde nægtede at iføre sig en bikini, da blev hun ikke pisket, stenet eller der blev begået æresdrab mod hende. Dette sker med piger og kvinder i dag over hele den islamisk verden. Det sker også i Vesten når unge muslimske kvinder nægter at bære et beskedent tørklæde.

En vidunderlig muslimsk feminist heltinde havde jeg boende en uge. Hun er sagfører og forfatter. Hendes navn er Seyran Ates, hun er tysk/tyrker og bor i Berlin. Ligesom den algeriske/amerikanske professor Marnia Lazreg, hvis bog om det islamiske slør jeg har skrevet om tidligere, da er Ates helt og aldeles mod sløret i nogen form. Hun vil ikke bære tørklæde. Ates er en religiøs muslimsk kvinde.

Mattel: Fjern Burqa Barbie fra markedet.

Forældre: Boykot den.

Til alle velgørenhedsorganisationer: Red børnene fra den.

Dette er netop kommet fra Marcia pappas, formand for New York State NOW:

"Som feminister mener vi, at kvinder er i stand til at træffe egne beslutninger og valg og det indbefatter valg af beklædningen de ifører sig. Men burqaen er mere end blot et valg. Kvinder tvinges til at bære burqa eller det kan blive myrdet. Mattel burde skamme sig. At tjene penge ved at sælge en dukke der helt tydeligt bærer et symbol på vold er ikke acceptabelt, og der burde være et offentligt oprør mod at denne dukke kommer på markedet."

Hvad mon bliver det næste? En Jihad Ken? og så videre?

http://pajamasmedia.com/phyllischesler/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails