søndag den 14. februar 2016

Er jøderne genier - Ashkenazi skiller sig ud, hvorfor?

Ashkenazi - Jødernes genier

Bernie Planck

Som reaktion på min artikel The Arab Contribution to Civilization: Nothing Lately, efterlod læseren TS denne kommentar: “....de konditioner som visse religioner pålægger deres følgere (ikke kun Islam) er ikke tilskyndende for videnskab og forskning.”

Normalt ville jeg være enig, imidlertid tror jeg vi kan udelukke Jødedommen fra min kommentators synspunkt. I særlig grad Ashkenazi jøder, der genetisk med hensyn til videnskab og opfindelser har en ekstra fordel. Skønt man kan konvertere til Jødedommen og derved blive jøde i religiøs forstand, så kan man altså ikke blive Ashkenazi jøde og det uanset hvor mange bagels du guffer i dig, eller hvor ihærdigt du prutter over prisen på den der halskæde du ikke har brug for hos Bloomingdales, eller hvor smertefuldt du stønner “oy vey,” fordi Ashkenazi er en race og således skal man være født som en sådan.
jewish impact on the Nobel Prize
Flickr-User: Jerusalem Prayer Team

Ashkenazi har ikke kun en nedarvet fordel inden for forskning og videnskab - de kan også fremvise en genialitet der er noget mere udbredt end i befolkningen som hele. Overvej følgende:

En videnskabelig artikel fra 2005, "Natural History of Ashkenazi Intelligence", [PDF] lod formode at Ashkenazi jøder som gruppe har nedarvet en højere sproglig og matematisk intelligens med lavere punkter i visuel rumlig intelligens end andre etniske grupper, med baggrund i nedarvede sygdomme og den særlige økonomiske situation Ashkenazi jøder befandt sig i Middelalderen.
...
Som basis for observationen om at Ashkenazi jøder har højere intelligens er deres overrepræsentation på intellektuelt krævende felter. Mens blot cirka 2% af U.S. befolkningen er af ren Ashkenazi jødisk herkomst, så er det 27% af United States Nobel pris vindere i det 20. århundrede, 25% af Fields Medal vinderne, 25% af ACM Turing Award vinderne, 6 ud af 19 verdensmestre i skak, og en fjerdedel af Westinghouse Science Talent Search vinderne der enten eller delvist stammer fra Ashkenazi jøder.....

Gennemsnits IK hos Askhenazi jøder er beregnet til at være 112-115
(Cochran et al.), og 107–115 (Murray; Entine). Disse angivelser placerer dem som den etnisk/racemæssige gruppe med den højeste IK i verden.

Nogle læser vil fremhæve at de amerikanske Ashkenazi jøder der har vundet så mange Nobel Priser har gjort det fordi de forsker netop i Amerika.

Det er imidlertid ikke blot et amerikansk fænomen - Ashkenazi jøder vinder en forholdsmæssig stor andel af Nobel Priser uanset hvilket land de bor i. Se følgende:
Land
Ashkenazi Jøder som  % af samlede befolkning
% af Nobel Priser vundet af jøder
Link to Source
Ungarn
mindre end 6%
69%
UK
mindre end 1%
14%
Før-1933 Tyskland
mindre end 1%
40%
Soviet Rusland
mindre end 4%
62%
Måske, efter i århundreder at være blevet forfulgt, så er det kun de mest opvakte, de mest foretagsomme individer der overlevede således at genmassen hos Ashkenazi jøderne blev til en kæmpefordel indenfor videnskab og andre intellektuelle gøremål.

Slutnote


Ashkenazi Jøder kan føre deres rødder tilbage til den oprindelige racemæssige slægt hos de bibelske israelitter for 3000 år siden. Der er mindst tre jødiske racegrupper: Ashkenazi, Mizrachi, og Sefardiske Jøder. I kommende artikel skal vi forske lidt i de to andre grupper.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails