onsdag den 27. november 2013

Er min milkshake halal?

Bernie Planck

Sidste år blev det afsløret at Starbucks benytter E 120, et rødt farvestof der stammer fra cochinelle lus af hunkøn for at give Starbucks jordbær Frappucione og smoothies deres lyserøde farve. Senere meddelte man så at man ville fjerne farvestoffet til fordel for det tomatbaserede lycopene, og mange muslimer begyndt at spekulere over om andre virksomheder benytter farven i deres fødevarer da insekter ikke anses som Halal (Insekter er ikke kosher - dog med en undtagelse (2)).
 

Milk-Sheik
Photo Credit: Reader Gary Rumain

Dette spørgsmål blev stillet af en veganer på McDonalds website i UK:

McDonald's Restaurants Limited, What makes McDonald's
Jeg har hørt at Jeres jordbærmilkshake indeholder cochinellelus.  Er det sandt? ...
 
Tak for dit spørgsmål. Nej, det er ikke sandt - jordbærmilkshake der serveres i vore restauranter i UK indeholder det naturlige farvestof Rødbede Juice Koncentrat. Faktisk er vore jordbærmilkshake blevet godkendt som egnede til veganere af Vegetarian Society.

Et andet problem for muslimer er gelatine, der er udvundet af hud, ben og væv fra dyr som kvæg, høns, svin og fisk og er en nødvendig ingrediens i slik og visse isprodukter, og yoghurt.

Imidlertid er sandheden, at ingen virksomhed kategorisk kan garantere at deres produkter 100% fri for nogen ikke-halal ingredienser fordi der altid er muligheden for krydsforurening i visse linjer af fremstillingsprocessen.

Grunden til at jeg nævner Kosher frem for Halal er at muslimer altid kan spise Kosher fødevarer (alkohol er undtagelsen) mens jøderne aldrig kan spise Halal, hvis denne ikke også er Kosher; se min artikel The Difference Between Halal and Kosher.

Som tiden går vil det blive stadig vanskeligere for muslimer at få fat i halal-godkendte fødevarer da virksomhederne opdager det ikke gavner deres forretning at føje sig muslimer.

For at være på den helt sikre side foreslår jeg at muslimer i vort land helt undgår at spise. På denne måde kan de være sikre på de ikke ved et uheld kommer til at spise noget der er forbudt for dem.
Det er bare mit råd.

Noter:

Kære Kunder
Som virksomhed bestræber vi os altid på at indfri dine forventninger, og vi tager dine henvendelser alvorligt. I den henseende har vi erfaret, at vi har været mangelfulde i oplysningen om brugen af cochinelle ekstrakt. Denne almindeligt benyttede ingrediens er et naturligt, FDA-godkendt farvestof der anvendes i en bred vifte af føde- og drikkevarer i USA.

Vi benytter ekstraktet i vor Strawberries og Crème Frappuccino, Strawberry Smoothies og tre andre produkter -  Birthday Cake Pop, Mini Donut med lyserød glasur, og Red Velvet Whoopie Pie. Det er et sikkert produkt der ikke udgør nogen helbredsrisiko, dog overvejer vi nu at bruge andre naturlige ingredienser.
(2):
Næsten alle insekter er ikke kosher. De få kosher insekter er særlige former for græshopper (se Kosher locust) der ikke spise i dag i de fleste samfund, da det er ukendt hvilke arter der er tilladt (undtagelsen er de yemenitiske jøder, der hævder at have bevaret denne viden).

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails