lørdag den 23. november 2013

Mordforsøg på Kennedy før Oswald

Mordforsøg før Oswald

   
November 1960, blev John Fitzgerald Kennedy valgt som præsident for United States. Tre år senere blev han myrdet af Lee Harvey Oswald, skudt under en bilkortege i Dallas, Texas.

Havde Richard Paul Pavlick fået sin vilje ville Oswald aldrig være kommet til at trykke af. Pavlick ønskede nemlig at dræbe JFK lang tid i forvejen.
 

Den 11. december 1960 blev JFK valgt som præsident og Richard Paul Pavlick var da 73 år og pensioneret postarbejder. De befandt sig begge i Palm Beach, Florida. JFK var på en slags ferie i det varme klima for at være forberedt på at indtage præsidentkontoret.

Pavlick var fulgt med Kennedy dertil med det formål at sprænge sig selv i luften sammen med JFK. Hans plan var ganske enkel. Han fyldte sin bil med ydnamit - “nok til at sprænge et mindre bjerg i luften,” ifølge CNN - og udstyrede den med en detonatorknap. Derpå parkerede han udenfor Kennedys bolig i Palm Beach og ventede på at Kennedy forlod huset for at drage til søndagsmesse. Pavlicks hensigt var at køre ind i JFK’s limousine når den kommende præsident forlod hjemmet og sprænge sig selv og politikeren i stumper og stykker.

Men JFK forlod ikke huset alene den morgen. Han gik hen til limousinen med sin hustru Jacqueline og børnene, Caroline og John, Jr. Mens Pavlick var klar til at slå deres far og mand ihjel så ønskede han ikke at dræbe dem, derfor undlod han forsøget, og ville vente til næste dag. Den chance fik han ikke. Den 15. december blev han arresteret af en betjent fra Palm Beach efter et tip fra Secret Service.

At Pavlick blev hindret i sit forehavende skyldtes de mærkelige postkort han sendte til Thomas Murphy, postmesteren i Pavlicks hjemby Belmont, New Hampshire. Murphy undrede sig over kortenes mærkelige sprogbrug og hans nysgerrighed foranledigede ham til at gøre det som postmestre gør - se på stemplerne. Han lagde mærke til et mønster: Pavlick var stort set i samme område som JFK, altså kunne man følge den rute JFK benyttede. Murphy kontaktede det lokale politi, der så kontaktede Secret Service, og så blev Pavlicks plan forpurret.

Pavlick blev anbragt på en insitution for mentalt forstyrrede den 27. januar næste år, en uge efter Kennedy blev sværget i ed som den 35. præsident for USA, på grund af anklagerne. Disse anklager blev senere trukket tlbage da det blev mere og mere klart at Pavlick handlede ud fra en manglende evne til at skelne mellem rigtigt og forkert (han var i lovens øjne sindssyg), men ikke desto mindre forblev Pavlick på institutioner til den 13. december 1966, næsten seks år efter at være pågrebet. Han døde i 1975.

Bonus Fakta: Hvis du nu synes Paclick var noget gammel for en mulig præsidentmorder, så er det korrekt. Lee Harvey Oswald var blot 24, og dermed den yngste af de fire mænd der har myrdet præsidenter. John Wilkes Booth var 26 da han myrdede Abraham Lincoln; Leon Czolgosz var 28 da han myrdede William McKinley, og Charles Guiteau var 39 da han myrdede James A. Garfield.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails