torsdag den 28. november 2013

Er Iran Det Fjerde Rige?

Er Iran Det Fjerde Rige?            



Patrick J. Buchanan                                        
                                
I efteråret 1956 truede Nikita Khruschev med at lade raketter regne ned over London på grund af briternes invasion af Suez og han sendte sine tanks ind i Budapest for at drukne Opstanden i Ungarn i blod.

Han ødelagde topmødet i Paris i 1960. Han knaldede sin sko ned i talerstolen i FN og advarede amerikanerne - “Vi vil begrave Jer!”



Han fornærmede John F. Kennedy i Wien, byggede Berlin Muren og begyndte i hemmelighed at placere missiler på Cuba, missiler der ville være i stand til at udslette enhver by på Sydøstkysten, herunder Washington. Det var godt nok vanskelige tider og dødsensalvorlige fjender.                         
                                        
Selvom vi amerikanere i Eisenhower/Kennedy årene levede under et atomart Damoklessværd som verden aldrig før havde kendt til, optrådte vi amerikanere som et afbalanceret, rolig, velovervejet folk.

Hvordan forklarer vi så den semi-hysteri, ja nærmest panik i visse cirkler i denne by over muligheden af, at præsident Obama måske vil holde møde med Præsident Hassan Rouhani og forhandle om Irans atomprogram?

Vi hører snak om Hitler i Rhinlandet, om et nyt München, om Amerika der ikke handler som Storbritannien undlod at handle, hvor man faktisk burde have handlet. De gamle Churchill citater rulles frem endnu engang.

Men er Ayatollahen en Hitler? Er Rouhani en von Ribbentrop? Er Iran Det Fjerde Rige? Bør vi være meget, meget ængstelige?

Vi får at vide at Iran er Amerikas allerværste og farligste fjende.

Men er det sandt?

Afhængig af kilden er Irans økonomi sølle 2-4% af vores. Efter olie og gas er dets største eksportartikel - kaviar - tæpper og pistacienødder. Inflationen er ude af kontrol og Irans valuta falder konstant i værdi.

Her er ifølge New York Times sidste måned:

“Rouhani’s rådgivere beskirver Irans økonomiske situation som den værste i årtier..... Der er voldsomme problemer i overflod.”

“På grund af pengemangel måtte Irans fodboldlandshold aflyse en tur til Portugal. Lærerne i Teheran venter utålmodigt på deres løn, der konstant er forsinket i mere end en uge. Embedsmænd advarede om, at fødevare- og medicinimporten er gået i stå i 3 uger på grund af mangel på betaling i fremmed valuta.”

Om Iran indleder en krig da ville sænkning af dens flåde være en opgave der vil være overstået for Fifth Fleet på nogle få dage. Dets luftvåben med U.S. Phantoms fra Shahens tid og nogle dusin MIG’er fra tidligt 1990’erne ville være som lerduer for Top Gun piloter. 
 


På 30 dage ville USA kunne knuse dets lufthavne, affyringssteder for missiler og dets atomare faciliteter, og indføre en luft- og flådeblokade der ville reducere Iran til den yderste elendighed.

Og Iran er ikke kun isoleret økonomisk.

Det er en Shia nation i en muslimsk verden med 90% Sunnier, en persisk nation på randen af et hav af 320 milloner arabere, kurdere, azerier, baluchere der udgør næsten halvdelen af Irans befolkning. Krig med Amerika vil flå Iran fra hinanden.

Hvorfor skulle Iran dog ønske en krig - med en supermagt?

Svaret: Det ønsker man heller ikke. Siden revolutionen i 1979 har Iran ikke angrebet nogen og været i krig en gang - for at forsvare sig mod Saddam Husseins aggression der fik støtte fra USA.

I den krig led iranerne under det værste giftangreb siden Gamal Abdel Nasser benyttede gas i Yemen og Benito Mussolini gjorde det i Abessinien. Iran har således fordømt brug af giftgas i Syrien og tilbudt at hjælpe med til at få det fjernet.

Sidste år kom Irans afgåede præsident Mahmoud Ahmadinejad, der var frygtet af så mange, med en ganske simpel logisk pointe om Irans formodede atombombeprogram:

“Lad os forestille os vi har et atomvåben. Hvad skulle vi med det? Hvilken intelligent person ville med en bombe slås mod amerikanernes 5000?”

Dog er der stadig gang i den. “Der er ikke mere tid til forhandlinger,” siger Israels Minister for Strategiske Affærer Yuval Steinitz, Iran er kun seks måneder fra at have en atombombe.

Dog rapporterer New York Times forleden at “amerikanske efterretningseksperter mener Iran stadig er mange måneder, om ikke år fra at have et sådant våben.” Det er på tide at få helt styr på tingene.

Kongressen burde indkalde James Clapper, chef for det nationale efterretningsvæsen og stille ham, i al offentlighed disse spørgsmål:

Har Iran besluttet sig for at skabe en atombombe? Har Iran alt det der skal til for at lave en bombe? Hvis Iran har besluttet sig burde vi vide det, ikke sandt? Hvor lang tid vil det tage for Iran at bygge og afprøve en bombe?

Amerikanerne er en gang før blevet vildledt og løjet for og ført i en krig. Lad os ikke følge den samme taktik engang til.

Obama er blevet opfordret til ikke at mødes med Rouhani da manden har en ‘blakket’ fortid. Dog mødtes US præsidenter tre gange med Stalin, tre gange med Budapests Slagter, og en gang med formand Mao.

Sammenlignet med de karle ligner Hussein Rouhani Ramsey Clark.

En Gåde: Hvis Iran har den videnskabelige og industrielle kapacitet til at bygge en bombe - og alle er enige om at det har de - hvad kunne man så forestille var årsagen til at man ikke har lavet den endnu?

Måske, og kun måske ønsker Iran ikke bomben.

Hr. præsident talt med manden.

Pat Buchanan was twice a candidate for the Republican presidential nomination and the Reform Party's candidate in 2000. He is also a founder and editor of The American Conservative. Buchanan served three presidents in the White House, was a founding panelist of three national TV shows, and is the author of nine books. His latest book is "Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025?"   

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails